Homepagina » Mens en Dier » ‘Historische doorbraak’ bescherming rechten inheemse volken

‘Historische doorbraak’ bescherming rechten inheemse volken

De Verenigde Naties hebben een aantal vrijwillige richtlijnen aangenomen om het recht van inheemse volkeren op het land waarop ze leven te beschermen.

De maatregelen komen net op tijd omdat uit een nieuw rapport blijkt dat honderden miljoenen mensen op het punt staan slachtoffer te worden van landjepik door rijke landen.

Veel inheemse volkeren leven al honderden jaren in hetzelfde gebied alleen beschikken ze niet over een pachtovereenkomst. Mensen die in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië in het regenwoud leven zijn vooral kwetsbaar. Hun bos wordt vaak verkocht of geleased aan bedrijven uit het buitenland voor landbouw, houtkap of mijnbouw. In de regel wordt de lokale bevolking verdreven.

Landjepik

De omvang van het probleem blijkt uit een rapport van het Forest Peoples Programme in het Verenigd Koninkrijk. Het FPP schat dat circa 1,3 miljard mensen, meer dan een zevende van de wereldbevolking, direct afhankelijk is van het bos.

Tenminste 350 miljoen mensen kunnen hun huis verliezen als gevolg van landjepik, aldus Sophie Chao van het FPP, omdat hun rechten niet worden erkend door de overheid.

Veel van de bossen die worden bewoond zijn eigendom van de staat en kunnen worden verkocht of geleased zonder de inwoners te raadplegen.

Historische doorbraak

De Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FOA moedigt regeringen aan om de rechten van inheemse volkeren te erkennen en te beschermen. Directeur-generaal van de FOA José Graziano da Silva noemt de overeenkomst een ‘historische doorbraak’.

VN-rapporteur James Anaya stelde begin deze maand dat indianen in de Verenigde Staten gebieden moeten terugkrijgen om hun gevoel van verlies te compenseren. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte eerder bekend ruim één miljard dollar te betalen aan 40 indianenstammen om rechtszaken te schikken over het gebruik van hun grond en bezittingen.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 



Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minister Ollongren

Minister Ollongren wil politieke partijen makkelijker kunnen VERBIEDEN

Daar zit ze, de sluipmoordenaar van de ...

WHO

WHO: ‘Coronapandemie voorbij? Het ergste moet nog komen’

Dus jij dacht dat de eerste coronagolf ...