Homepagina » Bewustzijn » Is hij dood of mediteert hij?
Is hij dood of mediteert hij?

Is hij dood of mediteert hij?

Is de Indiase Hindoegoeroe Shri Ashutosh Maharaj dood of bevindt hij zich in een diepe staat van meditatie? Op die vraag moet het hooggerechtshof van Punjab een antwoord zien te vinden.

Op 29 januari 2014 lijkt Shri Ashutosh Maharaj, één van de rijkste spiritueel leiders in India, te zijn gestorven nadat hij over pijn in de borst heeft geklaagd. Zijn hart stopt met kloppen en artsen verklaren hem klinisch dood.

Volgelingen van de goeroe geloven dat hij niet dood is, maar zich in een diepe meditatieve staat bevindt. Wanneer het lichaam na een aantal dagen tekenen van ontbinding begint te vertonen, wordt hij in een diepvries gestopt. In de diepvries is het net zo koud als op het hooggebergte van de Himalaya, waar Shri Ashutosh Maharaj jarenlang heeft gemediteerd.

“Hij heeft jarenlange ervaring met mediteren in vrieskou in de Himalaya, daar is niks vreemds aan. Hij zal terugkeren naar het leven als hij daar klaar voor is en wij zorgen ervoor dat zijn lichaam tot die tijd bewaard blijft,” aldus één van zijn aanhangers.

De vrouw en kinderen van de Hindoegoeroe geloven dat hij is overleden en vragen zijn lichaam terug. De rechter geeft hen in eerste instantie gelijk, maar oordeelt later dat de volgelingen hem niet dwangmatig kunnen overtuigen dat de goeroe echt is overleden.

Het hooggerechtshof van Punjab buigt zich inmiddels over de zaak. Volgens nabestaanden beweren de volgelingen dat hij in een meditatieve staat verkeert zodat ze over zijn immense fortuin (125 miljoen euro) kunnen beschikken en zijn opvolger kunnen aanwijzen.

Shri Ashutosh Maharaj is leider van de beweging Divya Jyoti Jagrati Sansthan, die wereldvrede nastreeft. De beweging, die begin jaren tachtig werd opgericht, heeft in India en daarbuiten vele tienduizenden aanhangers en beschikt over meerdere panden in Amerika, Azië, Afrika en Europa.

[De Redactie]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Wat nu, lees ik het goed?
  Heeft deze Goeroe totaal van 125 miljoen van het aardse slijk als bezitting?
  Dus deze man druist met zijn gedoe in tegen alles waarvoor hij Goeroe is geworden.
  Heeft zijn volgelingen 125 miljoen euro, hoeveel Roepies is dat wel niet, laten schenken om zijn volgelingen te mogen worden.
  Lijkt wel een beetje op de huidige kliek in het Vaticaan met zijn rijkdom terwijl er mensen over de gehele wereld creperen van de honger en dorst.
  De kerk is zeker de geboden 7 en 10 vergeten:

  10:Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort

  07:Gij zult niet stelen

  of geldt dit niet voor onze vrome vaders?

  Ook deze goeroe heeft zich volgestopt met slijk en nu vechten de hebberige familie en hebberige volgelingen om dit slijk.
  Als het Hooggerechtshof slim is deelt zij dit bedrag in 3en : 1 derde naar familie, 1 derde naar de volgelingen en 1 derde voor het bestrijden van de armoede.

  27 likes
  • Idd wat een dubieus mannetje.

   4 likes
   • Inderdaad strange net als Nelson Mandela die had ook meerdere miljoenen en dat voor iemand die bijna zijn heel leven in het gevang zat en ook nadien ernstig ziek …. In belgie spreken we over de 3G’s god,geld en gat mijn excuses voor deze grove taal maar steeds meer en meer dan genoeg van het verschil tussen de armen en de stinkend rijken de bedragen zijn niet meer aards.

    2 likes
  • Je haalt me de woorden uit mijn mond!!
   Zo’n mensen kun je toch niet meer serieus nemen, 125 miljoen:-o, dit gaat nergens meer over, terwijl er idd elke dag mensen dood gaan van de honger en dorst.. Vreselijk!!

