Homepagina » Gezondheid » “E-sigaret is veel ongezonder dan je denkt”
"E-sigaret is veel ongezonder dan je denkt"

“E-sigaret is veel ongezonder dan je denkt”

Het gebruik van de e-sigaret is het afgelopen jaar gestegen. 4,1 procent van de mensen rookte vorig jaar een elektronische sigaret. De e-sigaret wordt ook vaak gebruikt als hulpmiddel om te stoppen.

Het aantal rokers is het afgelopen jaar wel gedaald. In 2014 rookte iets minder dan een kwart van de bevolking, 23 procent. Dat is twee procent minder dan het jaar daarvoor. Het is echter niet duidelijk of er een relatie is tussen de daling van het aantal rokers en de stijging van het gebruik van de e-sigaret.

Wie denkt dat de elektronische sigaret een gezond alternatief is voor een gewone sigaret, vergist zich. Volgens een Amerikaanse wetenschapper is de e-sigaret namelijk veel meer dan gewoon wat nicotine met een smaakje.

Formaldehyde

Pallav Pokhrel van het Kankercentrum van de Universiteit van Hawaï waarschuwt voor een giftige mix van chemicaliën in e-sigaretten. Volgens hem veroorzaken de ingrediënten kanker.

“Een mix van propyleenglycol (E1520) en glycerine (E422) wordt gevaarlijk wanneer het wordt opgewarmd,” zegt hij. Deze twee ingrediënten vormen formaldehyde, dat kankerverwekkend is voor de mens. Formaldehyde wordt onder meer gebruikt bij de bereiding van balsemvloeistof en vaccins.

“Smaakversterkers zijn in voeding meestal niet schadelijk, maar we weten niet wat er gebeurt als we die producten inademen,” voegt hij toe. Hij pleit met het oog op de volksgezondheid voor een kwaliteitscontrole op e-sigaretten.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • dirk schreef:

  Slecht of niet slecht……. ik ben toch mooi van het roken afgekomen door de e sigaret..

  1 likes
 • izerina schreef:

  Dat stofje propyleenglycol kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken. Mijn man rookte een e-sigaret en ik kreeg het vreselijk benauwd met hoofdpijn en snelle hartslag.

  0 likes
  • mike schreef:

   Dan zal er teveel nicotine in hebben gezeten. Dit zijn precies te symptomen

   0 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Zo ken ik er ook die er goed ziek van zijn geworden gewoon omdat ze teveel/the hoge dosis ervan “gerookt” hebben.

    0 likes
    • Arwijn schreef:

     Formaldahide ontstaat ook in de lever wanneer je Aspartaam gebruikt (samen met Methyl Alcohol).

     Ik ben nog steeds van mening dat het meest schadelijke aan tabak de chemicalien zijn die worden toegevoegd. Ik ben inmiddels al jaren gestopt, maar aan het einde ging ik over op American Spirit. Omdat dit het laatste merk is dat ik ken dat bijna helemaal cleane tabak is.

     Ik snap heel goed hoe niet rokers rokers vervelend vinden, maar zo heeft iedereen wel iets wat een ander eriteerd. Probeer elkaar de ruimte te geven en niet iets af te pakken.

     1 likes
   • Vincent schreef:

    Wil je jouw nicotine verslaving afbouwen? Kijk dan snel eens op http://esigaret-kopen.nl op de e-liquid pagina, daar staan enkele tips op.

    0 likes
 • Edwin schreef:

  Het staat ook zo stoer he, om van die dikke rookwolkjes uit je nicotinekoppie te laten dwarrelen whahahah

  Volgens mij krijg je met die stokkies zelfs nog meer nicotine naar binnen als met een gewone sigaretteketet.

  In mijn verdampertje komt alleen maar wiet…o zo!

  1 likes
 • Rini schreef:

  En ja heb het tegen mijn familie gezegd en laten lezen,en ze lachen me gewoon uit,en roken gewoon door.
  En straks janken als ze kanker krijgen,en ha ha ha dan ga ik staan te lachen,

  0 likes
  • JevWeazle schreef:

   sta jij dan te lachen als ze kanker krijgen? sommige mensen zouden de familie die ze nog hebben helpen waar ze kunnen maar jij lacht ze uit…hmmm

   interessante opmerking

   kans bestaat als mensen kanker krijgen dat ze waarschijnlijk chemo nemen, hun haren verliezen, alles uitkotsen wat ze in zich hebben, langzaam de energie in hun lichaam weg zien ebben, om daarna aan een onnodige noodlot te sterven. dit allemaal omdat er geld verdient moet worden (ongeveer 160-200 miljard per jaar verdient de kanker-industrie)

   als nu al niemand luistert naar je wat gebeurt er dan als ze echt kanker krijgen en het leven hangt er van af?

   ik hoop voor jou en je familie dat er niemand kanker krijgt.

   1 likes
 • mike schreef:

  Formaldehyde komt alleen bij verkeerd gebruik van de esigaret vrij.
  Als je het voltage te hoog zet bij een slechte esigaret dan gaan de watten verbranden en kan een hele kleine hoeveelheid Formaldehyde vrij komen tevens geeft dat een hele vieze smaak en dat ga je dus niet roken.

  Dit stofje zit standaard in sigaretten….

