Bewustzijn

Het geheim van gedachtekracht – deel 2 – Suggesties

Help ons door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door Michel Lejeune van Trancewerk, voor de NineForNews Nieuwsbrief.

In dit tweede deel ga ik het hebben over suggesties. Maar voordat ik dat doe is het belangrijk om te weten wat daar nou precies mee bedoeld wordt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Een suggestie is in principe een vorm van beïnvloeding van buitenaf dat een bepaald effect op je heeft. Je beïnvloedt met een suggestie de innerlijke wil en dat doe je bijvoorbeeld met bepaalde voorstellingen, gedachten, voornemens, enzovoorts. Zo kunnen mensen elkaar een suggestie geven. Je kunt ook jezelf een suggestie geven.

De effecten van een suggestie kunnen heel ver reiken. Als een suggestie door het onderbewustzijn wordt geaccepteerd, dan is het effect meestal blijvend. Je ziet dat vaak bij volwassenen die als kind bepaalde suggesties hoorden van hun ouders. Op een bepaald gebied, waar de suggestie betrekking op had, denken die volwassenen dan vaak hetzelfde als hun ouders.

Sommige suggesties zijn in het verleden dus mogelijk door je ouders of de mensen die je opgevoed hebben, maar ook door bekenden of leraren, uitgesproken toen je nog erg jong was. Misschien hoorde je bepaalde dingen van andere kinderen en sommige dingen die je nu nog steeds hoort in je onderbewustzijn, kunnen heel goed het resultaat zijn van deze vroegere woorden, deze vroegere programmering of suggesties.

Herken je jezelf in een van deze situaties?

  • Je denkt wel eens bij jezelf “Nee, dát kan ik niet”, of “dat krijg ik toch nooit voor elkaar” of nog erger “daar ben ik veel te stom voor”?
  • Is er vroeger wel eens tegen je gezegd dat iets te hoog gegrepen was voor je?
  • Is er tegen je gezegd dat je maar gewoon moest doen, want dan deed je al gek genoeg?
  • Heb je vaker gehoord dat als je voor een dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje wordt?

Sommige woorden die ooit gezegd en bevestigd zijn toen je heel jong was zijn geprogrammeerd in je onderbewustzijn.

Vanuit de Transactionele Analyse weten we dat bij een kind, op de leeftijd van ongeveer 7 jaar, het belangrijkste deel van het onderbewustzijn al geprogrammeerd is. Heel veel suggesties zijn dan al geprogrammeerd in het brein en het bepaalt in grote mate de rest van het verloop van zijn of haar leven. Op die jonge leeftijd hebben de meeste suggesties namelijk al hun werk gedaan en geniet je de rest van je leven van de resultaten daarvan.

Dit komt doordat kinderen van nul tot zeven van nature geen vergelijkingsmateriaal hebben, waardoor ze alles dat ze horen heel snel als waarheid accepteren. Bij een klein kind wordt er al heel veel geprogrammeerd in het brein en vervolgens creëert het onderbewustzijn bij de suggesties die het ontvangt zelf de bijbehorende beelden.

Dus als ze jou als klein kind een schattig dikkerdje vonden en dat ook gezegd hebben, dan heeft het onbewuste kinderbrein daar een bepaald innerlijk beeld bij gecreëerd. En dat beeld blijft in het onderbewustzijn zitten, met als gevolg dat het kind later een grote kans heeft om te dik te worden. Zo werkt het ook als tegen een jong kind gezegd wordt dat het bijvoorbeeld dom is. Dat is zeer schadelijk, omdat het kind dit heel snel als waarheid accepteert.

