Homepagina » Financieel » Er hoeft helemaal niet gekort te worden. Bekijk dit gesprek over de schijn-ellende van de pensioenfondsen
Er hoeft helemaal niet gekort te worden. Bekijk dit gesprek over de schijn-ellende van de pensioenfondsen

Er hoeft helemaal niet gekort te worden. Bekijk dit gesprek over de schijn-ellende van de pensioenfondsen

Het is zeer onwenselijk als pensioenfondsen hun financiële problemen voor zich uit blijven schuiven, zei president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in een interview met De Telegraaf.

Pensioenfondsen die in problemen verkeren, doen er volgens hem verstandig aan om binnenkort al te korten op pensioenen.

Fondsen als ABP, Zorg & Welzijn en de metaalfondsen, waar miljoenen mensen bij aangesloten zijn, zouden er zo slecht voor staan dat ze mogelijk al dit jaar moeten korten.

1500 miljard euro

“Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties,” waarschuwde Knot nog.

Anno 2019 is er bij de pensioenfondsen maar liefst 1500 miljard euro in kas. Er wordt zo’n 33 miljard euro aan de pensioenfondsen afgedragen en opmerkelijk genoeg hetzelfde bedrag uitgekeerd.

Het uitkeringsbedrag groeit echter met 22 miljard langzaam naar een jaarlijkse uitkering van 55 miljard, omdat de generatie post-babyboomers nu ook met pensioen gaat.

Ruim 100 jaar

De pensioenpremies zullen daarentegen wat minder meestijgen door een beperkte inkomensverbetering.

Het gat tussen de inkomende premies en uitgekeerde pensioenen zal daarom stijgen naar maximaal 15 miljard en vervolgens weer kleiner worden.

Volgens econoom Rob de Brouwer hebben we ruim 100 jaar de tijd om die pot leeg te eten.

Schijn-ellende

Er blijft nog een groot deel over dat besteed moet worden aan de volgende generatie pensioengerechtigden.

De dekkingsgraad zal zonder ingrepen van DNB in de toekomst vanzelf steeds groter worden.

Bekijk onderstaand gesprek over de schijn-ellende van de pensioenfondsen:

[Café Weltschmerz]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • René schreef:

  De nationale pensioenpot snel uitkeren aan de deelnemers op basis van nominale inleg. Dit kan over een periode van 10 jaar tijd in verband met langlopende beleggingsverplichtingen bij de pensioenbedrijven. Daarna kunnen deze pensioenbedrijven worden opgeheven, weg zwarte zwanen !, en kan iedere individu zelf op een spaar/beleggingsrekening sparen naar eigen inzicht. De AOW is er al als omslagstelsel voor iedereen.
  Bij het uitkeren/opheffen van de pensioenpot wordt het verplicht voor de deelnemer om daarmee eerst de hypotheek terug te brengen tot max. 50% van de woningwaarde, rest is vrij besteedbaar.

  Daarnaast zou de overheid de BTW van 9% terug moeten brengen naar 0% (basisbehoeften worden dan goedkoper) en over de eerst 25K aan inkomen geen belasting meer dan kunnen de huur en zorg toeslag verdwijnen. Scheelt weer veel aan nodeloos geld rondpompen, uitvoering bij de belastingdienst en mogelijke fraude door…. we weten het wel…

  Zo wordt de NL wereld weer een stukje beter.

 • Rob schreef:

  Een aantal jaren geleden was er een video waarin werd uitgelegd dat ze met Nederlandse pensioenfondsen in Engeland aan het verdienen zijn. Nederlandse pensioengelden worden daat gebruikt om te beleggen of op andere manieren te gebruiken waardoor er enkelen zijn die kapitalen in hun zak steken. Dat zal wel in de City of London gebeuren, dat net als het Vaticaan een ministaatje is dat niet aan de wet van het land is gebonden. Dat is het financiële macht centrum van de wereld. Wie zit daar achter? De Rothschilds. Wat is Klaas Knot? Een Rothschild bankier.