   5 likes
  • Je snap het niet..dat soort dingen doen gurus..
   De echte spirituelen zie , of hoor je niet in deze wereld.

   Mensen willen belazerd worden, en daarom geven ze geld en autoriteit aan dit soort lui.

   1 likes
 2. Goeroe?? Heel slim zullen ze bedoelen. Of nog beter gezegd, een hele slimme oplichter.

  4 likes
  • Hij zou geen ‘slimme oplichter’ zijn en wanneer Shri Ashutosh Maharaj, of NU zijn organisatie, een voorbeeld aan Boeddha zouden nemen en die zijn rijkdom aan de armen gaf.

   10 likes
 3. Hij heeft jarenlang in de vrieskou van de Himalaya gemediteerd. Was hij daar op zoek naar geld? A.u.b. wat genuanceerder in je denkvermogen!

  0 likes
  • Okee…m’n denkvermogen zegt dit:
   Moet ik zo maar klakkeloos aannemen dat het WAAR is dat deze man jarenlang in de vrieskou heeft gemediteerd?
   Met veel geld kan je heel veel mensen omkopen, zodat ze voor jou wel willen getuigen dat je dat ECHT hebt gedaan.
   En dan nog wat:
   is de ene mens die mediteert meer waard/beter dan mensen die zich daar niet voor interesseren?

   Is dit genuanceerd genoeg?

   2 likes
   • Over het algemeen is diegene die mediteert in staat om meer schoonheid voort te brengen.

    5 likes
    • Zit allemaal tussen de oren.
     De wereld zit helaas vol van mensen die zichzelf behangen met kralenkettinkjes, lange gewaden, en op de juiste momenten wat spirituele termen rondstrooien om de indruk te wekken dat ze “verlicht zijn”.
     Om een bepaalde staat van “zijn”te bereiken via meditatie gaat nergens over…praten over een zgn ego-loze staat kan iedereen die genoeg boeken over dit soort zaken heeft gelezen.
     Er zijn heel wat papegaaien ook in de spiri-business die napraten wat een ander heeft beweert, en een beetje verheven uit je ogen kijken alsof je in een andere wereld leeft kan iedereen.

     Het is het EGO dat zichzelf tot een hogere staat van zijn wil verheffen….meditatie leid tot Ego-versterking…het is het Ego dat verlicht wil “zijn”.
     Ik heb niets tegen het woord “ego”en wat het inhoudt, maar om te denken dat men via Meditatie verlichting/ een ego-loze staat kan bereiken…heeft vele goeroe’s een waanzinnige macht over hun volgelingen gegeven.
     “Verlichting bereiken” is een illusie …als tijd een illusie is, dan bestaat de toekomst dus ook niet, en dus verlichting bereiken in een of andere toekomst kan dan ook niet….
     Simpel, een kind kan de was doen

     3 likes
     • als jij denkt dat het niet bereikt kan worden dan zul je het ook nooit bereiken.

      in het ego bewustzijn verkeren is in principe niets anders dan dat al je bewust zijn daar in gevangen zit.
      met andere woorden je bewustzijn heeft de vorm van gedachten aangenomen en van uit die gedachten probeert het ego zich zelf te bevrijden en dat is inderdaad onmogelijk.
      Zodra het denken transformeert tot een hogere staat van zijn (het zijn) is dit de springplank naar verlichting. dit is geen domein van het ego. maar van ego loos zijn.
      de truc van het ego om zich zelf te willen bevrijden is de illusie en leugen. het ego wil namelijk in stand blijven en elke poging om zich zelf te bevrijden is een stap in de verkeerde richting.
      ook de gedachten dat verlichting niet mogelijk is is zo,n truc.
      om de verlichting te bereiken hoef je namelijk niets te doen en dat is voor het ego heel lastig. je realiseren wat je echt bent is de verlichte staat en als je verlicht bent zul je lachen om het domme gezoek je was het immers altijd al. het enige waar je een goeroe voor nodig hebt is de overdracht en voor die overdracht hoef je hem niet te vereren of te heiligen. en ook niet hoger dan je zelf te plaatsen.
      en als je beswaar hebt tegen 125miljoen euro ben je nog in de ban van geld

      1 likes
   • Ieder mens is waardig, of hij mediteert of niet. De issue was echter dat hij beschuldigd wordt van geldzucht door sommigen. Indien iemands motivatie zou zijn geweest om snel rijkdom te vergaren, dan ga je niet op zoek naar stilte en meditatie in de bergen. Bovendien is het geld niet zijn persoonlijke eigendom, maar van de organisatie. Zou hij hebzuchtig zijn geweest, dan had hij vast een testament achtergelaten met begunstigden (familie). Dus: je kunt zaken alleen maar van een standpunt bekijken, maar ook van meerdere standpunte. Het eerste noem ongenuanceerd, het laatse genuanceerd.