Wist je dat wij allemaal in meer of mindere mate bepaalde negatieve dingen gehoord hebben en dat vervolgens op onszelf betrokken hebben? En dat komt omdat de meesten van ons, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, niet de meest perfecte ouders, leraren en vrienden hebben en/of hadden. Als gevolg daarvan hebben we allemaal die zogezegde negatieve suggesties in ons onderbewustzijn zitten waar we vanaf moeten zien te komen. Het zijn namelijk deze suggesties die onze manier van denken NU bepalen en dus ook de resultaten die daaruit voortvloeien.

Maar hoe werkt dat nou? Negatieve suggesties, gedrag, enzovoort?

Er is een formule waarmee we ons gedrag kunnen uitleggen.

formule-bdgar

 

De B staat voor je innerlijke blauwdruk. Dit is je complete onbewuste programmering. Je verzameling suggesties en overtuigingen die je in de loop van je leven, met name je kinderperiode tot ongeveer 7 jaar, verzameld hebt. Je Blauwdruk is uniek en het maakt dat we allemaal verschillend zijn. Deze blauwdruk bepaalt vervolgens hoe je Denkt, wat de D is in deze formule. Vervolgens bepaalt je manier van denken daarna je Gevoel, dat is de G en je gevoel leidt tot bepaalde Actie, de A uit de formule. En uiteindelijk leidt Actie tot Resultaten.

Kort gezegd betekent dit dat wanneer je andere resultaten wilt bereiken in je leven, ongeacht waar het over gaat, je via deze formule de weg terug moet volgen naar je Blauwdruk en dat is je onbewuste programmering.

Zodra je iets aan die blauwdruk verandert, verander je daarmee automatisch je resultaten. Een kleine verandering in jouw verzameling van overtuigingen en onbewuste programmering en je resultaten zullen anders worden.

Er zijn een aantal manieren om (delen van) je blauwdruk zeer precies en snel aan te passen, waarmee je de resultaten in je leven ook verandert, bijvoorbeeld:

  • Meditatie
  • Affirmaties
  • Hypnose
  • Gedachtekracht

Als je je resultaten wilt beïnvloeden, dan is het belangrijk bepaalde ongewenste stukjes uit het onderbewustzijn te wissen of ze te herprogrammeren. Zit een suggestie eenmaal in het onderbewustzijn, dan is het een deel van jezelf geworden en zul je op de een of andere manier dit altijd bevestigen of herbevestigen aan jezelf. En dat bevestigen doe je meestal met je gedachten.

Woorden in gedachten

In deze mini e-cursus ga je je realiseren wat het nou precies is dat je eigenlijk tegen jezelf zegt en hoe je daarmee je blauwdruk programmeert. Ook ga je begrijpen hoe en waarom je sommige ongewenste zaken telkens aan jezelf bevestigt. Het is de negatief geformuleerde programmering die zichzelf in stand houdt en ervoor zorgt dat je bepaalde ongewenste dingen JUIST doet.

Ik weet dat het niet eenvoudig is om te begrijpen wat ik bedoel. Daarom zal ik een paar voorbeelden geven om het duidelijker te maken:

Voorbeeld 1:
Je zegt tegen jezelf: “dat is te moeilijk voor mij”. Op het moment dat je dit zegt ‘programmeer’ je jezelf op die manier. De focus ligt op ’te moeilijk’ en het onderbewustzijn maakt daar een innerlijk beeld bij. En juist dat onbewuste beeld wordt bij tal van gelegenheden getoond zonder dat je je daar bewust van bent. Daardoor zul je dingen vaak ’te moeilijk’ vinden.

Voorbeeld 2:
Iemand met haaruitval zegt tegen zichzelf: “Ik word echt steeds kaler”. Hier ligt de focus op ‘kaal zijn’, en het onderbewustzijn maakt daar een innerlijk beeld van. Dit innerlijke beeld vormt al snel een soort voorbeeld, waarbij het onderbewustzijn er alles aan doet dit voorbeeld na te streven.

