Homepagina » Financieel » ‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’
Universeel basisinkomen is zo gek nog niet

‘Universeel basisinkomen is zo gek nog niet’

Er is veel te doen rond het basisinkomen. Volgens The New York Times wordt op cocktailparty’s in Berlijn bijna over niets anders meer gesproken en heeft het idee ook de aandacht getrokken van Amerikaanse beleidsmakers.

Onder de voostanders van een basisinkomen vinden we onder meer expert op het gebied van ongelijkheid Sir Tony Atkinson van de Oxford-universiteit.

Het idee werd ook ondersteund door wijlen Milton Friedman, een Amerikaanse econoom en voorvechter van vrije marktkapitalisme. Hij zag het als alternatief voor de huidige verzorgingsstaat. We geven geld aan mensen van arbeidsgerechtigde leeftijd, maar alleen onder de voorwaarde dat ze niet werken.

Experimenten

Om problemen te voorkomen die ontstaan doordat we mensen geld geven om niet te werken, sporen we ze aan een baan te zoeken. Dit werkt vernederend en bureaucratisch. Een basisinkomen gaat naar iedereen, ongeacht of iemand werkt of niet.

Tim Harford van de Financial Times vindt dat het basisinkomen serieus moet worden genomen. In tegenstelling tot veel utopische beleidsvoorstellen, zijn er in de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig experimenten met het basisinkomen gedaan. Het blijkt dat mensen wel minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen, maar dat het effect relatief klein is.

Robots

Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt. Het basisinkomen zou allerlei soorten uitkeringen gaan vervangen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Friedman geloofde dat de verzorgingsstaat zoals we die kennen zou afbrokkelen als iedereen een redelijk basisinkomen krijgt.

Steeds meer economen vrezen dat steeds meer mensen door de technologische veranderingen niet aan werk kunnen komen: de robots nemen onze banen in. Als dat het geval is hebben we een economisch systeem nodig dat rekening houdt met de grote aantallen mensen die op geen enkele manier een inkomen kunnen verdienen.

Bron: Ft.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Dr. Why schreef:

  we moeten gewoon van het geld en betaalde arbeid af. Dat kan alleen door serieus doorgedreven automatisatie 🙂
  En een draai van 180° in mentaliteit 🙂

 • mo66 schreef:

  Maar wat is nu precies de definitie van werken?

  Zorg voor kinderen of zieke partner, ouder of naaste is geen werk en mag in onze huidige samenleving geen geld opleveren…
  Zorg voor omgeving en huishouden is een persoonlijke zaak en mag geen geld opleveren…

  In onze samenleving is werken hierachisch ingedeeld. Iemand gunt jouw het werk dat geld oplevert en kan die gunst ook zo weer terugnemen…
  Zo komen de sterkeren, de slimmeren, de manipulerenden bovendrijven en die samenleving hebben we nu gecreeerd…

 • kengai schreef:

  Precies en mensen die verslaafd zijn aan geld die kunnen zich dan helemaal het apelazerus werken voor geld, want is het niet prachtig om dood te gaan en in een kist vol geld te liggen, alleen de status al, daar doe je het voor.
  Dus met een basis inkomen kun je ook hebzuchtig blijven.

 • ja vast .. schreef:

  Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.

 • biko steve schreef:

  [quote name=”ja vast ..”]Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.[/quote]

  Dat is toch tergend.
  De gemeente die, conform de huidige wetgeving, contracten sluit met grote bedrijven als Kruidvat en zo mensen voor een minimumloon tewerkstellen.

  Liggen hun producten nu ook voor minder dan de helft in de schappen? Helaas niet.

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen zie ik ook niet gebeuren IDD.

 • Pascal schreef:

  Weg met al dat geld!! Geld is slavernij!! Trek een nr bij de bank en ga het zelf de rij aanschouwen en zien wat slavernij is want we staan allemaal te wachten.

