Mens en Dier

Groningse psychiater trekt vergelijking tussen ‘complotdenkers’ en mensen met een psychose

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!

Psychiater Wim Veling, als hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, stelde op grond van een analyse van de wetenschappelijke literatuur dat complotdenkers gelijkenissen vertonen met psychotici. Ja, echt.

Dit is een merkwaardige gedachtegang, vindt oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl. Het beoordelen van medisch-wetenschappelijke onderzoeken vergt namelijk de nodige deskundigheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Samen met een aantal anderen schreef Veling in het Tijdschrift voor Psychiatrie een artikel waarmee hij de relevante literatuur over complotdenken en paranoïde wanen ‘kritisch beschouwt’.

Elementaire methodologische fouten

Bijl heeft tegen dit artikel, waarover een zaak heeft gediend bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, diverse bezwaren. Ten eerste haalt Veling selectief artikelen aan die hem bevallen en zijn betoog steunen. Daarnaast neemt hij eenvoudig voor waar aan wat de overheid beweert. “Daar hebben we dus niets aan.”

De oud-huisarts wijst erop dat Veling en zijn collega’s in hun artikel over complotdenkers elementaire methodologische fouten maken die in een wetenschappelijk bedoeld artikel niet thuishoren.

Veling kan artikelen niet interpreteren, laat staan er wetenschappelijke conclusies aan verbinden. Hij neemt namelijk klakkeloos aan wat de overheid naar buiten brengt, benadrukt Bijl.

Medische omerta in de psychiatrie

Er is volgens hem niet veel inzicht voor nodig om te zien dat Veling et al. zelf voldoen aan de definitie van complotdenkers en zelfs dat ze waanideeën hebben.

Hij stelde het tijdschrift vragen over de aard van de peerreview die heeft plaatsgevonden en discussies in de redactie, maar kreeg geen antwoord. “Geheel in lijn met de medische omerta in de psychiatrie.”

Hilarisch en treurig

Neuroloog Jan Bonte vindt het ‘hilarisch en treurig’ dat hoogleraar Veling dit stuk geplaatst wist te krijgen in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Iedere insider weet wel dat de kwaliteit van de artikelen in dit huisblaadje van de Nederlandse psychiatrie van bedenkelijk niveau is, maar dit stuk sloeg toch wel alles, aldus Bonte.

In het artikel worden complotdenkers als volgt gedefinieerd: “Complotdenkers versimpelen de werkelijkheid door een eenduidige, definitieve verklaring voor gebeurtenissen te kiezen, informatie te selecteren die daarbij past en vervolgens geen ruimte meer toe te laten voor alternatieve verklaringen.”

Onbehandelbare cognitieve dissonantie

De neuroloog moest heel hard lachen toen hij dit las. “Want als de afgelopen jaren toch iets geleerd hebben, is het wel dat deze omschrijving van toepassing is op vele politici, bestuurders en beleidsmakers. En niet in de laatste plaats op vele artsen, waaronder deze Veling zelf.”

De hoogleraar laat hiermee prachtig zien in welke mate hij zelf lijdt aan een waarschijnlijk onbehandelbare cognitieve dissonantie, luidt zijn diagnose.

Hij stuitte op een opmerkelijke passage in het artikel:

“Tenslotte volgt uit de verkenning in dit artikel dat de inhoud van de denkbeelden niet de juiste ingang is om complotdenkers en mensen met paranoïde wanen te bereiken. Bij beiden zijn rationele argumenten en een beroep op de logische gedeelde werkelijkheid grotendeels ineffectief.”

Toen Bonte dit las, kwam hij helemaal niet meer bij van het lachen. “Die ‘logische gedeelde werkelijkheid’ bestaat helemaal niet. Alleen in de veilige en zeer enge bubbel van Wim Veling zelf.”

De neuroloog adviseert hem te verkassen naar Den Haag, waar ‘nog heel veel te diagnosticeren en te behandelen valt’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5 143 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

130 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Djennis
Djennis
1 maand geleden

Ruttekaagistan: hoeveel grimmiger en onheilspellender kan het worden Welkom in WEFFISTAN!! Fvd verteld de waarheid? Tot nu toe lukt het aardig…. de whappie was geen whappie en we hebben nog steeds de politieke impasse waar de FvD voor waarschuwde!!! Ook het communistische WEF linkse sloopbeleid is nog aan de gang, dus ja!!! En mijn lentekriebels en Europappa klinkt nog… zolang totaal woke Ruttekaagistan het leuk blijkt te vinden dat er Hollandse molens in de fik staan is er nog voldoende werk voor de FVD!! Je moet alleen je ogen openen en de TV uitzetten! WEF! De nieuwe communistische dictatuur!!!! Wij slopen en u mag de rekening betalen!

Ron
Ron
1 maand geleden

Psychiaters als er geen hoek af is kan je het niet worden. Wat moet het niet zijn bij een professor psychiater een geest bevuild met alle mogelijke afwijkingen? Straffer nog het is niet eens EXACTE wetenschap. Dus verzinnen ze van alles.

Margie
Margie
1 maand geleden

Wim Veling,ga naar huis en leer eens echt iets. Ik kan dit nu rustig zeggen. Ik ben beter dan jou. Veel beter. Niet elk mens is hetzelfde. Dat denken de meesten. Maar is niet zo . En jij noemt jezelf een hoogleraar. !!!!!!! Je blijft lachen hier.😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

Ron
Ron
1 maand geleden

Psychiaters doen meer kwaad dan goed heb ik allang begrepen Ze strooien met gevaarlijke anti-psychoticpillen alsof het snoepjes zijn. Mensen worden van alles aangepraat. Niet goed en ongewenst.

Back to top button
130
0
We lezen graag je reactie!x