Voorbeeld 3:
Iemand die verlegen is die steeds tegen zichzelf zegt : “Ik wou dat ik niet zo verlegen was.” De focus ligt in dit geval op ‘verlegen zijn’ en het onderbewustzijn maakt daar een innerlijk beeld van. Ook hier wordt er een innerlijk beeld gecreëerd dat als voorbeeld gaat functioneren, waarna het onderbewustzijn er alles aan doet dit voorbeeld na te streven.

Het zijn de woorden die je gebruikt, die je onderbewusztijn programmeren. Wat je met dit soort woorden in feite doet is een vorm van zelfprogrammering toepassen, waarmee je zowel het brein als het lichaam programmeert om te doen waar de focus op ligt. In deze voorbeelden is dat dus ‘dat iets te moeilijk is’, ‘kaal zijn‘ en ‘verlegen zijn‘.

Heel populair gezegd kun je zeggen dat je jezelf iets wijsmaakt. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat dit effect extreem sterk is! Je programmeert en bevestigt je programmering constant bij elke gelegenheid automatisch. En zo zijn er mensen die zichzelf doorlopend wijsmaken dat ze van alles niet kunnen en niet durven, terwijl ze dat eigenlijk wel zouden kunnen.

Door het constant herhalen van iets in je hoofd maak je datgene tot jouw waarheid

Er zijn mensen die zeggen dat zij al dik worden van het kijken naar bijvoorbeeld taart of gebak. Zij hebben dat zichzelf wijsgemaakt door het steeds tegen zichzelf te zeggen. En ook dat is dus voor deze mensen hun waarheid geworden. En je kunt het geloven of niet, er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mensen die dat soort dingen denken en zeggen. Mensen die alleen naar foto’s van eten keken zonder dat ze het echt aten. Deze mensen moesten zich voorstellen dat ze het aten en alleen al de gedachte zorgde ervoor dat er iets in het lichaam veranderde. De speekselproductie steeg, wat je vast wel kent als dat het water je in de mond loopt. Het spijsverteringsproces startte op, als voorbereiding op wat er mogelijk aan voedsel zou gaan komen, en alle aspecten van de stofwisseling veranderden. Het gehele lichaam maakte zich op subtiele wijze gereed voor het voedsel dat eraan zou komen en om een deel van de energie als reserve op te gaan slaan in de vorm van lichaamsvet.

En ondanks dat er niet echt gegeten werd kwamen deze mensen toch tijdens het onderzoek aan. Niet zoveel als wanneer ze echt gegeten zouden hebben, maar ze kwamen wel aan!

Het is de innerlijke programmering die zorgt voor wat er gebeurt

Als je bijvoorbeeld bang bent voor iets, wees je dan bewust van wat je tegen jezelf zegt. Waarschijnlijk kom je erachter dat dit niet de eerste keer is dat je dit tegen jezelf zegt en het zit er dik in dat je je realiseert dat je dit eigenlijk al heel lang zo doet. En door dingen te herhalen, krijg je uiteindelijk daar waar je in feite de focus op legt… Zeg dus niet meer “dat je dat toch niet snapt”, “dat je slecht bent in het onthouden van bepaalde dingen”, “dat je dik wordt van het kijken naar eten”, of wat dan ook. Wees voorzichtig met dit soort negatieve gedachten. Het zijn geen feiten, het zijn overtuigingen die je jezelf aangepraat hebt en die je kunt veranderen.

Binnenkort vertel ik je meer over hoe je negatieve gedachten kunt gaan herkennen en hoe je deze kunt gaan ombuigen in positieve gedachten, waarna je het positieve resultaat gaat merken, ongeacht wat het is.

Heb je vragen of opmerkingen, dan nodig ik je uit om onder dit artikel te reageren.
Michel Lejeune
www.trancewerk.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kim
Kim
6 jaren geleden

Kun je met gedachtekracht ook een erfelijke ziekte bij een hond genezen? Ik denk sterk van wel! Het gaat om een progressieve ziekte, polyneuropathie.

Back to top button