    1 likes
 4. Voor zoveel geld is niks te dol, gooi maar in een vrieskist, als hij wakker wordt klopt hij dat hij er uit wil….
  Ja hoor , nog even, dit is toch de wereld op zijn kop.
  Hier kan niemand iets mee, behalve dan zijn opvolger.

  10 likes
 5. Mooie video; Shri Ashutosh Maharaj met zijn wereld vrede missie leeft in ieder geval in de geest voort.

  9 likes
 6. Het lijkt mij, dat als deze goeroe daadwerkelijk zichzelf in deze meditatieve staat zou hebben gebracht…hij van te voren zijn volgelingen zou hebben ingefluisterd: “mensen…maken jullie je geen zorgen over mij. Binnenkort zou het mogen lijken alsof ik dood ben, maar dat lijkt maar zo,,,dan ben ik in die meditatieve staat”.
  Maar zo is het niet gegaan…hij klaagde over pijn in z’n borst en toen zei ie niets meer……….

  Over naïef gesproken, aandoenlijk gewoon hoe mensen er naar hunkeren om iemand te aanbidden…..

  2 likes
 7. Hoe ogenschijnlijk mooi, beter, perfect of zogenaamd zuiver, niet één mens is het waard om te worden aanbeden of te verafgoden zelfs een Mohammed of Jezus (indien werkelijk geleefd) waren simpelweg doorsnee mensen van (vergankelijk) vlees en bloed.

  Het gaat er niet om de mens te aanbidden maar het goddelijke het ongrijpbare en hogere zoals; liefde, compassie, empathie en zelfreflectie en het leren begrijpen van zaaien en oogsten en doorgronden van al je onhebbelijkheden die uiteindelijk kunnen leiden tot een verlicht en evenwichtig leven.

  Verder blijft een mens een mens en zal hij nooit een perfect wezen kunnen en zelfs niet mogen worden. De mens is imperfect en van daaruit kan men bouwen en groeien totdat het lichtje uitgaat.

  Dat er volksstammen domweg achter één persoon of club aanhobbelen is niet nieuw maar van alle dag en is een verschijnsel van duizenden jaren oud, veel mensen zijn gewoon tot op de dag van vandaag nog steeds niet wakker en dromen van een bevrijder of een macht die ze zal helpen. Maar dat een mens uiteindelijk zijn eigen bevrijder, macht, god, meester of goeroe is wil men nog niet helemaal begrijpen. Ieder mens is zijn eigen baas en zijn eigen vrijdenker en wijsgeer.

  Wel opmerkelijk dat veel zogenaamde goeroes vaak niet oud worden en een plotselinge vroege dood sterven. Goeroes (oprecht of niet) vergeten dat alles wat boven het maaiveld uitkomt en een gevaar vormen voor de gevestigde (Nieuwe Wereld) Orde waarbij ze te veel macht uitoefenen over mensen en hele denkprocessen bij miljoenen mensen kunnen veranderen en deze niet alles meer geloven en niet meer zijn te sturen. Goeroes zijn daardoor een oprecht gevaar voor de machtigen op deze aarde en zullen daarom altijd maar een beperkte houdbaarheidsdatum kennen.

  2 likes
  • “Maar dat een mens uiteindelijk zijn eigen bevrijder, macht, god, meester of goeroe is wil men nog niet helemaal begrijpen. Ieder mens is zijn eigen baas en zijn eigen vrijdenker en wijsgeer”.

