Homepagina » Gezondheid » Eten zonder honger door E621
Eten zonder honger dankzij E621

Eten zonder honger door E621

Veel mensen weten bijna niet meer wat het verschil is tussen afhalen, opwarmen en koken. Ze krijgen na een kant-en-klare of afhaalmaaltijd al snel weer honger en vooral dorst. Hoe kan dit?

E621 of MSG is een controversiële kunstmatige smaakversterker die van de Europese Unie mag worden toegevoegd aan onze voeding. Lobbyisten van de fabrikant wisten de smaakversterker goedgekeurd te krijgen.

E621 staat ook wel bekend als ve-tsin of mononatriumglutamaat (MSG). Ve-tsin wordt oorspronkelijk bereid uit gefermenteerd zeewier. E621 wordt industrieel vervaardigd uit gluten of melasse. De stof geeft een voedingsproduct een ‘hartige smaaksensatie’, die ervoor zorgt dat we meer gaan eten. Om die reden bevatten de meeste zoute en hartige kant-en-klare producten dan ook E621.

E621 verstoort onze hormoonhuishouding en wakkert ons hongergevoel aan. De stof zorgt ervoor dat ons lichaam vier keer meer insuline aanmaakt dan normaal, wat leidt tot een hongerig gevoel en extra vetopslag. De stof voorkomt dat je brein een seintje geeft aan de maag dat je vol zit waardoor je blijft eten. Dit is de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is kassa voor de fabrikanten.

Het is bekend dat E621 hartkloppingen, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit kan veroorzaken. Het kan ook je zenuwstelsel aantasten en daarnaast gaan er geruchten dat E621 kankerverwekkend zou zijn. Zwangere vrouwen doen er verstandig aan E621 te vermijden omdat het de hersenen van het ongeboren kind kan aantasten.

Een andere smaakversterker die onder vuur ligt is gistextract, dat wordt gemaakt van industrieel vervaardigde gist. Net als E621 bevat het glutamaat, de stof die zorgt voor een zoute smaak. Gistextract heeft geen E-nummer, waardoor er geen regels zijn voor gebruik.

Gistextract wordt steeds vaker gebruikt als vervanging van zout. Zowel E621 als gistextract worden in dezelfde producten gebruikt, waardoor verwarring ontstaat. Veel mensen denken dat ze met de aankoop van biologische producten veilig zijn, maar dat is niet altijd het geval. Niet-biologische gistextract was bijvoorbeeld tot 2014 nog toegestaan in biologische (EKO) producten en E621 niet.

[Sugar Challenge]


Vind je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. ik had ook suiker nog net niet prikken
  ook tabletten voor cholesterol heb mijn eet patroon drastisch aan gepakt
  ik ben van al mijn medi van af weeg ook weer terug mijn gewicht.
  hoef ook geen controle meer
  maar boodschapen bij AH is bijna niet meer mogelijk je word leterlijk vol gestampt met vergif
  maar de meeste mensen die ik spreek daar over zeggen dood leuk daar zijn toch medi voor wat een mensen toch

  20 likes
  • De laatste jaren let ik al heel erg op bij het kopen van producten waar E621 in zit, dit vanwege reumaklachten van mijn vrouw. Sinds die tijd zijn haar spierklachten duidelijk verminderd!
   Een tip: steeds meer huismerken van bijvoorbeeld C1000, Knorr producten en bijvoorbeeld veel vleeswaar van de Aldi hebben deze smaakversterker niet. Na enige tijd weet je precies wat je wel en niet kan nemen als je het wilt vermijden.

   7 likes
 2. Wat ik niet begrijp….heel Azie gebruikt dat spul,ze doen het zo ongeveer overal in.Obesitas komt daar veel minder voor en kanker ook.
  En wij in het westen worden er moddervet van en krijgen kanker?

  20 likes
  • E621 staat ook wel bekend als ve-tsin of mononatriumglutamaat (MSG). Ve-tsin wordt oorspronkelijk bereid uit gefermenteerd zeewier. E621 wordt industrieel vervaardigd ….

   0 likes
   • Het stofje is precies hetzelfde, of het nou uit vlees, gist, zeewier vervaardigd wordt. En natuurlijk wordt dat industrieel gedaan, je kunt het niet zo makkelijk thuis doen.

    1 likes
  • Obesitas lijkt minder voor te komen, doordat de spijsvertering van aziatische mensen anders werkt. Diabetes (o.a.) is we degelijk ook in Azië een groot probleem!

   1 likes
  • Het verschil staat in de tekst: fermenteren van zeewier is iets anders dan e621; overigens hoef je niets met de info.

   0 likes
 3. Ik raad aan:

  – water
  – brood

  Klaar.

  4 likes
 4. Had de titel van het artikel niet moeten zijn: “Eten zonder dat je honger gestild wordt”?
  Want honger krijg je juist wel door die smaakversterkers.

  7 likes
 5. Probeer eens chips te eten zonder die toevoegingen. Zelf bakken. Je mist toch net ff dat extra’s

  Of ben ik al te verslaafd 🙂

  1 likes
 6. Wat hier wordt bedoeld is dat je dus gaat eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt.

  Het gevoel van honger is vals, en gemanipuleerd.

  Door wie is de vraag?

  0 likes
 7. ik las in een ander topic dat E621 ook wordt gebruikt in de vaccinaties voor onze babies.
  Wat is daar van waar???

  0 likes
 8. Ja leuk verhaal. Maar een gewone zak Lays chips naturel bevat GEEN E621 en GEEN gistextract. Alleen aardappels olie en zout.

  0 likes
  • Het staat niet altijd in de ingrediëntenlijst vermeld.

   Persoonlijk geloof ik er niets van dat in Lays chips alleen aardappels, olie en zout zit. Ik proef namelijk heel duidelijk suiker bijvoorbeeld, wat ik niet proef in chipszakken uit de natuurwinkel.

   0 likes
  • Croky en Lays bevatten beiden MSG (E621) google maar eens rond. Maar niet alle varianten chips van dezer merken bevatten dit; bolognese iig wel

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

“Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

Dit veelgebruikte E-nummer blijkt gevaarlijk te zijn voor je lever. Maar dat is nog niet alles

Dit veelgebruikte E-nummer blijkt gevaarlijk te zijn voor je lever. Maar dat is nog niet alles

Het veelgebruikte voedingsadditief mononatriumglutamaat (E621) of MSG ...