Gezondheid

Verband tussen vruchtbaarheidsmedicijnen en kinderleukemie

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Franse onderzoekers hebben voor het eerst een verband gevonden tussen vruchtbaarheidsmedicijnen en een verhoogd risico op leukemie bij kinderen.

Een kind heeft 2,6 keer meer kans op acute lymfoblastische leukemie, de meest voorkomende vorm van kinderleukemie, als de moeder wordt behandeld met medicatie die de eierstokken stimuleert.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Ook heeft een kind dan 2,3 keer meer kans op acute myeloïde leukemie. In totaal deden 2.445 Franse kinderen en moeders mee aan het onderzoek. Het ging daarbij om 1.681 gezonde kinderen en 764 leukemiepatiënten. De moeders kregen de vraag voorgelegd of het meer dan een jaar had geduurd voordat ze zwanger raakten en of ze daarvoor bepaalde behandelingen hadden ondergaan.

De Franse wetenschappers kunnen hun bevindingen nog niet volledig verklaren omdat een verhoogd risico op kinderleukemie niet kon worden geassocieerd met in-vitrofertilisatie (ivf) of kunstmatige inseminatie.

Gemanipuleerd

“Men veronderstelde altijd dat kunstmatige bevruchting bijdroeg aan de ontwikkeling van kanker bij kinderen omdat het sperma en de eicel worden gemanipuleerd,” zei studieleider Dr. Jeremie Rudant van het Centrum voor Onderzoek naar Epidemiologie en Volksgezondheid in Villejuif, Parijs. “Nu is zeker dat de meeste gevallen van acute leukemie zich al voor de geboorte van het kind ontwikkelen.”

Dr. Rudant benadrukte dat meer onderzoek nodig is om het verband tussen verschillende soorten vruchtbaarheidsmedicijnen en de onderliggende oorzaken van onvruchtbaarheid bij de potentiële ontwikkeling van kinderleukemie vast te kunnen stellen.

Voor het eerst

Het gebruik van vruchtbaarheidstechnologie neemt wereldwijd steeds meer toe. In Groot-Brittannië werd in 2007 1,8 procent van de baby’s geboren na een onvruchtbaarheidsbehandeling, tegen slechts 0,5 procent in 1992.

Per jaar worden in het land 400 kinderen gediagnosticeerd met leukemie. Acute lymfoblastische leukemie komt het meest voor bij kinderen tussen één en vier jaar oud en treft vaker jongens dan meisjes.

“Voorgaande studies hebben een verband gevonden tussen onvruchtbaarheidsbehandelingen en acute kinderleukemie, maar er zijn nog weinig studies gedaan,” besloot Dr. Rudant. “Het gaat vaak om kleinschalige studies die zich richten op ivf of hormonale behandelingen. Onze studie was veel grootschaliger en het is nu voor het eerst dat een verband is gevonden tussen een specifiek verhoogd risico en vruchtbaarheidsmedicijnen.”

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x