   Helemaal mee eens. Alleen, hoe kom je tot dat begrip, tot die ervaring? Precies, door iemand die die weg al succesvol heeft doorlopen! Zonder bevestiging door een (of meerdere) expert(s) (ervaringsdeskundige, Meester, Goeroe) dat het werkelijk zo is, zal men altijd twijfelen of datgene wat men gevonden heeft (door ervaring) werkelijk de bevrijding is. Er is altijd iemand anders nodig (die de weg al heeft doorlopen) om te bevestigen dat dat wat je gevonden hebt inderdaad het volmaakte is.
   Bovendien is het zo dat er ook horden mensen zijn die niet eens beseffen dat er in het innerlijke meer is dan alleen de uiterlijke wereld. Totdat ze een trauma of teleurstelling meemaken, even tot het besef komen dat de antwoorden niet in de uiterlijke wereld liggen en vervolgens op zoek willen gaan naar de Waarheid in het innerlijke. Alleen, ze weten niet hoe, waar te beginnen, wat te doen. Daar komt dan de Goeroe, Meester, Ervaarder te hulp, die de weg wijst. Hoe zou een beginneling anders moeten weten wat voor wegen en methodes er zijn?

   1 likes
   • “De Weg”wijzen?
    Er bestaat geen unieke weg die voor iedereen geld. De weg die de Guru heeft bewandeld om tot inzicht/nirvana te komen, kan voor een ander die deze bewandeld naar een persoonlijke hel lijden.
    Ieder mens bewandeld een pad dat uniek is, en geen messias of goeroe kan daar maar iets aan veranderen.
    Het enige inzicht dat men kan verkrijgen is inderdaad Zelf-inzicht maar ieder doet dat op zijn/haar unieke manier…
    Zowieso zijn er al 2 paden die bekend zijn : Het rechterhand-pad…het pad van ascese/onthechting…
    En het andere pad is precies tegenovergesteld: Het pad van exstase, magie, tantra, bewustzijnverruimende middelen (cannabis, henbane, ayahuasca, dmt), sjamanisme…

    Wat je allemaal beweerd, komt precies overeen met hoe veel gelovigen ook naar de werkelijheid kijken: Er is EEN waarheid, die beschrijfbaar is door de “juiste ingewijdenen” en die dus onderricht kan worden..
    Zoals jij deze Meesters/goeroes omschrijft als “wegwijzers” komt precies overeen met hoe mensen vroeger in de kerk werden geacht om naar de pastoor te kijken..als “wegwijzer”,als “herder”…
    Als mensen daar een behoefte aan hebben, dat is hun keuze, maar ga nu niet beweren dat er maar EEN manier is om tot volledig Zelf-inzicht te komen…
    Nogmaals: Hetzelfde pad dat de een ten hemel voert, kan voor een ander een pad naar de hel zijn…
    En nu maar hopen dat niet iemand op mijn reactie gaat reageren met de stelling “Hemel en Hel bestaan niet”, want daar gaat deze discussie niet over.
    Verlichting….bestaat dat zowieso wel als een “staat van zijn”die men middels de juiste methoden kan bereiken?
    Hoe kan men bewijzen dat iemand “verlicht “is?
    Zijn daar methodes voor om aan te kunnen tonen dat iemand is “verlicht”?
    Het woordje “verlichting” lijkt tegenwoordig wel een soort mode-woordje te worden…we nemen van elkaar klakkeloos over dat “Het”(verlichting dus) bestaat.
    Het enige wat werkelijk bestaat…is de OVERTUIGING dat “verlichting” bestaat, en het is deze overtuiging die de mensen in de armen van een goeroe drijft.
    Zodra men de overtuiging heeft uit eigen ervaringen dat een staat van verlichting een illusie is…zal men weglopen als een goeroe in de buurt kwam.

