Gezondheid

Grootschalige studie bewijst dat biovoeding wél beter voor je is

Help mee door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Biovoeding is toch voedzamer dan normale gewassen, zo blijkt uit de meest grootschalige studie tot nu toe. Biologisch geteelde gewassen bevatten aanzienlijk meer antioxidanten en minder resten van pesticiden.

De cijfers liegen er niet om: biologische gewassen bevatten ongeveer 17 procent meer antioxidanten, stoffen die weefsel en DNA beschermen tegen beschadiging. Voor sommige categorieën, zoals bijvoorbeeld flavonoïden, was het verschil nog veel groter: tot wel 69 procent.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wie kiest voor een biologisch dieet krijgt volgens de wetenschappers gemiddeld 20 tot 40 procent meer antioxidanten binnen, wat gelijk staat aan 1 tot 2 extra porties fruit of groenten, maar dan zonder de extra calorieën.

Twee jaar geleden opperden onderzoekers van de Stanford-universiteit dat biologisch eten niet gezonder is, maar de nieuwe studie is veel grootschaliger en combineert de resultaten van liefst 343 onderzoeken. De vorige studie werd bovendien medegefinancierd door chemiereus Cargill.

Hoofdonderzoeker Carlo Leifert (foto) van de Universiteit van Newcastle: “We konden gebruikmaken van een veel grotere en kwalitatief betere waaier aan studies dan collega’s die eerdere vergelijkingen maakten.” De studie staat in het British Journal of Nutrition.

Biologische gewassen worden niet besproeid en maken daarom noodgedwongen meer stoffen aan om zich te verdedigen. Die stoffen zijn voor de mens juist goed in de strijd tegen hartaandoeningen en kankers. Normale gewassen bevatten drie tot vier keer vaker sporen van kunstmatige pesticiden.

Planten in de normale landbouw hebben toegang tot grote hoeveelheden kunstmatige stikstof, die wordt omgezet in koolhydraten en zetmeel. De plant groeit snel, maar de hoeveelheid antioxidanten blijft gelijk, waardoor de concentratie afneemt.

De wetenschappers zijn erg voorzichtig met hun conclusies. “We maken geen gezondheidsclaims, omdat we dat niet kunnen,” aldus Leifert. De studie toont alleen aan dat biovoeding meer stoffen bevat waarvan bekend is dat ze een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

[Inter Press Service]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Bewijs geleverd, nu nog de gehele maatschappij die over moet stappen op een ‘Biovoeding-economie’.

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Wellicht is BIO een totale illusie!!

De mens is een GMO product en als deze wereld dan voor ons gemaakt is moet alles een GMO product zijn.

Zijn er nog mensen die echt denken dat de naakt kat een gefokt ras is of de kat met de blauwe ogen en lang blond haar. Zo kan ik nog wel even doorgaan als het om onze huisdieren gaat.

Wat dacht uw van uw eten van hedendaags de sperziebonen die als een klimplant omhoog groeien en die boon die je al in bijna alle kleuren kan kopen net als vele andere groenten en fruitsoorten.

Naar mijn mening is het allemaal GMO maar als uw nog steeds denkt dat we van de apen afstammen en dat alles gekweekt is wens ik uw veel sterkte in uw gedachte.

Het is mijn mening en misschien heeft uw een andere!
Succes!

Vandattem
Vandattem
9 jaren geleden

Even een rectificatie:

Bio-groente ís normale groente.

De gemanipuleerde troep nóemt men normaal, naar dát is juist het spul met de fratsen.

Babylonië alom.

doler
doler
9 jaren geleden

ach mooi verhaal, maar wat is biologisch? wat is nog echt? niks meer toch, je wordt gewoon belazerd met alles, natuurlijk zal het wat beter zijn maar waarom moet het duurder zijn, waarom is het niet makkelijker te vinden b.v. in de winkels
hoe kan het dat de producten in de winkels aangeprezen worden dat het veilig is, maar waarom al die rotzooi erin, kleine letters wat je niet kan lezen
het is gewoon de mens belazeren meer niet en iedereen gelooft het maar op een enkeling na misschien het is 1 grote bende geworden en geld en macht daar draait het om, we eten ons vol krijgen allerlei klachten maar we kunnen en willen er vaak niks aan doen
ach droom rustig verder

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x