Buitenland

Hoe de nazi’s na de Tweede Wereldoorlog gewoon aan de macht konden blijven

Help mee door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij het Duitse ministerie van Justitie in Bonn werkten na de Tweede Wereldoorlog opvallend veel nazi’s. In de loop der jaren liep hun aantal alleen maar op. In 1957 was bijna 80 procent van de hoge justitiefunctionarissen eerder lid van Hitlers partij, de NSDAP.

Dat blijkt volgens de Süddeutsche Zeitung uit historisch onderzoek. De onderzoekers wisten dat nazi’s na de oorlog op hoge posten kwamen te werken. Dat het er zo veel waren, hadden ze echter niet verwacht. Het ministerie van Justitie was na de oorlog belast met de vervolging van nazi-misdadigers. Daar kwam dan ook weinig van terecht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eén van de hoge functionarissen van Hitlers ministerie van Justitie, Heinrich Ebersberg, kon na de oorlog gewoon opnieuw bij Justitie aan de slag.

Sturmabteilung

“Het aantal voormalige leden van de NSDAP binnen het ministerie van Justitie is na de oorlog niet gedaald zoals werd aangenomen, maar is in de jaren 50 zelfs gestegen,” aldus coauteur Christoph Safferling. “We hadden niet verwacht dat het er zo veel zouden zijn.”

Van de 170 mensen die tussen 1949 en het begin van de jaren zeventig een hoge post op het ministerie bekleedden, waren er 90 die lid waren van de NSDAP. Van hen waren er 34 die zelfs bij de Sturmabteilung (SA) hadden gediend.

Blaam

Het rapport van de onderzoekers is voorgelegd aan de Duitse minister van Justitie Heiko Maas. Die zei dat door het massaal recycleren van ex-nazi’s de potjes van misdaden uit het verleden onaangeroerd bleven en dat herhaaldelijk gepoogd werd de oude kameraden uit de klauwen van het gerecht te houden.

Toen in de jaren 50 geruchten de kop opstaken over het naziverleden van een groot deel van de medewerkers van Justitie, volgde er geen enkel ontslag. “Het rapport werpt een blaam op het ministerie van Justitie en in ruimere zin op heel de toenmalige regering,” besloot Maas.

[HLN, NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
loeky
loeky
7 jaren geleden

er is meer. een simple conclusie, de Duisters (Hitler)begonnen in 1933 en stopte in 1945, ik vraag me af, hoe kwamen ze aan grondstoffen, Duitsland heeft nagenoeg zelf niets. zeker niet voor het oorlog systeem wat op gang ging komen, dus Olie, metalen, motoren van het oorlog tuig, spare parts voor de motoren, dus als bepaalden instanties Duitsland hadden geboycot. was de oorlog zo over. maar er zijn krachten bezig. Maar niemand vraagt zich dat af. wie leverde de Duitser toen OLIE, ik heb een vermoeden S.O .uit N.Y. city, dus onderzoek Journalisten doe is iets nuttigs dan op een voetbal veld naar rubber te gaan zitten kijken, laten we er met ze alle is een einde aan maken, die paar personen moeten toch gewoon van hun zetel gedonderd worden

Dnnnoz
Dnnnoz
7 jaren geleden

“Ik deed gewoon mijn werk”

Het perfecte excuus voor iedereen die onethische handelingen verricht voor geld.

Als je vandaag de dag een concentratie kamp zou oprichten zou je nog geen moeite hebben genoeg personeel te vinden.
Als je maar betaald,.. Geld..

jansen
jansen
7 jaren geleden

operatie paperclip heeft ook veel bijgedragen, jammer genoeg…

IFF
IFF
7 jaren geleden

Het zijn die nazi’s (en iedereen weet om wie het gaat) die Europa nu naar de verdommenis helpen.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x