Homepagina » Buitenland » Gebruikte president Assad gifgas in Syrië? Deze reality check mag je niet missen
Gebruikte president Assad gifgas in Syrië? Deze reality check mag je niet missen

Gebruikte president Assad gifgas in Syrië? Deze reality check mag je niet missen

Tik in Google Nieuws ‘chemische wapens Syrië’ in en je wordt letterlijk overspoeld met propaganda. Tijd voor een reality check.

Onderzoeksjournalist Ben Swann werd vanwege zijn gewaagde items, waarin hij eigenlijk niets meer doet dan kritische vragen stellen, van de buis gehaald.

Hij heeft zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en publiceert nu onder zijn eigen naam.

Geen bewijs

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis deed onlangs een schokkende mededeling. Er is volgens hem geen bewijs dat de Syrische president Assad gifgas heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking.

“Mensen claimen dat het is gebruikt,” zei Mattis tegen journalisten in het Pentagon. “We hebben daar geen bewijs voor.”

Toch wordt al jaren vanalles geprobeerd om Assad een gifgasaanval in de schoenen te schuiven. Herinneren jullie je Irak nog?

In 2017 voerde de VS een raketaanval uit op een Syrische vliegbasis. De reden? Assad zou chemische wapens hebben gebruikt.

Ghouta

President Trump zei indertijd: “Er is geen twijfel over mogelijk dat de Syrische president Assad zijn eigen mensen heeft gedood met verboden chemische wapens.”

De uitspraken van Mattis hadden niet alleen betrekking op de aanval op de vliegbasis. Dat betekent dat er ook geen bewijs is dat Assad achter de gifgasaanval in 2013 in Ghouta zat.

In die periode vroegen president Obama en minister John Kerry het Congres om militair te mogen ingrijpen tegen Assad.

Mattis zei dat ‘hulporganisaties en anderen’ bewijs hadden aangeleverd voor het gebruik van saringas door de Syrische overheid.

Witte Helmen

Maar de zogenaamde Syrische vrijheidsstrijders waar hij op doelde blijken deel uit te maken van IS en Al-Qaida. Er is wel bewijs dat zij chemische wapens hebben gebruikt.

Na de gifgasaanval in 2013 in Ghouta bleek dat het saringas uit huis-tuin-en-keuken-raketten afkomstig was en die werden ingezet door de rebellen.

Uit een memo van het Witte Huis bleek dat de VS zich voornamelijk baseerde op getuigenissen van de Syrische Witte Helmen.

Zij werden gefilmd terwijl ze vermeende slachtoffers van de gifgasaanval behandelden, maar leken zelf geen last te hebben van de effecten van het gifgas.

Protest

Carla Del Ponte, die namens de VN-Mensenrechtenraad de mensenrechtenschendingen in Syrië onderzocht, beschuldigde de Syrische rebellen ervan chemische wapens te hebben gebruikt.

Ze trok zich terug uit protest omdat de VS weigerde een officieel onderzoek in te stellen naar deze beschuldigingen.

Ze vertelde aan een Zwitsers-Italiaanse tv-zender dat getuigenverklaringen van slachtoffers en medisch personeel suggereerden dat de rebellen saringas hadden gebruikt.

Bekijk de reality check hieronder:

Foto: Барвенковский Wikimedia Commons

[Ben Swann]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Dat Assad chemische wapens heeft ingezet hebben ze nooit zwart op wit kunnen krijgen. Maar zoals bekend maakt dat voor journalisten die verbonden zijn aan westerse mainstream media niet meer uit. Het gaat er meer om dat een ander land zwart word gemaakt zonder harde bewijzen te tonen. Een opzet die inmiddels al een paar decennia gaande is waarbij CNN nog het meest werd betrapt op het verspreidden van desinformatie.

  Of neem het NOS bericht van vanochtend dat Noord-Korea goederen naar Syrië zou hebben gestuurd die gebruikt zouden kunnen worden voor het maken van chemische wapens? Experts van de Verenigde Naties zouden een rapport hierover per ongeluk hebben uitgelekt waardoor de mainstream media er zeg maar per ongeluk mee aan de haal ging. Althans zo werd het naar buiten gebracht, ja, ja.

  Ook dit lijkt mij voer voor een onafhankelijk onderzoek of het allemaal wel klopt. En dan graag niet door een westerse onderzoeksgroep die verwant is aan Washington DC, Wall Street en Co, Denktanks, een VN organisatie, of de NAVO. Maar zet een paar Aboriginals of Eskimo’s op de zaak. Of een stel indianen uit het regenwoud die zich ook al jaren om de tuin geleid voelen in de naam van business as usual.

