Mens en Dier

‘Historische doorbraak’ bescherming rechten inheemse volken

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Verenigde Naties hebben een aantal vrijwillige richtlijnen aangenomen om het recht van inheemse volkeren op het land waarop ze leven te beschermen.

De maatregelen komen net op tijd omdat uit een nieuw rapport blijkt dat honderden miljoenen mensen op het punt staan slachtoffer te worden van landjepik door rijke landen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Veel inheemse volkeren leven al honderden jaren in hetzelfde gebied alleen beschikken ze niet over een pachtovereenkomst. Mensen die in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië in het regenwoud leven zijn vooral kwetsbaar. Hun bos wordt vaak verkocht of geleased aan bedrijven uit het buitenland voor landbouw, houtkap of mijnbouw. In de regel wordt de lokale bevolking verdreven.

Landjepik

De omvang van het probleem blijkt uit een rapport van het Forest Peoples Programme in het Verenigd Koninkrijk. Het FPP schat dat circa 1,3 miljard mensen, meer dan een zevende van de wereldbevolking, direct afhankelijk is van het bos.

Tenminste 350 miljoen mensen kunnen hun huis verliezen als gevolg van landjepik, aldus Sophie Chao van het FPP, omdat hun rechten niet worden erkend door de overheid.

Veel van de bossen die worden bewoond zijn eigendom van de staat en kunnen worden verkocht of geleased zonder de inwoners te raadplegen.

Historische doorbraak

De Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FOA moedigt regeringen aan om de rechten van inheemse volkeren te erkennen en te beschermen. Directeur-generaal van de FOA José Graziano da Silva noemt de overeenkomst een ‘historische doorbraak’.

VN-rapporteur James Anaya stelde begin deze maand dat indianen in de Verenigde Staten gebieden moeten terugkrijgen om hun gevoel van verlies te compenseren. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte eerder bekend ruim één miljard dollar te betalen aan 40 indianenstammen om rechtszaken te schikken over het gebruik van hun grond en bezittingen.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x