
Canadese onderzoeken hebben ontdekt dat glucose-fructosestroop, een veelgebruikte zoetstof, bij ratten leidt tot gedragsreacties die doen denken aan drugsmisbruik.
Hoogleraar Francesco Leri van de Universiteit van Guelph zei dat voeding met veel glucose-fructosestroop een verslavende werking heeft.
Hij voegde toe dat de zoetstof de wereldwijde obesitas-epidemie zou kunnen verklaren. Tijdens het experiment kregen ratten voeding met verschillende hoeveelheden glucose-fructosestroop. Ze kregen toegang tot een mechanisme waarmee ze de toevoer van de zoetstof zelf konden regelen.
Overtuigend bewijs
Hoe meer maïsstroop de ratten kregen, hoe harder ze begonnen te werken om toegang tot de zoetstof te krijgen. Volgens professor Leri heeft zijn team ‘overtuigend bewijs verzameld waaruit blijkt dat het mogelijk is om verslaafd te raken aan voeding’.
Leri meent dat de kwetsbaarheid voor verslaving kan verklaren waarom sommige mensen ondanks de wijdverspreide beschikbaarheid van glucose-fructosestroop zwaarlijvig zijn terwijl anderen slank blijven.
In 2010 bleek uit onderzoek van de Princeton-universiteit dat ratten op een suikerrijk dieet nerveus en angstig werden op het moment dat ze geen toegang meer hadden tot de suiker. Hun gedrag begon te lijken op dat van mensen die afkickverschijnselen krijgen van drugs zoals nicotine of morfine.
Journalist Michael Pollan zei dat de Amerikaanse agro-industrie zo veel maïs produceert dat je het waarschijnlijk in elk supermarktschap zal vinden. “Maïs wordt gebruikt als zoetstof voor frisdranken, het wordt verwerkt in het broodje van de Big Mac en in de geheime saus,” schreef Pollan in The New York Times Magazine.
Controversieel
De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten al sinds de jaren tachtig gezoet met glucose-fructosestroop. Redenen hiervoor zijn de door subsidies relatief overvloedige aanwezigheid van maïs en de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers. De sturende rol van de Amerikaanse overheid hierin is controversieel.
Glucose-fructosestroop bevat in sommige gevallen hoge concentraties kwik, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid.
Voormalig hoofd van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) David Kessler stelt dat suiker net als sigaretten en alcohol extreem verslavend is.
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd
- Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
- Hoe glucose-fructosestroop ons hongerig en dik kan maken
- De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken
- De mannen die ons dik maakten (video)
- Te veel suiker maakt mensen dom
Van suiker is al heel lang bekend dat het verslavend is. Ik geloofde het nooit, tot ik zelf stopte met suiker. Nou, dan merk je het dus echt wel!
Uiteraard is corn-syrup en al die bende ook verslavend, kennelijk nog ernstiger dan suiker.
Die fabrikanten weten dat echt wel want die hebben die proefjes met ratten natuurlijk stiekem gedaan.
Er zit dus maar één ding op;
kielhalen dat tuig!
Vind het totaal niet verslavend, maargoed. ieder zijn mening. (ps. ik eet geen suiker)
Trouwens, uit mijn eigen onderzoek is gebleken dat het uitvoeren van onderzoeken verslavend is.
Vasten is de makkelijkste manier om suiker te ontlopen. Gewoon 1 dag in de week alleen een ontbijt en verder water en thee die dag. Werkt perfect en je merkt het nauwelijks. Ik doe het al een jaar nu, scheelt gewicht, verslaving, tijd en geld. 😉
[quote name=”Kapitein Biff”]Van suiker is al heel lang bekend dat het verslavend is. Ik geloofde het nooit, tot ik zelf stopte met suiker. Nou, dan merk je het dus echt wel!
Uiteraard is corn-syrup en al die bende ook verslavend, kennelijk nog ernstiger dan suiker.
Die fabrikanten weten dat echt wel want die hebben die proefjes met ratten natuurlijk stiekem gedaan.
Er zit dus maar één ding op;
kielhalen dat tuig![/quote]
Ahoi biff in de natuur heb je ook mieren die ze honingpot noemen x honing van bijen nog wel ,als die er niet meer zijn doe je best maar met zwemles en neem maar n flink zeeschip ervoor