 • astrid van triet schreef:

  Het basisinkomen kost niets. Er is maar 1 programmeer regel in een bankapplicatie nodig om ieders persoonlijke rekening maandelijks met 750 te verhogen, en voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Er hoeft dus niet eerst iemand voor belast te worden. Sterker nog, alle belastingen lossen vanzelf op.

  Het woord basisinkomne is al opgelost. Het gaat niet over een inkomen. Het gaat over onze eigen levenstoegang die al van ons is en niets kost. WIj zijn zelf al de financiele ruimte van onze eigen levenstoegang: wij zijn degene die iedere dag weer opnieuw financiele ruimte creeeren bij bakker, huur, etc. WIj doen dit AL puur door in leven te zijn. Zet deze levenstoegang om in de bron van geldcreatie.

 • densie schreef:

  basis….grond…wortelchakra…
  veiligheid…
  dat is heel veilig en dat is ontspannend…is genezend… en vandaar uit je passie volgen…creatief zijn….inspiratief…vrij…want dat basis-inkomen is er… dus je komt niet op straat…
  wow!
  dat zorgt voor minder criminaliteit, angst… en ga zo maar door…
  Yeah!
  Namasté…

 • astrid van triet schreef:

  [quote name=”ja vast ..”]Een basisinkomen zal hier nooit komen, ik sta op dit moment ter behoud van me uitkering van 879euro “vrijwilligerswerk” te verrichten bij hetzelfde bedrijf/instelling die mij ontslagen heeft omdat het moest bezuinigen. Ik sta nu fijn precies hetzelfde te doen als voorheen alleen voor de helft minder aan inkomen.[/quote]

  Je wordt dus als slaaf gebruikt. 2 maal. Dat laatste gaat ooit nog wel eens tot je doordringen.

  Onze levenstoegang kost niets. Helemaal niets. Er is maar 1 programmeer regel nodig in een bank applicatie om onze persoonlijke saldo maandelijks met 750 te verhogen. Kost niks. En voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Kost niks, en jij creeert deze financiele ruimte AL, puur doordat je in leven bent. Het is dus AL van jou. Maar het is onder je reet geroofd, het wordt aan een ander gegeven (jawel) en nu doen ze alsof je het bij de sociale dienst terug moet verdienen. Jij creert AL jouw financiele ruimte van jouw levenstoegang, bij de bakker, je huur, etc. Dit is dus AL van jou, en kan gewoon in geld omgezet worden samen. Kost niks. Just one programming rule. Dit is al lang bekend bij de regering, belastingdienst, sociale dienst, politie, en ga zo maar door. Maar ze roven gewoon verder. Zie ook petities en aangiftes op verbindopnieuwmetmij.nl

 • biko steve schreef:

  [quote name=”astrid van triet”]Het basisinkomen kost niets. Er is maar 1 programmeer regel in een bankapplicatie nodig om ieders persoonlijke rekening maandelijks met 750 te verhogen, en voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Er hoeft dus niet eerst iemand voor belast te worden. Sterker nog, alle belastingen lossen vanzelf op.

  Het woord basisinkomne is al opgelost. Het gaat niet over een inkomen. Het gaat over onze eigen levenstoegang die al van ons is en niets kost. WIj zijn zelf al de financiele ruimte van onze eigen levenstoegang: wij zijn degene die iedere dag weer opnieuw financiele ruimte creeeren bij bakker, huur, etc. WIj doen dit AL puur door in leven te zijn. Zet deze levenstoegang om in de bron van geldcreatie.[/quote]

  Slaap zacht.

 • Lippens Philip schreef:

  We moeten af van het systeem van geld en zogezegde waarde crieeren de enigste waarde is het leven op zich, geniet van het leven en werken mag je doen maar moet niet, vrijwillig werken om de samenleving verder te helpen zonder geldzorgen voor iedereen gelijk.

 • Pascal schreef:

  [quote name=”biko steve”][quote name=”astrid van triet”]Het basisinkomen kost niets. Er is maar 1 programmeer regel in een bankapplicatie nodig om ieders persoonlijke rekening maandelijks met 750 te verhogen, en voortaan lost 1/1000 bij iedere transactie vanzelf weer op. Er hoeft dus niet eerst iemand voor belast te worden. Sterker nog, alle belastingen lossen vanzelf op.

  Het woord basisinkomne is al opgelost. Het gaat niet over een inkomen. Het gaat over onze eigen levenstoegang die al van ons is en niets kost. WIj zijn zelf al de financiele ruimte van onze eigen levenstoegang: wij zijn degene die iedere dag weer opnieuw financiele ruimte creeeren bij bakker, huur, etc. WIj doen dit AL puur door in leven te zijn. Zet deze levenstoegang om in de bron van geldcreatie.[/quote]

  Slaap zacht.[/quote]
  Je heb geheel gelijk!
  Slaap zacht Astrid, het leven in een eigen wereld.

 • Sander schreef:

  Ik ben het opeens wel helemaal eens met de berichten die gaan over de slechte kwaliteit in het onderwijs. Zo hee zeg, wat is er mis gegaan bij sommige economie leraren als mensen hier het begrip inflatie niet eens kennen.

 • Equinox schreef:

  “The world has enough for everyone’s need, but not enough for everyone’s greed.”

 • Sunshine schreef:

  ‘Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt.’

  Geld is nergens aan gekoppeld en wordt naar hartelust bijgedrukt wanneer het uitkomt. Meer dan 90% van ons geld wordt niet eens op papier of in munten gedrukt maar zijn niet meer dan cijfertjes in een computerscherm.
  Kan iemand mij dan eens uitleggen waar de eerste zin (=quote) op slaat?
  Geld bestaat niet dus hoe kan het dan duur of minder duur zijn iedereen een basisinkomen te geven?

 • padja schreef:

  Ik ben bakker/vuilnisophaler….
  Ik sta elke morgen om 5 uur op zodat het brood smorgens in de winkel ligt. Godzijdank heb ik straks een basisinkomen.
  Dan sta ik niet meer om 5 uur op. Doe het wat rustiger aan.
  Ik ga me ook niet meer, voor n paar rotcenten, uit de naad werken.
  Brood wordt schaars. Brood wordt duurder.
  En uiteindelijk…wordt het basisinkomen de nieuwe nullijn.
  knuf

 • Held schreef:

  Kom maar op met dat basisinkomen!

  I AM WIIIIIIDE OPEN BABY YEAH !!

 • Tikal schreef:

  [quote name=”padja”]Ik ben bakker/vuilnisophaler….
  Ik sta elke morgen om 5 uur op zodat het brood smorgens in de winkel ligt. Godzijdank heb ik straks een basisinkomen.
  Dan sta ik niet meer om 5 uur op. Doe het wat rustiger aan.
  Ik ga me ook niet meer, voor n paar rotcenten, uit de naad werken.
  Brood wordt schaars. Brood wordt duurder.
  En uiteindelijk…wordt het basisinkomen de nieuwe nullijn.
  knuf[/quote]

  Tja als ik jou zo hoor als bakker/vuilnisophaler klink je mij niet als de goede bakker van op de hoek met passie voor zijn vak. Mensen die lol hebben in wat ze doen zullen dat blijven doen. Mensen die nu werk hebben dat ze helemaal niet leuk vinden zullen een tijdje niets gaan doen om bij te komen. Toch denk ik dat ook een groot deel van die mensen uiteindelijk weer aan het werk zal gaan. Immers wanneer iets niet zo hard meer moet wordt het een stuk dragelijker.

 • 365Y schreef:

  Weer deze flauwekul, wijsheid en liefde werken 100% , dit idee is natte vinger werk Er zijn genoeg landen die al niks te makken hebben (lees kansen), en dat word op deze manier niet anders.. of de rijkeren met hun eeuwige grip op de markt van de gezondheids vraagstukken en het zoeken naar genot ) met name uit de westerse wereld moeten aan nieuwe kansen meewerken maar wie doet dat .. het fenomeen levens succes en levens verlies zal niet weggaan je blijft achter de harde feiten ( aloude problemen ) aan lopen , weg schijn oplossing . Besef dus goed, uiteindelijk spekt het de kas van de duivel(het hedonistische materialisme) !, en dan staan jullie alweer op de tweede plaats als het niet nog lager is , systeem slaven … Maar goed , simpele geesten met alleen nog individuele instincten – omdat ze het moment van inzicht en zuivere intuïtie te moeilijk kunnen uitleggen – geloven er in .

