Financieel

‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is veel te doen rond het basisinkomen. Volgens The New York Times wordt op cocktailparty’s in Berlijn bijna over niets anders meer gesproken en heeft het idee ook de aandacht getrokken van Amerikaanse beleidsmakers.

Onder de voostanders van een basisinkomen vinden we onder meer expert op het gebied van ongelijkheid Sir Tony Atkinson van de Oxford-universiteit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Het idee werd ook ondersteund door wijlen Milton Friedman, een Amerikaanse econoom en voorvechter van vrije marktkapitalisme. Hij zag het als alternatief voor de huidige verzorgingsstaat. We geven geld aan mensen van arbeidsgerechtigde leeftijd, maar alleen onder de voorwaarde dat ze niet werken.

Experimenten

Om problemen te voorkomen die ontstaan doordat we mensen geld geven om niet te werken, sporen we ze aan een baan te zoeken. Dit werkt vernederend en bureaucratisch. Een basisinkomen gaat naar iedereen, ongeacht of iemand werkt of niet.

Tim Harford van de Financial Times vindt dat het basisinkomen serieus moet worden genomen. In tegenstelling tot veel utopische beleidsvoorstellen, zijn er in de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig experimenten met het basisinkomen gedaan. Het blijkt dat mensen wel minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen, maar dat het effect relatief klein is.

Robots

Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt. Het basisinkomen zou allerlei soorten uitkeringen gaan vervangen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Friedman geloofde dat de verzorgingsstaat zoals we die kennen zou afbrokkelen als iedereen een redelijk basisinkomen krijgt.

Steeds meer economen vrezen dat steeds meer mensen door de technologische veranderingen niet aan werk kunnen komen: de robots nemen onze banen in. Als dat het geval is hebben we een economisch systeem nodig dat rekening houdt met de grote aantallen mensen die op geen enkele manier een inkomen kunnen verdienen.

Bron: Ft.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
10 jaren geleden

we moeten gewoon van het geld en betaalde arbeid af. Dat kan alleen door serieus doorgedreven automatisatie 🙂
En een draai van 180° in mentaliteit 🙂

mo66
mo66
10 jaren geleden

Maar wat is nu precies de definitie van werken?

Zorg voor kinderen of zieke partner, ouder of naaste is geen werk en mag in onze huidige samenleving geen geld opleveren…
Zorg voor omgeving en huishouden is een persoonlijke zaak en mag geen geld opleveren…

In onze samenleving is werken hierachisch ingedeeld. Iemand gunt jouw het werk dat geld oplevert en kan die gunst ook zo weer terugnemen…
Zo komen de sterkeren, de slimmeren, de manipulerenden bovendrijven en die samenleving hebben we nu gecreeerd…

kengai
kengai
10 jaren geleden

Precies en mensen die verslaafd zijn aan geld die kunnen zich dan helemaal het apelazerus werken voor geld, want is het niet prachtig om dood te gaan en in een kist vol geld te liggen, alleen de status al, daar doe je het voor.
Dus met een basis inkomen kun je ook hebzuchtig blijven.

ja vast ..
ja vast ..
10 jaren geleden

Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.

Back to top button
39
0
We lezen graag je reactie!x