Homepagina » Universum » Eén van de grootste vragen in de moderne natuurkunde opgelost? Een gewaagde nieuwe theorie over de onzichtbare 95 procent van het heelal
Eén van de grootste vragen in de moderne natuurkunde opgelost? Een gewaagde nieuwe theorie over de onzichtbare 95 procent van het heelal

Eén van de grootste vragen in de moderne natuurkunde opgelost? Een gewaagde nieuwe theorie over de onzichtbare 95 procent van het heelal

Een wetenschapper van de Oxford-universiteit en Radboud Universiteit denkt één van de grootste vragen in de moderne natuurkunde te hebben opgelost.

Volgens de algemeen aanvaarde theorieën bestaat ongeveer vijf procent van het universum uit gewone materie.

De overige 95 procent zou moeten bestaan uit donkere materie en donkere energie.

Bizarre ‘donkere vloeistof’

Jamie Farnes claimt dat donkere materie en donkere energie geen afzonderlijke fenomenen zijn, maar deel uitmaken van een bizarre ‘donkere vloeistof’ met een negatieve massa.

Een negatieve massa heeft een bijzondere eigenschap: hij stoot alle materie in zijn omgeving af.

Maar wanneer je ertegenaan zou duwen, zou de negatieve materie juist op je af snellen.

De kosmos zou op deze manier symmetrisch zijn met zowel positieve als negatieve kwaliteiten.

Oplossing

Ondanks dat het letterlijk balans brengt in het universum, sloten wetenschappers het bestaan van negatieve materie eerder uit omdat ze dachten dat dit materiaal minder dicht zou worden naarmate het universum uitdijt.

Dit staat lijnrecht tegenover waarnemingen.

Als oplossing voor dit probleem gebruikt Farnes een oude wiskundige constructie, een zogeheten ‘creation tensor’, waarin negatieve massa’s kunnen blijven ontstaan.

Farnes zegt dat zijn theorie niet in strijd is met de algemene relativiteitstheorie van Einstein, maar een uitbreiding daarvan is.

Prullenbak

De nieuwe benadering pakt twee oude ideeën in lijn met de theorie van Einstein – negatieve massa en de vorming van materie – en brengt ze samen.

De uitkomst is dat donkere materie en donkere energie kunnen worden verenigd tot een enkele stof. Zie het als een positieve massa die surft op een zee van negatieve massa.

Volgens Farnes hoeft het oude model niet gelijk de prullenbak in. “Er zijn nog ontzettend veel vraagstukken die we moeten doorlopen.”

Het nieuwe model is gepubliceerd in Astronomy and Astrophysics.

[Oxford, RU]


Vind je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Hier is je oplossing: Het bestaat niet. Zwarte Materie bestaat maar voor 1 reden; om een astronomisch grote calculatie fout te vereffenen in een vooringenomen systeem van hoogspeculatie over dingen die nooit zullen kunnen bestaan.

  14 likes
  • @Arwijn,

   Mee eens!!!

   Misschien interessant voor u!!!!

   Weet niet of u ze reeds kent maar toch….

   De YT kanalen WISE UP en waykiwayki

   Gegroet,

   Gladiator

   9 likes
   • He Gladiator, wat ook interessant is de afstand van Polaris.
    Men schatte dat de ster zich op een afstand van 434 lichtjaar van de aarde weg bevond, maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat de afstand rond de 323 lichtjaar blijkt te liggen.

    Eén lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt. Je wilt zeker ook wel weten hoeveel kilometer een lichtjaar is. Wel, het licht heeft een snelheid van 300.000 km/sec. In één seconde legt het licht dus 300.000 kilometer af. In één minuut dus 60 x 300.000 = 18 miljoen kilometer. In één uur 60 x 18 miljoen = 1080 miljoen kilometer. In één dag 24 x 1080 miljoen kilometer = ongeveer 26.000 miljoen kilometer. Dat is 26 miljard kilometer. Per jaar legt het licht 365 x 26 miljard = 9500 miljard kilometer af. Ofwel 9,5 biljoen kilometer.

    En wie denkt er nu nog dat je Polaris met het blote oog kunt zien op die afstand ?

    7 likes
   • Die ken ik zeker Gladiator, en ik heb zelf ook een channel op youtube, en een dagelijkse show.

    1 likes
  • Men zoekt altijd redenen om proberen te snappen waarom het universum is zoals het is.

   Maar een ding staat altijd voorop Dualiteit, dualiteit tussen gedachten tussen licht en donker water en vuur etc.

   Dit alles om balans.

   Het klinkt logisch dat iets wat zeer negatief is alles afstoot en iets wat alles afstoot zal nooit iets aantrekken tot massa en licht veroorzaken of reflecteren. ..

   2 likes
  • En we weten(schappen) blijkbaar nog steeds niet dat het wemelt van het leven direct om ons heen maar dat wij niet door die sluier kunnen of beter gezegd niet mogen, want we resoneren gewoonweg niet met die parallele werelden. Gelukkig voor die werelden is er de sluier zodat de mens hier “gevangen” blijft tot het beter weet (waarschijnlijk nooit)

