Binnenland

‘Weer een ‘complot’ dat waar is’: Nederlandse inlichtingendiensten rekruteren journalisten als agent

Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben tussen 2019 en 2022 meerdere journalisten gerekruteerd en ingezet als agent. Zij kregen daarvoor betaald, bevestigt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een rapport.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten reageert ontstemd en vindt het inzetten van verslaggevers door geheime diensten ‘zeer kwalijk’. “Ik schaam me kapot voor de journalisten die hieraan meewerken,” zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Hij noemt het rapport heel zorgelijk.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Journalisten als propaganda-instrument

“Als journalist moet je je nooit voor het karretje van de overheid laten spannen, dan ben je je geloofwaardigheid kwijt. Maar het is ook kwalijk dat de overheid niet beseft dat journalisten alleen kunnen functioneren als ze onafhankelijk zijn,” aldus Bruning.

“Weer een ‘complot’ dat waar is,” reageert Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Eerder werd al bekend dat de voormalige BVD stukken in kranten liet plaatsen. Journalisten dus als propaganda-instrument in plaats van controleur van de staat en de macht.”

Ze liegen en bedriegen

“Maar de bescherming van de onafhankelijke media is in goede handen bij Dick Schoof hoor,” zegt columnist Marianne Zwagerman sarcastisch.

Journalist Eric van de Beek schrijft: “Gekochte journalisten. Nederland zit er vol mee. Werken niet voor u en mij, maar voor de autoriteiten. Ze liegen en bedriegen, maken stemming om het volk warm te maken voor de zoveelste oorlog en om de vrije sociale en alternatieve media aan banden te leggen.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 181 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

96 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
26 dagen geleden

IEMAND van jullie werkelijk nog verbaasd over dit artikel?

Ik denk van niet. Het is klip en klaar, dat ALLEEN bij de alternatieve media nog journalisten zijn, die onafhankelijk kunnen en durven te schrijven.

Het merendeel van de kranten hier in Nederland zijn NIET onafhankelijk en zijn alle in handen van dat grote Belgische conglomeraat. En dat conglomeraat BEPAALT wat er in de krant komt. NIET de journalist.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw wisten de nazi’s al dondersgoed HOE belangrijk de journalistiek was. Denk maar aan ene Goebbels. Het bespelen van de Duitse bevolking kon hij als de beste.

NU, in 2024, is het niet anders. Op de een of andere manier lijkt het muntje bij het gros van de Nederlandse bevolking maar niet te willen vallen. Nog steeds geloven ze de ongelooflijke bullshit, die er dagelijks in de kranten verschijnt.

Als je probeert een en ander duidelijk te maken, dan word je met glazige ogen aangekeken, alsof JIJ van een andere planeet komt en niet helemaal goed snik bent.

Op dit moment hebben WIJ, de wakkeren, nog de mogelijkheid om het alternatieve nieuws te volgen. Dat is een enorm voorrecht. Het staatsnieuws volg ik maar hoogst zelden. Hooguit om te kijken en te luisteren, wat ze nu weer voor onzin uitkramen.

De journalisten zijn voor de Deep State, Cabal of hoe wij dat duistere zootje ook willen noemen, absoluut van levensbelang. En die quasi verontwaardiging van Thomas Bruning, daar trap ik in ieder geval niet in.

Overlevering van toen..
Overlevering van toen..
26 dagen geleden

Was toch allang duidelijk! Zie dat keulejochie , zijn uitspraken en reacties spraken toch boekdelen!
En euhh het dateerd van veel en veel eerder als 2019!
Dit is toch al zeker vanaf “33 aan de gang!

Tom Poes.
Tom Poes.
26 dagen geleden

We hebben GEEN onafhankelijke PERS meer!

M.Bentoéra
M.Bentoéra
26 dagen geleden

Dus: Schoof begint aan het Premierschap met een corrupte staat van dienst bij de AIVD, goed begin. Plasterk had een gezondere keuze geweest.

Back to top button
96
0
We lezen graag je reactie!x