    1 likes
    • Klopt dat er meerdere wegen zijn. Daarom zijn er ook meerdere scholen en meerdere Meesters. Wat echt een hel wordt is wanneer je alles zelf moet gaan uitzoeken. Hoeveel tijd (levens) dat niet kan gaan kosten. Er zijn heel veel valse claims van mensen die beweren verlicht te zijn. Een ware zoeker neemt niet klakkeloos een Meester aan, hij observeert en kijkt of hij zich prettig voelt bij de Meester. Of er een basis is voor een vertrouwensband. Bij zelfs de geringste twijfel gaat hij weg. Vanaf een bepaalde punt is de zoeker uitgeleerd. Hij heeft zoveel kennis en ervaring opgedaan via z’n leraar dat hij nu zelf z’n weg weet te vinden. Maar voordat het zover is, moet hij in een omgeving terechtkomen waar alles gericht is op het vinden van de Waarheid. Want in z’n eentje kan hij dat niet creeren. Hoge uitzonderingen daargelaten. Overigens is het zo dat het vaak de lone rangers zijn die misleid raken en uiteindelijk met een beetje kennis en een beetje ervaring menen dat dat het eindpunt is en zichzelf tot goereoe/meester/deskundige uitroepen. Het is juist deze (geisoleerde) pad die voor veel valse claims van goeroe-/meesterschap zorgt.
     Verlichting is niet eens het einddoel van de zoeker. De zoeker zoekt naar iets wat hem onverstoorbare vrede en evenwicht geeft. Gebed, rituelen enz. zorgen daar zelden voor. Uiteindelijk is zijn innerlijke drang het allerbelangrijkste. Ontbreekt het voortdurende innerlijke verlangen, dan kan geen enkele goereoe/meester van grote betekenis zijn.
     Zonder kennis en zonder een omgeving die de voortgang en ontwikkeling op het spirituele pad in de gaten houdt, kan een geisoleerde zoektocht juist vele frustraties opleveren en tot een afkeer voor het spirituele leiden. En tot veel gepraat over niks.

     1 likes
     • Mooie reactie, goed geformuleerd!
      Dankjewel en heb nog een fijne dag verder!

      0 likes
     • Er is maar één weg voor herkenning en deze is naar binnen in Uzelf daar ligt het antwoord. U zoekt buiten Uzelf in scholen en meesters en het volgen daarvan. De weg naar binnen kent geen profeten of valse claims. Verlicht zijn is niets anders als de dingen zien zoals ze zijn. Uiteindelijk is iedereen verlicht nu nog de herkenning.

      0 likes
   • Absoluut en de uitzonderingen bevestigen de regel.

    0 likes
 8. Dit laat weer eens zien hoe idioot godsdienstige zijn kunnen.

  4 likes
 9. Op deze foto is die man beslist niet dood dus dit zal wel een archief foto zijn.

  2 likes
 10. Het streven naar vrede is nobel;maar als je er zo rijk van bent geworden,waar steef je dan eigenlijk naar?Beetje ongeloofwaardig,toch?

  1 likes
 11. Neem mee wat de ander te vertellen heeft als het u te goede is maar blijf bij Uzelf en volg niemand want niemand kan uw leven, leven.

  2 likes
 12. Roepie de Poepie…..;)

  1 likes
 13. Als je lichaam in staat van ontbinding is dan ben je echt dood …….dan helpt een vriezer echt niet meer ! Wat een oplichter met al zijn miljoenen had hij heel veel mensen kunnen helpen zo zie je maar weer geld maakt corrupt ook als je denkt ……verlicht te zijn ! Dat hij mag branden in de hel maar ja die bestaat toch ook niet ! Maar dat hij in iedergeval iets slechts mag beleven zoals retrospectie in het volgende leven en dan mag hij heel hard huilen om zijn zonden ! Ugg ik heb gezegd !

  1 likes
 14. De volgelingen van Shri Ashutosh Maharaj denken dat hun Meester onsterfelijk is, terwijl het lichaam al ontbindingsverschijnselen toont en dit aan geeft dat Shri Ashutosh Maharaj gewoon al dood is.

  1 likes
 15. Na een week ruik je wel of hij wel dan niet dood is.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Afrikanen kiezen op grote schaal voor alternatieve geneeswijzen. Dit is waarom

Afrikanen kiezen op grote schaal voor alternatieve geneeswijzen. Dit is waarom

Er is voor het eerst onderzoek gedaan ...

Thaise politie doet twee keer inval bij groep die zegt te communiceren met aliens van Pluto. Dit is de reden

Thaise politie doet twee keer inval bij groep die zegt te communiceren met aliens van Pluto. Dit is de reden

De politie in Thailand heeft tot twee ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.