 • biko steve schreef:

  [quote name=”Sunshine”]’Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt.’

  Geld is nergens aan gekoppeld en wordt naar hartelust bijgedrukt wanneer het uitkomt. Meer dan 90% van ons geld wordt niet eens op papier of in munten gedrukt maar zijn niet meer dan cijfertjes in een computerscherm.
  Kan iemand mij dan eens uitleggen waar de eerste zin (=quote) op slaat?
  Geld bestaat niet dus hoe kan het dan duur of minder duur zijn iedereen een basisinkomen te geven?[/quote]

  Ik denk dat je iets niet helemaal begrijpt.
  Geld HOEFT niet te bestaan zoals jij het noemt.
  Het gaat om de afspraken die gemaakt zijn over wat geld is, en die afspraken bestaan weldegelijk.

 • Kevin schreef:

  Wanneer iedereen een basis inkomen heeft, kan de schroef makkelijker dicht gedraaid worden. Ik geloof dat we nu wel eens klaar moeten zijn met denken dat de plannen van de overheid
  ons zullen redden.

 • trbn schreef:

  [quote name=”Sunshine”]’Als de meeste mensen blijven werken is het idee minder duur dan het lijkt.’

  Geld is nergens aan gekoppeld en wordt naar hartelust bijgedrukt wanneer het uitkomt. Meer dan 90% van ons geld wordt niet eens op papier of in munten gedrukt maar zijn niet meer dan cijfertjes in een computerscherm.
  Kan iemand mij dan eens uitleggen waar de eerste zin (=quote) op slaat?
  Geld bestaat niet dus hoe kan het dan duur of minder duur zijn iedereen een basisinkomen te geven?[/quote]

  Minder ‘Duur’als in een minder groot deel van het staatsinkomen. Als in minder belasting voor mensen die wel veel geld verdienen. Geld geeft koopkracht en heeft dus wel gewoon waarde in het huidige systeem.

 • kengai schreef:

  Padja, dat houd dus in dat je het bakkersvak niet leuk vind en dan geeft het basis inkomen je dus de mogelijkheid te stoppen.
  Gelukkig zullen veel mensen dit werk wel leuk vinden en trouwens ik heb geen bakker nodig, bak mijn eigen brood al 12 jaar lang.

 • pacito schreef:

  Natuurlijk kan het. Het kost wat, maar het bespaard ook een heleboel. Geen uitkeringsinstanties meer, geen aparte regeltjes voor ww, ziekte, arbeidsongeschiktheid enz., geen controleorganen meer, geen medische keuringen ter bepaling arbeidsongeschiktheid, geen eindeloos formulieren invullen voor uitkeringen.
  Uit die onderzoeken blijkt ook het aantal ziektegevallen terug te lopen, opnieuw kassa! Het levert dus ook flink wat op.

 • Sander schreef:

  [quote name=”Kevin”]Wanneer iedereen een basis inkomen heeft, kan de schroef makkelijker dicht gedraaid worden. Ik geloof dat we nu wel eens klaar moeten zijn met denken dat de plannen van de overheid
  ons zullen redden.[/quote]

  Dat is geen denken, dat is weten. Kijk maar naar de geschiedenis en problemen met de economie in het verleden, hebben die het geldsysteem doen verdwijnen? De toekomst is niks anders dan een voortzetting van het verleden, een continuïteit.