  27 likes
  • Ach…het nieuws… Vooral het NOS-journaal…..Gister een item over de nabestaanden van MH17. Die zouden kwaad zijn op Wilders omdat hij naar Rusland is (geweest). Want “DE RUSSEN HADDEN DE MH17 NEERGEHAALD….Heb ik iets gemist???? Is het al bezwezen dan?????? WTH…Halve Zijlstra zou er ook naar toe…en heel veel politici “gaan er naar toe” werd er nog bij gezegd…. Maar nee… dat Wilders er naar toe gaat is uit den boze….., wat worden we gemanipuleerd!

   9 likes
   • Je vergeet erbij te vermelden dat het om een vriendschapsspeldje gaat met de kleuren van de nederlandse en russische vlag die wilders droeg. Je mag wel naar rusland , maar je mag ze niet als vrienden zien.

    3 likes
   • @mikkie

    Je hebt niks gemist, in tegendeel, je kijkt en luistert goed hoe de insinuaties en de loze beschuldigingen tegenwoordig van het scherm spatten. Ik denk dat komt doordat men de controle dreigt te verliezen en weet dat het (jonge) publiek niet langer slaapt en precies doorheeft welk ziek spel er wordt gespeelf in de media en bij de overheid.

    We worden van alle kanten verneukt, want het zogenaamd boycotten van Rusland valt ook wel wat mee, want we importeren altijd nog het noodzakelijke vanuit Rusland, denk daarbij vooral aan gas. De dikke villa’s in NL van de grote jongens die “daders” en “boycot” blèren kunnen niet eens zonder Rusland.

    De MH-17 is zonder omhalen door Kiev neergehaald of is het neerhalen door Kiev bewust uitgelokt door het toestel die kant op te sturen. De vraag welke rol Kiev en zelfs de VS heeft in het MH-17 verhaal wordt nooit verteld. Dat zegt al genoeg. En was de MH-17 werkelijk de MH-17?…Niet ‘toevallig’ de MH-370??….En waarom stond eenzelfde toestel geparkeerd in Tel Aviv? En waar blijven de live cockpitgesprekken van de zwartedoos?…Zoveel leugens, zoveel onbewezen, met zoveel arrogantie gebracht en toch beweert de MSM de dader aan te kunnen wijzen alsof het werkelijk waar is.

    3 likes
 2. Assad moet weg omdat dat het einde betekent voor Hezbollah en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een oorlog tegen Iran die dan waarschijnlijk door Israël wordt begonnen.
  Assad steunt Hezbollah. En Hezbollah voorkomt dat Israël een oorlog kan openen tegen Iran.
  En die oorlog moet en zal er komen als het aan de machthebbers ligt.

  10 likes
  • Ik hoor je! maar ook hezbollah hoort bij de gecontroleerde oppositie dualiteit spelletje sjiieten VS soennieten. En dit is juist de middel om de oorlog te ontketenen in de moslim wereld.

   3 likes
  • hoe kan Hezbollah een oorlog tussen Iran en Israel voorkomen?

   1 likes
  • Als de nep joden zonodig oorlog willen, dan laten deze jank honden hun eigen oorlog daar voeren. Maar de jank honden spelen wederom het spel dat de VS en de EU daar het smerige werk voor ze moet moet opknappen.

   Ze hebben een grote muil, maar doen dit dreigen met oorlog alleen, omdat ze Trump en de VS grote broeder achter zich hebben staan en ze daarom dreigen met een WOIII, want dat is exact wat ze doen.

   Die heilige neo nep joden of zionisten zijn toch niet zo heilig, want vertrouwen op god en hun religie is te wankel voor het tuig? En Hezbollah is een beweging die niet toevallig opgericht is door de jeudjes themselves?…Met Hezbollah kan het nep jood volk namelijk alle kanten op. De nep joden en hun spelletjes zijn simpel te doorzien, zelfs een blind paard ziet ‘t nog.

   1 likes
 3. Dit is het verhaal Van X22 report

  wat weer een ander verhaal geeft

  http://beforeitsnews.com/alternative/2018/02/x22report-linking-noko-to-supplying-syria-the-deep-state-will-do-anything-at-this-point-to-reach-their-goal-videos-3598684.html

  The deep state is trying to link North Korea with Syria, saying North Korea supplied the deadly gas to Syria which then Assad used, this entire story is complete propaganda

  3 likes
 4. Weten we nu nog niet dat land overgenomen moet worden net als de meeste landen in het Midden Oosten?
  Er moet gewoon oorlog zijn want dit is wat de NWO nu eenmaal doet, vernietigen van onschuldige mensen en land afnemen.
  We staan erbij en kijken ernaar, en we helpen mee aan de vernietiging als land zijnde.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ghislaine maxwell

Ghislaine Maxwell & Jeffrey Epstein zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit gaat veel dieper

Ghislaine Maxwell heeft in de jaren negentig ...

coronacrisis

Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

Dag in dag uit zie je dezelfde ...