Buitenland

Het conflict tussen Israël en Hamas: Ja maar, context!

Help door dit artikel met kennissen op je socials te delen!

Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, laait het conflict tussen Israël en Hamas weer op. De boven ons gestelden hebben hun doel al bereikt: verdeeldheid zaaien. Je móet een kant kiezen. Je bent voor Israël of voor de Palestijnen. Het is net een voetbalwedstrijd. Brood en spelen.

Je bent voor Oekraïne of voor Rusland. Of zoals oud-president Bush na 9/11 zei: “If you are not with us, you are against us.” Mensen die vrede bepleiten, worden verketterd, verguisd en doodgezwegen. De propagandamachine draait op volle toeren en die blijkt nog altijd even effectief als weleer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Waar komt al dat geweld in Israël en Gaza vandaan? Het Israëlische leger deelt heldhaftige verhalen over soldaten die staan te trappelen om hun land te dienen. Tot ze geconfronteerd worden met de bittere realiteit.

Gewetenswroeging

Neem bijvoorbeeld de Israëlische ex-militair Avner Gvaryahu, die met BBC HARDtalk sprak over zijn persoonlijke ervaringen als soldaat en de operaties die hij moest uitvoeren.

Hij was sergeant en leidde een team scherpschutters. In eerste instantie volgde hij de bevelen op, maar al snel kreeg hij last van gewetenswroeging. Hij kon niet langer toezien hoe ‘brute daden’ tegen Palestijnen werden gepleegd.

Gvaryahu moest de Palestijnen onder controle houden en daarbij was militair geweld toegestaan. Hij zei verder dat de Israëlische overheid verantwoordelijk is voor het gedrag van de soldaten.

Na het interview noemden diverse hooggeplaatste Israëlische functionarissen, waaronder toenmalig minister van Defensie Avigdor Lieberman, hem een verrader.

Terroristische organisatie

Gvaryahu is lang niet de enige. Yonatan Shapira was gevechtspiloot en weigerde deel te nemen aan de aanval van Israël tegen het volk in Gaza. In 2003 schreef hij in een brief dat hij niet over de Westoever en Gazastrook zal vliegen.

In juli 2002 werd het huis van Hamas-leider Salah Shehade in Gaza midden in de nacht gebombardeerd. De bom doodde 15 mensen, voornamelijk kinderen. Nog eens 150 mensen raakten gewond.

“Voor mij was het duidelijk: dit was een terroristische aanval en ik ben onderdeel van een terroristische organisatie,” schreef de oud-straaljagerpiloot in zijn brief.

Onschuldige burgers

Daarnaast schreven 63 Israëlische tieners in een brief aan premier Netanyahu dat ze weigerden in militaire dienst te gaan omdat ze niet mee wilden doen ‘aan de bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk’.

Tientallen voormalige leden van een elite-eenheid van de Israëlische militaire inlichtingendienst weigerden nog langer deel te nemen aan missies tegen de Palestijnen. De informatie die we verzamelen wordt gebruikt tegen onschuldige burgers, verklaarden ze in een brief aan Netanyahu.

De 43 oud-leden van de eenheid, waaronder een majoor en twee commandanten, zeiden dat de informatie ‘onschuldige mensen schade toebrengt’ en wordt gebruikt om ‘de Palestijnse samenleving te ontwrichten’.

Bang voor eenheid

De Ierse senator David Norris zei in een veelbesproken speech in de Ierse Senaat: “Israël is bang voor Palestijnse eenheid, dat is waar het allemaal om draait. Het heeft niets te maken met de moord op Israëlische kinderen, de Israëliërs wisten voor deze oorlog dat Hamas er niets mee te maken had. Israël creëerde Hamas om Fatah op te splitsen. Ze zijn dus verantwoordelijk voor Fatah, en ik heb dat enige jaren geleden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem kunnen bevestigen.”

Eerder bleek uit WikiLeaks-cables dat Israël Hamas wilde gebruiken om de PLO te verzwakken. Meer informatie hierover in een artikel van de Washington Post getiteld ‘How Israel helped create Hamas’. In 2009 verscheen in de Wall Street Journal al een lijvig artikel waarin wordt onthuld hoe Israël heeft meegeholpen aan de creatie van Hamas.


4.6 107 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
C.J.van der Nagel.
C.J.van der Nagel.
7 maanden geleden

Ik ga voor vrede……..politiek = liegen ….politiek is het probleem.

Jeroen
Jeroen
7 maanden geleden

“Ja, maar context!” Het is net alsof ik een reactie zit te lezen van iemand die net door Sander van Dam met een meerluikje op zijn eigen hypocrisie gewezen is. Die reageren ook altijd zo. 🤣

Maar even serieus, het moge wel duidelijk zijn dat haat zaaien om zo de aandacht van de daadwerkelijke vijand af te leiden wel ’t doel is, ja.

eindhoven
eindhoven
7 maanden geleden

Met dank aan de romeinen.

Brioche
Brioche
7 maanden geleden

Het is weer een globalisten feestje onder leiding van de bekende families om weer meer geld te krijgen. Dit is door misdadigers geplande en geleide oorlogen ten koste van de burgers dood of levend. Wanneer gaat de mens zijn hersens gebruiken door zich niet verder te laten misbruiken en te laten manipuleren. Stop willig slaaf te zijn.

Back to top button
56
0
We lezen graag je reactie!x