 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Sander”]
  Dat is geen denken, dat is weten. Kijk maar naar de geschiedenis en problemen met de economie in het verleden, hebben die het geldsysteem doen verdwijnen? De toekomst is niks anders dan een voortzetting van het verleden, een continuïteit.[/quote]

  dat zal ook niet verdwijnen zolang het arbeid kost om iets te hebben. Niemand werkt voor niets (je moet tenslotte zelf ook leven), en iemand betalen in brood of computers is niet zo geweldig handig…

 • biko steve schreef:

  Als het straks economisch weer wat beter gaat hoor je niemand meer over het basisinkomen.

 • astrid van triet schreef:

  [quote name=”pacito”]Natuurlijk kan het. Het kost wat, maar het bespaard ook een heleboel. [/quote]

  Nee hoor Pacito, het kost helemaal niets. Slechts 1 programmeer regel nodig om voor iedereen het persoonlijk banksaldo maandelijks met het getal 750 te verhogen, en voortaan lost dan automatisch bij iedere transactie 1/1000 van het bedrag weer op. Kost niets. Niet eens tijd. Dus de besparing is dubbelop. Dat betekent dus dat we nu dubbelop beroofd worden: en van onze levenstoegang, die niets kost, en we worden nog eens belast ook.

  De regering is hier al lang van op de hoogte. Ondertussen heeft ze doodleuk de belastingen verhoogd, en ga zo maar door.

  In ieder geval kost het niets. Just one programming rule.

 • Hans schreef:

  Hele reeks aan verschillende uitkeringen die we nu hebben vervangen door 3
  standaard uitkeringen:
  – Kinderen en studenten
  – De midden groep
  – Ouderen
  Hoeft inderdaad niets extra te kosten en kan een besparing op de uitvoeringskosten opleveren.

  Creatie van geld is nu gebaseerd op schuld. Het is inderdaad praktisch eenvoudig mogelijk om dit te baseren op recht op leven en recht op werk met een eerlijke beloning (artikel 3 en 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens).

  Ondanks het beleid wat de overheid de afgelopen 30 jaar heeft gevoerd zit structureel twee miljoen mensen jonger dan 65 jaar betaald met een uitkering thuis. De oplossing voor dit probleem is een twee tot drie daagse werkweek invoeren. Dan mag iedereen daarnaast zoveel hobbyen als je wilt en is de discussie over een basisinkomen ook niet meer nodig.

  Als we deze arbeidstijd verkorting combineren met verlengen van bedrijfstijd (van bijv. 5 dagen * 8uur, naar 6 dagen * 12 uur), etc. zodat minder productiemiddelen per arbeidsplaats nodig zijn. Kan rekening houdende met besparing op de kosten voor uitkeringen het netto inkomen per gemiddelde werkende gelijk blijven aan wat men nu heeft.

 • Ella schreef:

  Enkele dagen geleden heb ik een mail ontvangen over het inzamelen van 1miljoen handtekeningen om dit basisinkomen voor iedereen naar het europees parlement te brengen. info en petitie kan je hier vinden: http://basicincome2013.eu/ubi/nl/

  Voor wie dat wil: zoveel mogelijk mensen uitnodigen om dit te tekenen!

 • Nancy. schreef:

  EErst worden we bestolen en krijgen we nu op die manier ons geld terug .???

 • Jan schreef:

  [quote name=”astrid van triet”][quote name=”pacito”]Natuurlijk kan het. Het kost wat, maar het bespaard ook een heleboel. [/quote]

  Nee hoor Pacito, het kost helemaal niets. Slechts 1 programmeer regel nodig om voor iedereen het persoonlijk banksaldo maandelijks met het getal 750 te verhogen, en voortaan lost dan automatisch bij iedere transactie 1/1000 van het bedrag weer op. Kost niets. Niet eens tijd. Dus de besparing is dubbelop. Dat betekent dus dat we nu dubbelop beroofd worden: en van onze levenstoegang, die niets kost, en we worden nog eens belast ook.

  De regering is hier al lang van op de hoogte. Ondertussen heeft ze doodleuk de belastingen verhoogd, en ga zo maar door.

  In ieder geval kost het niets. Just one programming rule.[/quote]

  En wie gaat die 5 miljard per maand ophoesten dan? Ook een simpele rule voor?

