Gezondheid

Genees jezelf: Denk positief

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Probeer jezelf te overtuigen dat alles goed komt. Optimisten herstellen beter van medische ingrepen, hebben een gezonder immuunsysteem en leven langer.

Negatieve gedachten en angst kunnen ons ziek maken. Stress, het geloof dat we in gevaar zijn, activeert via het sympatisch zenuwstelsel fysiologische verbindingen zoals de vecht- of vluchtreactie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dergelijke reacties zijn ontwikkeld om ons tegen gevaar te beschermen, maar wanneer ze lang zijn ingeschakeld neemt het risico op aandoeningen als diabetes en dementie toe.

Wat onderzoekers zich nu realiseren is dat positieve gedachten niet alleen werken door stress te verminderen. Ze hebben tevens een positief effect, geven een veilig gevoel, geven je het gevoel dat alles goed komt en helpen in het onderhoud en herstel van het lichaam. Een recente analyse van diverse studies concludeerde dat de voordelen van positief denken onafhankelijk zijn van de schade die wordt veroorzaakt door negatieve staten zoals pessimisme of stress en vergelijkbaar zijn in magnitude.

Optimisme vermindert aan stress gerelateerde ontstekingen en het gehalte van stresshormonen als cortisol. Het dringt mogelijk ook de vatbaarheid voor ziekten terug door de activiteit van het sympatisch zenuwstelsel te verminderen en het parasympatisch zenuwstelsel te stimuleren.

Het lichaam van mensen met een positief zelfbeeld reageert minder op stress en herstelt sneller. Daarnaast hebben mensen met een rooskleurig beeld van zichzelf een lager cortisolgehalte.

Sommige mensen lijken geboren optimisten maar je kunt jezelf trainen om positiever te denken. David Creswell van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania en zijn collega’s vroegen examenkandidaten een kort essay te schrijven over kwaliteiten die belangrijk voor ze waren, zoals creativiteit of onafhankelijkheid.

Het doel was om het gevoel van eigenwaarde te versterken. In vergelijking met een controlegroep bleek de urine van deze studenten op de examendag minder adrenaline en andere vecht- of vluchthormonen te bevatten.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x