   2 likes
 2. De kosmos is symétries met zowel positief als negatief het is een verstrengeling van energie velden om alles te vormen te scheppen te creëren te vormen, donker energie,donker materie is een stof die samenwerkt tot creatie van alles wat is,deze krachtvelden is doordrongen in alles wat is en wat komt, het dagelijkse leven en de natuur is doordrongen met deze prachtige krachtvelden met een kracht van ongelooflijke schoonheid en waaruit deze energievelden de oorzaak is van het ontstaan en de geboorten is van sterrenlicht en de fijn stoffelijke materie omzette in een vaste materie in vaste vormen wat we hemel lichamen noemen en het is de grote creator van alles wat is zowel negatief en positief geladen is tot Een Groten Creation deze twee geladen delen wat eigenlijk gewoon een Eenheid is en waarin de mens de krachten van deze velden onbewust van is geweest,en nog, een enkeling is er van bewust maar de grote massa niet die verdeeld het in goed en slecht waarin mensen beoordelen en veroordelen met een gedrag van hun voorloper of ouders waarin ze zijn gevormd in culturen en geloven en zijn opgegroeid in positief/goed en negatief/slecht wat zich uitten in vreemde en ook mooie kleedpartijen waarin ze hun gedrag en geloof de basis is van een krachtveld die met anderen krachtvelden in botsing kwamen in plaats dat ze elke cultuur geloof tot een eenheid smeden ging men dat tot tweeheid verdelen waardoor ze elkaar gingen bestrijden in mijn cultuur mijn geloof en mijn god wat natuurlijk leiden tot bloedige gevechten en nog steeds deze krachtveld vedelen in een tweeheid wat in werkelijkheid Een verstrengeling is van positief/negatief de grote creator van alles wat is en eigenlijk gewoon de kracht is van alles wat bestaat en wat men eigenlijk menselijk gezien maar Een woord voor bestaat… Liefde …waaruit alles is ontstaan en waarin alles weer terug keert en het als liefde kan zien als de vormen van de grote creator waaruit dit alles is ontstaan en dat is een licht en het verlicht dat de mens met een kennen en weten en onderzoeken het te weten kan komen hoe alles tot stand komt en waarin de mens stukje voor stukje beetje dichter naar elkaar toegroeit in Eenheid van de kosmos zelf.. die geen verdeeldheid kent alleen maar evenwicht in positief en negatief en verstrengeld is met en aan elkaar,,, DE EENHEID ZELF..het kosmische beeld en waarin de mens het kosmische kan kennen en weten dat eigenlijk alles liefde is ..zonder de verdeeldheid in goed en slecht wat zijn werkelijke afkomst is ..om daarna naar toe te groeien is de diepste wens van elk mens maar het word beperkt in geloven en gedragen en zolang men met deze gespletenheid leeft zal men ook zijn eigen pijnen creëren in woorden en daden gedachten/denken van elke dag waardoor vele het leven somber word en eigenlijk niet in evenwicht is van de kosmische liefde ..

  11 likes
 3. Over 95 procent van het onzichtbare heelal hebben we het dus? Het impliceert dat degene die deze waarde van 95% heeft vastgelegd kennelijk kennis heeft van het hele heelal, al dan niet zichtbaar.

  En wellicht mag ik dan niet zo simpel denken als ik nu doe, maar toch: al zouden we de volledige uitgestrektheid van het heelal wél kennen, waarin bestaat dat heelal dan? En als we weten wat dat is, waar bestaat dát dan in? En dan?

  Volgens mij kunnen we slechts een beetje gissen. En hoe immens hoog het niveau van de onderzoekers ook is, ik heb ooit een gesprek gehad met zo’n genie, althans soort van want het was echt onnavolgbaar, ik geloof echt niet dat er iemand is die het heelal ook maar bij benadering kan duiden.

  In de film Powers Of Tens zoomt een camera virtueel uit van 1 meter hoogte tot 10 tot de macht 24 meter oftewel 10 miljoen lichtjaren hoogte. De leegte en grootte van de ruimte daar is onbevattelijk. Maar hoe groot is die ruimte dan ‘uiteindelijk’, want als er een uiteinde zou zijn, wat komt er dan helemaal?

  95%, echt? 😉

  5 likes
  • En dan vergeet ik toch bijna de tijd.

   Was de ruimte, het heelal er altijd al? Kan ik me ook al niets bij voorstellen, iets dat er altijd al was. Maar laat het er niet altijd al zijn geweest, wat was er dan daarvoor??

   En dan niet met de oerknal aankomen he, het uitdijende tennisballetje. Daar kan ik nog wel inkomen, maar daar hebben we het dus niet over. We hebben het over de ruimte waarin de explosie van de oerknal heeft plaats kunnen vinden.

   2 likes
   • VOOR de big bang was er geen tijd en dus ook geen “ruimte”, die is met de big bang ontstaan. Er WAS dus niets voor. Ik begrijp het wel.. niets is een moeilijk begrip en de meesten kunnen dat gewoonweg niet begrijpen. Alles is met de big bang ontstaan tijd , ruimte en materie… daarvoor was er niets….echt niets….

    2 likes
    • Die ‘tennisbal’ moet er toch echt al zijn geweest om te kunnen ontploffen lijkt mij. Het begrip ‘niets’ is echt niet zo moeilijk te begrijpen, wat echter niet te begrijpe is, is hoe vanuit het niets dan opeens zoiets gigantisch te voorschijn komt. Kun jij dat uitleggen en indien zo, hoe weet jij dat?

     1 likes
 4. negatieve materie bestaat wel het heeft ook een naam namelijk mark rutte

  6 likes
 5. Alles in het Universum heeft het tegendeel al in zich, die Chinezen waren nog niet zo gek met hun YIN & YANG.

  3 likes
 6. @ Rob
  Mooi gesproken / geschreven dat is ook het grote probleem van de mens, daarom leeft men in angst, en het is ook een reden dat er zoveel zieken zijn……Het evenwicht en het vertrouwen in het zelf/ bron is weg…..

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...