  Dan is er nog een ander verhaal, de EU. De pensioenfondsen zijn de enige bron waar vel geld in zit. Al het pensioengeld wordt alleen maar opgepot en is daarom zo’n enorm bedrag geworden. Het is allang bekend dat de EU op de pensioenfondsen aan het azen is. Meer EU en dus al dat geld in EU handen. Wie zit er weer achter de EU? De Rothschilds (volgens diverse mensen). De in beslagname van de Nederlandse pensioenfondsen zou de grootste roof ooit worden als de EU het opeist.
  http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=14420:nederlandse-pensioenpotten-vetgemest-voor-brussel&catid=9:binnenland&Itemid=22

  • Pedro schreef:

   Jammer dat de interviewer zich slecht heeft ingelezen en een verkeerde correctie doet m.b.t. de levensverwachting van 84 en 86 jaar. Sterker nog mensen die nu geboren zijn hebben een levensverwachting van 100 jaar. Hier zouden pensioenfondsen ook rekening mee moeten houden.
   Wat betreft de rentes zou ik adviseren om naar de banken te kijken. Als een bank je een hypotheekrente van 1÷ (gecorrigeerd voor de kosten die de bank rekent) kan bieden voor 30 jaar, dan zal de werkelijke rente lager uitvallen dan de 1÷. Anders gaan de banken namelijk failliet als ze meer rente moeten betalen dan ze binnenkrijgen. Kortom een verdere renteverlaging richting 0÷ ligt in lijn der verwachting. Misschien zelfs negatieve rentes….

   • Jopie schreef:

    Mensen die nu geboren worden , zullen eens ook loonslaven zijn . Dan gaan ze ook sparen in de pensioenpot . Mijn man heeft gewerkt vanaf zijn 16 e jaar , ook pensioen betaald vanaf die leeftijd , al mocht dat pas vanaf 23 jaar meegeteld worden . Nu is hij 66+ en mag hij over 3 maanden met pensioen . 50 jaar betaald aan deze pensioenpot , mag hij van z’n eigen pensioenpot gaan genieten ? Nee , van Pedro dus niet , hij wil dat de baby’s van nu ook mogen meedelen uit deze pot ! Pas als ze zelf ook 50 jaar geld in de pensioenpot hebben gestopt . Dus nu niet gaan roepen dat toekomstige pensionado’s ook geld moeten hebben uit de pot van nu !!

    • René schreef:

     Zo zie je maar, collectief bestaat niet (meer) zoals hierboven ook weer bewezen wordt. Snel opheffen die nationale pensioenpot dus, het is een gebed zonder einde.

    • Pedro schreef:

     Ik lees dat mijn reactie verkeerd begrepen is. Het punt dat ik wil maken is dat de levensverwachting stijgende is en dat Pensioenfondsen hier rekening mee moeten houden en heel lang niet gedaan hebben. (en nog steeds niet voldoende doen)
     Een groot deel van de huidige gepensioneerden trekt meer uit de pot dan hun inleg+behaald rendement in de pot hebben gebracht.
     Iedereen kan met behulp van gezond boerenverstand snappen dat als je meer uit een pot haalt dan je erin stopt, dat de pot dan leeg raakt. Deze gaten moeten dan door andere deelnemers in hetzelfde fonds gerepareert worden. Het zou niet eerlijk zijn om de generatie die te lang leeft en dus meer opmaakt dan ze heeft binnengebracht te vrijwaren.
     Ik zou iedereen die roept ik heb 40 of 50 jaar betaald aan een pensioenpot willen uitdagen om eens een optelsom te maken hoeveel geld ze daadwerkelijk in de pot gestopt hebben (incl. NETTO rendement). En vervolgens wil ik ze uitdagen om dit bedrag te delen door 18. En vervolgens dit bedrag te vergelijken met hun pensioenuitkering op jaarbasis. En vervolgens hier te posten hoeveel meer je uit de pot rooft dan je erin gestopt hebt.

 • GUARDIAN OF THE GATES OF HEAVEN schreef:

  Trouwens waar zijn de verdwenen 30 miljard gulden die dhr. Lubbers uit het ABP pensioenfonds(en) gebleven?? Daar heeft de DNB dhr. Knot naar alle waarschijnlijkheid geen antwoord op!

 • x

  Check Also

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  pensioen

  Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

  Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

  >