Natuur en Milieu

VIDEO: Hoezo 5 voor 12? Waarom ons klimaat niet gered hoeft te worden

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nu de klimaatconferentie in Parijs in volle gang is, zwelt de retoriek rond klimaat weer aan. De internationaal beoogde tweegradengrens is al niet meer haalbaar, stelt men, en als we niet snel iets aan CO2 gaan doen dan zitten we straks op 4 graden opwarming in 2100 met alle gevolgen van dien: smeltende ijskappen, snel stijgende zeespiegel en wie weet wat voor andere vreselijke consequenties.

De aannames achter deze toekomstvisioenen komen echter zelden meer ter sprake. Ten onrechte, stelt wetenschapsjournalist Marcel Crok. De afgelopen jaren onderzocht hij in hoeverre nu is vastgesteld dat CO2 de oorzaak is van de huidige opwarming.

Grote korrel zout

Crok is tot de conclusie gekomen dat ten eerste nog lang niet zeker is dat CO2 de dominante factor is op het klimaat op dit moment en ten tweede dat de milde opwarming die we tot nu toe gekend hebben juist duidt op een lage klimaatgevoeligheid.

Klimaatmodellen, waarop de doemscenario’s voor de toekomst gebaseerd zijn, zijn maar in zeer beperkte mate in staat de huidige veranderingen te simuleren en hun projecties moeten dan ook met een grote korrel zout genomen worden, aldus Crok.

Geen paniekvoetbal spelen

Dat het klimaat ‘gered’ moet worden is volgens Crok onzin. Het klimaat verandert altijd en er zijn nog geen sterke aanwijzingen dat de huidige veranderingen uniek zijn. Crok pleit er dan ook voor om geen paniekvoetbal te spelen. Voor de komende decennia geldt dat je met adaptatie (aanpassen) veel meer kunt bereiken dan met mitigatie (het reduceren van broeikasgassen).

Er is dus tijd om technologieën te ontwikkelen waarmee we later deze eeuw op een hopelijk meer betaalbare wijze CO2 kunnen reduceren.

Marcel Crok (1971) studeerde fysische chemie in Leiden. Hij werd daarna wetenschapsjournalist en was jarenlang redacteur bij achtereenvolgens De Ingenieur en Natuurwetenschap & Techniek. In 2010 publiceerde hij het boek De Staat van het Klimaat. Vandaag verschijnt zijn tweede boek Hoezo 5 voor 12?

[TU Delft]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
de kritiekus
de kritiekus
6 jaren geleden

een idioot maar geniaal idee: laat grote koelmachines op het water plaatsen en laat het water bevriezen zo erg dat het heel hoog is en dat de zeespiegel daalt waardoor het iets kouder wordt en we meer land hebben!
geen idee of het ook mogelijk is, je zou het moeten voorstellen…

Antonio
Antonio
6 jaren geleden

Dit begint een beetje te lijken op de “roken is slecht voor de gezondheid”discussie uit de jaren 60- 70. Het is bijzonder lastig om een direct verband tussen CO2 uitstoot en klimaat verandering te vinden.

Maar als je de vragen nu eens omdraait: “Kun je je voorstellen dat het tempo waarmee we nu onze eindige hulpbronnen opmaken geen effect heeft op klimaat en wereld?”
“Kun je je voorstellen dat we als doorgaan zoals we nu bezig zijn onze kinderen ook nog een leefbare aarde hebben met voldoende grondstoffen?” “En anders je kleinkinderen?”

Ik heb nog al wat rokers gekend dat pas doorkregen dat het slecht was en daar ook wat aan wilden doen toen het te laat was (eerlijk gezegd ben ik er zelf één van…)

kim
kim
6 jaren geleden

Precies ,het klimaat verandert áltijd, ook daar zijn cycli in.

riek
riek
6 jaren geleden

er is helemaal niks aan de hand met het klimaat waar wij, mensen, iets kunnen aan doen,
zien jullie het niet ?
al die maatregelen kosten ons alleen hopen geld,
en de vervuiling door alle die nieuwe apparaten neemt ontzettend toe !
is zowat iedereen dom ?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x