 • Ali schreef:

  Dit heeft geen nut. Iedereen een basisinkomen, en je huur is opeens 1500 euro per maand in plaats van 650. Brood wordt 5 euro en ga zo maar door.. Als je iedereen zomaar geld geeft wordt het minder waard..

 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”Jan”][quote name=”astrid van triet”][quote name=”pacito”]Natuurlijk kan het. Het kost wat, maar het bespaard ook een heleboel. [/quote]

  Nee hoor Pacito, het kost helemaal niets. Slechts 1 programmeer regel nodig om voor iedereen het persoonlijk banksaldo maandelijks met het getal 750 te verhogen, en voortaan lost dan automatisch bij iedere transactie 1/1000 van het bedrag weer op. Kost niets. Niet eens tijd. Dus de besparing is dubbelop. Dat betekent dus dat we nu dubbelop beroofd worden: en van onze levenstoegang, die niets kost, en we worden nog eens belast ook.

  De regering is hier al lang van op de hoogte. Ondertussen heeft ze doodleuk de belastingen verhoogd, en ga zo maar door.

  In ieder geval kost het niets. Just one programming rule.[/quote]

  En wie gaat die 5 miljard per maand ophoesten dan? Ook een simpele rule voor?[/quote]

  Die vraag kan je blijven stellen op welke manier dan ook, het blijft altijd stil,. Niemand die wil toegeven dat ze dat geld eerst ergens moeten stelen. Of zoals sommige simpele zielen roepen, even een druk op de knop en het wordt gemaakt. Hyperinflatie hebben deze lui blijkbaar nog nooit van gehoord, die veroorzaakt wordt door overheden en hun centrale banken die zomaar geld creeren, iets waar ze de private banken de schuld van geven.

  Een voerheid heeft geen geld en kan dit enkel binnen krijgen door het heffen van een loondiefstal en diverse andere roversprodukten die productieve mensen moeten financieren.

  Maar niemand die je een antwoord zal geven waar de overheid spontaan dat geld vandaan moet halen. Daar men eerst weer gaat spenderen(schuld van huidige crisis) en danpas via belasting weer inkomsten zal krijgen wat te weinig is om het basis inkomen te bekostigen. Hetis een belachelijk plan dat niet is doorgedacht door mensen met het begrip overheidsinkomsten.

 • Hans schreef:

  Hallo allemaal,

  Met enige regelmaat zie ik op deze site het onderwerp Basisinkomen. En dat er een groot aantal mensen voor en tegen zijn.

  Denk dat we dit onderwerp moeten splitsen in een deel waar we het wel en niet over eens zijn.

  Deel waar we het vermoedelijk allemaal over eens zijn is de mensenrechten http://nl.humanrights.com/what-are-human-rights/videos/born-free-and-equal.html

  En voor dit onderwerp specifiek artikel 2, 22, 23, 25 en 26.

  Punten waar we het minder over eens zijn is waar betalen we de voorgaande punten van en wat is de definitie van werk etc.

  Als we de boven genoemde rechten erkennen en van het non-discriminatie beginsel uit gaan. Dan betekent dit dat we in eerste instantie het huidige belasting en sociale zekerheid systeem zeer fors eenvoudiger moeten maken en zorgen dat we alle mensen zoveel mogelijk gelijk behandelen.

  Dit betekent ook dat een ieder die kan werken, naar redelijkheid aan de gemeenschap bij moet dragen. Discussie punt wat dan over blijf is wat is werk. En hoe gaan we dit verdelen / betalen etc.

  Een mogelijkheid is invoeren van een 2 tot 3 daagse werkweek. Invoeren van een beter belasting en monetair systeem etc. Uitleg hierover past niet meer in dit tekstvakje.

