Gezondheid

Eten zonder honger door E621

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel mensen weten bijna niet meer wat het verschil is tussen afhalen, opwarmen en koken. Ze krijgen na een kant-en-klare of afhaalmaaltijd al snel weer honger en vooral dorst. Hoe kan dit?

E621 of MSG is een controversiële kunstmatige smaakversterker die van de Europese Unie mag worden toegevoegd aan onze voeding. Lobbyisten van de fabrikant wisten de smaakversterker goedgekeurd te krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

E621 staat ook wel bekend als ve-tsin of mononatriumglutamaat (MSG). Ve-tsin wordt oorspronkelijk bereid uit gefermenteerd zeewier. E621 wordt industrieel vervaardigd uit gluten of melasse. De stof geeft een voedingsproduct een ‘hartige smaaksensatie’, die ervoor zorgt dat we meer gaan eten. Om die reden bevatten de meeste zoute en hartige kant-en-klare producten dan ook E621.

E621 verstoort onze hormoonhuishouding en wakkert ons hongergevoel aan. De stof zorgt ervoor dat ons lichaam vier keer meer insuline aanmaakt dan normaal, wat leidt tot een hongerig gevoel en extra vetopslag. De stof voorkomt dat je brein een seintje geeft aan de maag dat je vol zit waardoor je blijft eten. Dit is de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is kassa voor de fabrikanten.

Het is bekend dat E621 hartkloppingen, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit kan veroorzaken. Het kan ook je zenuwstelsel aantasten en daarnaast gaan er geruchten dat E621 kankerverwekkend zou zijn. Zwangere vrouwen doen er verstandig aan E621 te vermijden omdat het de hersenen van het ongeboren kind kan aantasten.

Een andere smaakversterker die onder vuur ligt is gistextract, dat wordt gemaakt van industrieel vervaardigde gist. Net als E621 bevat het glutamaat, de stof die zorgt voor een zoute smaak. Gistextract heeft geen E-nummer, waardoor er geen regels zijn voor gebruik.

Gistextract wordt steeds vaker gebruikt als vervanging van zout. Zowel E621 als gistextract worden in dezelfde producten gebruikt, waardoor verwarring ontstaat. Veel mensen denken dat ze met de aankoop van biologische producten veilig zijn, maar dat is niet altijd het geval. Niet-biologische gistextract was bijvoorbeeld tot 2014 nog toegestaan in biologische (EKO) producten en E621 niet.

[Sugar Challenge]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nexus
nexus
9 jaren geleden

ik had ook suiker nog net niet prikken
ook tabletten voor cholesterol heb mijn eet patroon drastisch aan gepakt
ik ben van al mijn medi van af weeg ook weer terug mijn gewicht.
hoef ook geen controle meer
maar boodschapen bij AH is bijna niet meer mogelijk je word leterlijk vol gestampt met vergif
maar de meeste mensen die ik spreek daar over zeggen dood leuk daar zijn toch medi voor wat een mensen toch

Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Ik raad aan:

– water
– brood

Klaar.

monique
monique
9 jaren geleden

Wat ik niet begrijp….heel Azie gebruikt dat spul,ze doen het zo ongeveer overal in.Obesitas komt daar veel minder voor en kanker ook.
En wij in het westen worden er moddervet van en krijgen kanker?

Jaap
Jaap
9 jaren geleden

Had de titel van het artikel niet moeten zijn: “Eten zonder dat je honger gestild wordt”?
Want honger krijg je juist wel door die smaakversterkers.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x