  Een kip die 5 uur in de over heeft gelegen ga je ook niet eten want dat zit dan een “kanker” laagje overheen…

  Long artsen zeggen zelfs ” Niet roken is het beste maar als je niet kan stoppen is eroken een beter alternatief” Geen teer, koolmonoxide, benzeen, accuzuur en 400 andere kankerverwekkende stoffen!

  0 likes
  • Leonard Ariekoek schreef:

   Inderdaad Fleur, erg fijn dat dit soort ongefundeerde onzinonderzoeken tegenwoordig overal op internet geflikkerd mogen terwijl de conclusies domweg gewoon niet waar zijn. Het heeft mij zelfs op het verkeerde been gezet, totdat ik inderdaad las dat het onderzoek gemanipuleerd was, door te verhitten tot boven de normale waarden. Nu blijkt dat zelfs dan een andere stof dan beweerd wordt aangetroffen, dus er klopt echt helemaal niets van het onderzoek. Wat mij betreft is er aantoonbaar kwaadwillende opzet van de onderzoekers in het spel, en hebben ze financiele motieven gehad, gefinancierd vanuit de tabaksindustrie, die het aantal rokers van echte sigaretten te snel ziet dalen. Van mij mogen dit soort onderzoekers een gevangenisstraf krijgen, met gedwongen rectificatie van alle publicaties op internet en alle kosten die dit met zich mee brengt.

   0 likes
 • leon*** schreef:

  en als ze daar dan evt achter zijn gekomen als het al geen truc is
  dan weet ik al wat er gebeurd

  extra belasting erop

  kunnen we niet gewoon een verhaal de wereld in helpen voor de groot graaiers
  dat euro bankbiljetten bij aanraking kankerverwekkend zijn

  0 likes
 • riek schreef:

  tabak is helemaal niet ongezond,
  wat wel gevaarlijk is, dat zijn die 402 andere stoffen die ze mee die sigaret in draaien .punt

  0 likes
 • Jack schreef:

  Je kunt beter een vaporizer gebruiken. Die worden meestal voor cannabis gebruikt maar dit werkt ook prima met tabak. Een vaporizer laat de etherische oliën verdampen maar het brand niet. Hierdoor krijg je 70% minder schadelijke stoffen binnen. Ik heb 3 maanden tabak gebruikt in de vaporizer en na die drie maanden was het heel makkelijk om te stoppen. Dit is 1000x beter dan die chemo e-sigaret.

  0 likes
 • Rory schreef:

  Dit soort berichtverkeer is logisch. Tabak lobby doet hun best om mensen bang te maken. Als het toch niet uit maakt waarom dan stoppen met roken? of koop onze gereguleerde weggooi e-cigs. Want ze kopen alle kleine e-sig fabrikanten op.

  Collega’s die mij aanspreken met wist je dat e-roken heel slecht is??? Nadat er een artikel in de telegraaf stond… Compleet uit zijn verband gerukt en ze hebben zelfs de bron erbij gezet.. Niemand die dat leest want dan kom je tot de zelfde conclusie dat het uit zijn verband is gerukt. Gezonder is inderdaad gewoon helemaal niets inhaleren. Maar dan moet je ook een gebied zoeken waar geen uitlaatgassen zijn. of simpelweg je adem inhouden en dan heb je na een paar minuten nooit meer ergens last van.

  Of ik er kanker van krijg of niet, ik ben er van overtuigd dat het 100x tot wel 1000 x minder slecht is als roken an sich. Onderzoeken tonen aan dat in uitgeademende damp bijna niets meer terug is te vinden van enige stoffen en het heel snel vervliegt. Dus ik hoef mij geen zorgen te maken voor meedampers en heb er dus alleen mijzelf mee. 1 stofje in de e-cig kan inderdaad bij verkeerd gebruik 15 keer schadelijker zijn dan datzelfde stofje in de analoge sigaret. maar “ze” nemen zelf het gemak dat ze niets zeggen over de andere 400 schadelijke stoffen in de sigaret die niet in de e-sigaret voorkomt.

  En ja nicotine is slecht. het word gebruikt als pesticide en het kan hart en vaat aandoeningen veroorzaken. Maarja dat is precies het stofje wat ik graag wil inhaleren. Wat denk je dat er in nicotine pleisters zit? of de kauwgom. maar dan heet het opeens een medicijn… Als er maar geld mee verdient kan worden noemen ze alles een medicijn. Omdat zij er zogenaamd wetenschappelijk onderzoek naar hebben gedaan. Hoe kan nou een giftige stof als medicijn aangemerkt worden?

  0 likes
 • floor schreef:

  Gaan we weer: follow the money en je weet het wel…..
  Mooi stukkie:
  http://e-sigaret-dampen.nl/e-sigaret/formaldehyde/

  0 likes
 • x

  Check Also

  stoppen met roken

  Dit is hartverscheurend. Zorg dat jij dit nooit meemaakt…

  Mijn vrouw is diep droevig. Ze keek ...

  Ziek van straling. Deze indringende documentaire heeft betrekking op ons allemaal

  Ziek van straling. Deze indringende documentaire heeft betrekking op ons allemaal

  De Zweed Per Segerback stond bij Ericsson ...

  >