  Groet,

 • Ronald Soeverein Men schreef:

  Een basis-inkomen werkt heel goed want je hebt geen uitkeringsinstanties meer nodig dat is al een enorme bezuiniging aan ambtenaren, je hebt geen pensioenfondsen meer nodig en geen dure zorgverzekeringen en al die andere overheidsinstanties. Alleen dat levert al een enorme besparing op.
  Zelfs landen die niet tot de EU behoren zoals Zwitserland overwegen een basisinkomen van ongeveer Zwfr 2500,00 per persoon, dit is ongeveer € 2000,00 per persoon.
  Hierdoor geef je mensen de gelegenheid om werk te gaan doen waar ze echt zin in hebben om op die wijze een bijdrage te leveren. Anderen doen misschien liever liefdadigheidswerk etc.etc. Het belangrijkste is dat er geen dwang en compentitie meer is iedereen is gelijk met hetzelfde inkomen dus ook geen bazen meer!

  • Erik schreef:

   rond het jaar 2030 is dit rond, universal Basic income. Dit gaat met het elemineren van elke vorm van eigen bezit, alles is bezit van de staat en wordt geleend. Auto, woning, ja zelf als je weg bent en de ruimte niet benut wordt deze uitgeleend. Snappen jullie niet dat het een groepje mensen daarom gaat, totale controle. Privacy? Bestaat niet meer, generatie van nu interresseert het toch al niet meer denk aan facebook en ze googlen zelf hoe ze hun eigen kont moeten afvegen en jaa lekker makkelijk al die technologie.
   Vee zijn we altijd geweest en dat wordt straks bewust!

 • Roeland schreef:

  Ja, lekker niets doen en geld krijgen…
  Dat is echt grote onzin.

  Jij word als mens geboren en je hebt bepaalde taken voor jezelf.
  1. Eten scoren
  2. Huis bouwen
  3. Chillen

  Nu verwacht je dat iemand anders jouw eten gaat scoren, jouw huis bouwt, zodat jij kan chillen… Dat is echt parasieteren ten top!

  Als je dat uberhaupt WILT, dan vind ik je al een loser. Waarom wil je gratis geld? “Zodat ik kan doen waar ik zin in heb…”

  Echt, een zwakkere vent kan ik me niet voorstellen.

  We willen allemaal wel lekker Xboxen en aan onze vriendin friemelen de hele dag… MAARJA, iemand moet dat veld op om de boerenkool er vanaf te halen!

  Ik speel ook liever piano dan dat ik bouwkundig onderzoek doe, maar IEMAND moet het doen… er is niemand die uit zichzelf een bouwkundig onderzoek doet ‘voor de lol’. Die mensen bestaan gewoon niet. Waarom denk je dat we vrije tijd hebben? Omdat we dan dingen gaan doen die we WILLEN doen… Dartelen door de keukenhof, madurodam of de diergaarde. Werken aan je roman of je wereldhit. Uitslapen…

  Dat zijn dingen die een mens wilt doen… Er is gewoon NIEMAND die zonder beloning saai werk gaat doen. Denk aan al die boekhouders, hypotheekadviseurs.. dat soort vakken…

  Voor je onderdak en je vreten moet je nou eenmaal werk verzetten… dat doet elk dier, elke plant en elke man sinds de dag van creatie. Als je pannekoeken wilt, dan moet je EERST gaan bakken… Het is natuurlijk geweldig als iemand anders het voor je doet… maar dat MAG je gewoon niet verwachten van de mensen om je heen…

 • jacqueline schreef:

  een basis inkomen van 1000 euro is wel leuk als je daar bij nog mag werken
  maar iemand die ziek is en niet kan werken heeft niets aan die 1000 euro
  want je betaald daar je rekeningen mee en dan is het op en ik zal ook graag willen eten
  want je krijgt dan ook geen huursubsidie en zorgtoeslag
  ben benieuwt hoe ze dat gaan oplossen

 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  mondkapjes

  Artsen maken zich grote zorgen over mondkapjes op school: ‘Ingrijpende bedreiging’

  Van een tweede en derde coronagolf kan ...

  ab osterhaus

  ‘Ab Osterhaus verspreidt doemscenario’s terwijl hij forse belangen heeft in vaccinbedrijven’

  Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl is kritisch ...

  >