Gezondheid

Te veel suiker maakt mensen dom

Help anderen door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het eten van te veel suiker kan je hersenen aantasten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die aantonen hoe een dieet van glucose-fructosestroop het geheugen van laboratoriumratten aantast.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) gaven twee groepen ratten zes weken lang een oplossing met glucose-fructosestroop.

De maisstroop is een populair zoetmiddel in veel levensmiddelen omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en langer bewaard kan worden.

Resistent

De ene groep kreeg omega 3-vetzuren in de vorm van lijnzaadolie en docosahexaeenzuur (DHA), de andere groep kreeg ze niet. “De dieren zonder DHA waren langzamer en hun brein vertoonde een afname in synaptische activiteit,” zei Fernando Gomez-Pinilla van de UCLA. “Hun hersencellen hadden moeite met elkaar te communiceren waardoor de ratten niet helder konden denken.”

Nadere inspectie onthulde bovendien dat ratten die geen DHA kregen toegediend resistent begonnen te worden tegen insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel controleert en de hersenfunctie reguleert. De studie is verschenen in het Journal of Physiology.

Geheugenverlies

“Omdat insuline de bloed-hersenbarriè kan penetreren kan het hormoon reacties in zenuwcellen ontketenen die geheugenverlies veroorzaken,” legde Gomez-Pinilla uit. Met andere woorden kan het eten van te veel fructose het vermogen van insuline om de opslag en het gebruik van suiker in cellen te reguleren verstoren. Dat vermogen is essentieel voor het verwerken van gedachten en emoties.

“Insuline is belangrijk in het lichaam omdat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt, maar het speelt mogelijk een andere rol in het brein, waar insuline kan leiden tot leerstoornissen en geheugenverlies,” zei Gomez-Pinilla. “Onze studie toont aan dat een fructoserijk dieet zowel het brein als het lichaam aantast.”

18 kilogram

Glucose-fructosestroop komt veel voor in frisdrank, brood, specerijen, appelmoes en babyvoeding. De gemiddelde Amerikaan consumeert meer dan 18 kilogram glucose-fructosestroop per jaar, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

“Wat je eet beïnvloedt de manier waarop je denkt,” besloot Gomez-Pinilla. “Een fructoserijk dieet verandert op de lange termijn het vermogen van je brein om te leren en informatie te onthouden. Door omega 3-vetzuren toe te voegen aan je maaltijden kun je de schade beperken.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
john
john
10 jaren geleden

Dit is echt GEEN fabeltje ,dagelijks zie je het in je omgeving bewaarheid.
Lieve spontane personen worden trager,
vergeetachtig,kunnen minder goed onthouden,stof/gelezene onthouden,en dat is jammer.Het blokkeerd normaal functioneren.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
10 jaren geleden

LS…

Als je bedenkt dat de NWO aanhangers de wereldpopulatie met 50% willen reduceren, snap ik wel dat suiker en glucose wordt ge-promoot. Ondertussen wordt de suikerlobby en pharma maffia nog rijker en dat is dan ook mooi meegenomen. Kijk maar eens goed hoe mager de intelligente demonen van de macht zijn. Trix en Alex dan niet meegerekend. Maar ja !

meelezer
meelezer
10 jaren geleden

Nou, ben geen wetenschapper maar heb er zo mijn twijfels over. Als het goed is moet ik ondergetekende ontzettend dom zijn. Ik zal niet ontkennen dat ook ik wel eens domme dingen zeg ofwel doe, maar dat heeft volgens mij niets van doen met mijn, al moet ik het zelf zeggen, suikerverslaving. Heb nooit anders gedaan dan lekker veel suiker gegeten. Meestal verbaast het als men mijn suikerverbruik gadeslaat. Maar ik vind het lekker. Ik ben slank, het maakt me niet dik.Meestal zegt men niet over zichzelf slim te zijn, dat zeggen de mensen om je heen wel. Heb altijd gehoord dat ik redelijk intelligent ben. Niet ik beweer dat.
Sterker, mijn geheugen is met die van een olifant te vergelijken, tot grote schrik of ergernis van sommige familieleden enof kennissen. Zou het niet heel goed kunnen dat sommige mensen juist goed tegen veel zout en veel suiker kunnen? Het misschien ook écht nodig hebben om veel suiker te eten? en anderen niet? volgens mij is dat een mogelijkheid.

meelezer
meelezer
10 jaren geleden

N.B.,
Ben inmiddels zestig!En altijd veel suiker genuttigt. ook veel zout, ik weet het, het klinkt zo ongezond. Ik praat er wel vaker over met m’n huisarts. Blijkbaar doet het mij wel goed.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x