CoronaBuitenland

Hoe we voor 1 miljard euro zijn opgelicht met een niet-werkend coronamiddel

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!

Aan het begin van de coronacrisis werd het middel remdesivir onder de naam Veklury getest op effectiviteit tegen COVID-19. Eén studie toonde een beperkt effect aan, diverse andere studies lieten geen positief effect zien.

Toen de Amerikaanse corona-adviseur Anthony Fauci meldde dat één onderzoek veelbelovend was, kreeg het middel een voorlopige handelsvergunning.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Nederland kocht vervolgens voor tientallen miljoenen euro’s Veklury in, zelfs nadat de WHO had afgeraden het medicijn te gebruiken. Bij het Lareb kwamen meldingen van ernstige bijwerkingen binnen. Denk daarbij aan lever- en nierfalen. Meer dan de helft van de patiënten stopte voortijdig met de behandeling vanwege een bijwerking of als gevolg van overlijden.

Opmerkelijke aaneenschakeling

Toen de Europese Commissie een nieuw miljardencontract sloot over de aankoop van Veklury, was fabrikant Gilead op de hoogte van de vernietigende resultaten van een onderzoek naar het medicijn, blijkt uit onderzoek van data-analist Cees van den Bos.

Saillant detail: in dezelfde periode werd het off-label voorschrijven van hydroxychloroquine bij corona verboden.

Nadat uit onderzoek in opdracht van de WHO was gebleken dat remdesivir weinig tot geen effect had op mortaliteit, het verergeren van de ziekte of de ligduur van patiënten in het ziekenhuis, voltrok zich een opmerkelijke aaneenschakeling van besluiten binnen het ministerie van VWS.

Tweede Kamer niet geïnformeerd

Op 20 oktober 2020, enkele dagen na publicatie van het onderzoek, tekende het RIVM in allerijl een contract met Gilead over de levering van Veklury.

“Het opmerkelijke is dat dit contract zes dagen na de publicatie van de vernietigende onderzoeksresultaten van de WHO-trial wordt ondertekend, en met terugwerkende kracht ingaat,” merkt Van den Bos op.

Ook opmerkelijk: uit een mailwisseling binnen het gezondheidsministerie blijkt dat de Tweede Kamer niet vooraf is geïnformeerd over de contractuele verplichtingen die zijn aangegaan inzake de aanschaf van remdesivir.

Inkoop ging door

Op 20 november 2020 publiceerde de WHO een persbericht waarin het gebruik van remdesivir voor coronapatiënten expliciet wordt afgeraden. Desondanks gaat de inkoop van het middel door. Ambtenaren stellen dat het aan de arts is om te bepalen hoe medicijnen worden gebruikt.

Ter herinnering: artsen die andere medicatie off-label voorschreven aan coronapatiënten werden vervolgd en beboet.

In de Wob-documenten wordt gesproken over een ‘politiek spel’.

Financiële strop

Kort na het negatieve advies werden opdrachtbrieven en financiering nog behandeld binnen het RIVM en de directeur van het gezondheidsministerie. Erg opmerkelijk, vindt Van den Bos.

Ziekenhuizen raakten het middel niet kwijt en wilden restanten terugsturen naar het RIVM. Zij ontvingen een restitutie van het RIVM, VWS kreeg de rekening. De omvang van de financiële strop voor de Nederlandse belastingbetaler is niet bekend.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 136 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marrob BE
Marrob BE
1 maand geleden

Moordenaars.
Hoe berecht je die als ze nog niet gevlucht zijn.

Elsje
Elsje
1 maand geleden

Niet werkend? Het werkte heel goed, precies als de bedoeling was, n.l. het aantal coronadoden opvoeren.

Willem
Willem
1 maand geleden

1 miljard euro? Doe dat keer honderd (and counting) en je zit dichter bij de waarheid. Laat ik de immoraliteit van alle maatregelen en de medische gevolgen van de prik nog buiten beschouwing.

Ja, zo erg was het..

Guerilla
Guerilla
1 maand geleden

Zo langzamerhand word je strontziek van het ene schandaal dat bekend wordt na de andere. Niemand die ingrijpt of ter verantwoording wordt geroepen. Door al die verkwisting van belastinggeld op allerlei gebied worden de burgers radeloos en zelfs reddeloos. De belastingen zijn niet meer te betalen (de OZB is ook weer net even binnen gekomen met een giga bedrag). De energierekening is niet meer te betalen, de huren, de benzine, en het allerbelangrijkste de boodschappen. En die klootzakken in de 2e Kamer lopen al die vluchtelingen ook nog eens te pamperen en doen stoer over de Oekrainers terwijl die gewoon lekker op vakantie gaan in eigen land, zoals al die Afrikanen. Iedereen belazert iedereen momenteel. Zelfs de slachtoffers van de Toeslagenaffaire krijgen nog wekelijks deurwaarders aan de deur, terwijl de onderzoekcommissie AL KLAAR is! En die Van der Burg maar grijnzen in de journaals, alsof ie nog lol erin heeft ook. Terwijl roepend kom maar binnen jongens met je knecht. Omvolken die hap hier! Dit is niet meer vol te houden voor de burger want al dat gajes in de 2e Kamer willen ons gewoon helemaal uitkleden, arm maken. Ik roep op, en dan is het maar strafbaar, om een datum te prikken om of de 2e Kamer te bezetten of die 2e Kamer leeg te vegen mits er een leider opstaat die er korte metten mee maakt.

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x