Homepagina » Gezondheid » Te veel suiker maakt mensen dom

Te veel suiker maakt mensen dom

Het eten van te veel suiker kan je hersenen aantasten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die aantonen hoe een dieet van glucose-fructosestroop het geheugen van laboratoriumratten aantast.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) gaven twee groepen ratten zes weken lang een oplossing met glucose-fructosestroop.

De maisstroop is een populair zoetmiddel in veel levensmiddelen omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en langer bewaard kan worden.

Resistent

De ene groep kreeg omega 3-vetzuren in de vorm van lijnzaadolie en docosahexaeenzuur (DHA), de andere groep kreeg ze niet. “De dieren zonder DHA waren langzamer en hun brein vertoonde een afname in synaptische activiteit,” zei Fernando Gomez-Pinilla van de UCLA. “Hun hersencellen hadden moeite met elkaar te communiceren waardoor de ratten niet helder konden denken.”

Nadere inspectie onthulde bovendien dat ratten die geen DHA kregen toegediend resistent begonnen te worden tegen insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel controleert en de hersenfunctie reguleert. De studie is verschenen in het Journal of Physiology.

Geheugenverlies

“Omdat insuline de bloed-hersenbarriè kan penetreren kan het hormoon reacties in zenuwcellen ontketenen die geheugenverlies veroorzaken,” legde Gomez-Pinilla uit. Met andere woorden kan het eten van te veel fructose het vermogen van insuline om de opslag en het gebruik van suiker in cellen te reguleren verstoren. Dat vermogen is essentieel voor het verwerken van gedachten en emoties.

“Insuline is belangrijk in het lichaam omdat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt, maar het speelt mogelijk een andere rol in het brein, waar insuline kan leiden tot leerstoornissen en geheugenverlies,” zei Gomez-Pinilla. “Onze studie toont aan dat een fructoserijk dieet zowel het brein als het lichaam aantast.”

18 kilogram

Glucose-fructosestroop komt veel voor in frisdrank, brood, specerijen, appelmoes en babyvoeding. De gemiddelde Amerikaan consumeert meer dan 18 kilogram glucose-fructosestroop per jaar, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

“Wat je eet beïnvloedt de manier waarop je denkt,” besloot Gomez-Pinilla. “Een fructoserijk dieet verandert op de lange termijn het vermogen van je brein om te leren en informatie te onthouden. Door omega 3-vetzuren toe te voegen aan je maaltijden kun je de schade beperken.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Dit is echt GEEN fabeltje ,dagelijks zie je het in je omgeving bewaarheid.
  Lieve spontane personen worden trager,
  vergeetachtig,kunnen minder goed onthouden,stof/gelezene onthouden,en dat is jammer.Het blokkeerd normaal functioneren.

  0 likes
 2. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Als je bedenkt dat de NWO aanhangers de wereldpopulatie met 50% willen reduceren, snap ik wel dat suiker en glucose wordt ge-promoot. Ondertussen wordt de suikerlobby en pharma maffia nog rijker en dat is dan ook mooi meegenomen. Kijk maar eens goed hoe mager de intelligente demonen van de macht zijn. Trix en Alex dan niet meegerekend. Maar ja !

  0 likes
 3. Nou, ben geen wetenschapper maar heb er zo mijn twijfels over. Als het goed is moet ik ondergetekende ontzettend dom zijn. Ik zal niet ontkennen dat ook ik wel eens domme dingen zeg ofwel doe, maar dat heeft volgens mij niets van doen met mijn, al moet ik het zelf zeggen, suikerverslaving. Heb nooit anders gedaan dan lekker veel suiker gegeten. Meestal verbaast het als men mijn suikerverbruik gadeslaat. Maar ik vind het lekker. Ik ben slank, het maakt me niet dik.Meestal zegt men niet over zichzelf slim te zijn, dat zeggen de mensen om je heen wel. Heb altijd gehoord dat ik redelijk intelligent ben. Niet ik beweer dat.
  Sterker, mijn geheugen is met die van een olifant te vergelijken, tot grote schrik of ergernis van sommige familieleden enof kennissen. Zou het niet heel goed kunnen dat sommige mensen juist goed tegen veel zout en veel suiker kunnen? Het misschien ook écht nodig hebben om veel suiker te eten? en anderen niet? volgens mij is dat een mogelijkheid.

  0 likes
 4. N.B.,
  Ben inmiddels zestig!En altijd veel suiker genuttigt. ook veel zout, ik weet het, het klinkt zo ongezond. Ik praat er wel vaker over met m’n huisarts. Blijkbaar doet het mij wel goed.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

timmermans

Timmermans waarschuwt: ‘EU dreigt ten onder te gaan aan coronacrisis’

Zuid-Europa is extra zwaar getroffen door de ...

WHO

WHO-topman: ‘We moeten mogelijk huizen binnenvallen en familieleden meenemen’

Mike Ryan, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ...