Homepagina » Gezondheid » Veganistisch voedsel kan zwakzinnigheid veroorzaken, waarschuwt deze Deense arts
Veganistisch voedsel kan zwakzinnigheid veroorzaken, waarschuwt deze Deense arts

Veganistisch voedsel kan zwakzinnigheid veroorzaken, waarschuwt deze Deense arts

Hoofdarts Allan M. Lund van het Rigshospitalet in Kopenhagen waarschuwt dat veganistisch voedsel ernstige gevolgen kan hebben, zoals epilepsie en ontwikkelingsstoornissen.

In Denemarken geven steeds meer ouders hun kinderen alleen nog maar veganistisch eten. Critici zijn tegen het schrappen van alle dierlijke producten uit het dieet van kinderen.

Dergelijk voedsel bevat relatief weinig vitamine B12 en dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor kinderen.

Zwakzinnigheid

Verschillende kinderen zijn in het Rigshospitalet in Kopenhagen behandeld vanwege de gevolgen van een veganistisch dieet.

“Zo’n dieet kan ervoor zorgen dat het brein zich anders ontwikkelt,” zei Lund tegen TV4. “Met als gevolg spierzwakte, epilepsie en op de lange termijn zwakzinnigheid.”

Voedingstekorten

Volgens Lund moet je niet zomaar vlees, eieren en zuivelproducten uit het dieet van kleine kinderen schrappen zonder eerst een diëtist te raadplegen.

Veganistisch voedsel kan naast ontwikkelingsstoornissen ook voedingstekorten veroorzaken, aldus Lund.

[Voice of Europe]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. Weten wat je eet is zo min mogelijk vlees en melkproducten.
  Een mens is niet gemaakt om vlees te verteren en heeft een spijsverteringskanaal wat te lang is om vlees te verteren.
  Een vleeseter zijn maagsappen daarvan is de zuurgraad veel hoger dan een planteneter.
  De hoektanden waarop mensen baseren dat we vlees moeten eten is onwaar kijk maar naar een Gorilla en die eet 95 % plantaardig.
  De proteïnen haal je uit aardappelen, brood en rijst.
  De grootste en sterkste dieren zijn de planteneters en het is zelfs gebleken dat de Gladiatoren planteneters waren.
  Het bewijs dat we planteneters zijn is dat alle alle planteneters Seminal Vesicles hebben wat een gedeelte is van het voortplanting orgaan.
  Mannen hebben Seminal Vesicles.
  De meeste kwalen verdwijnen als je melk en vlees uit je dieet laat en diabetes 2 verdwijnt meestal na 6 tot 8 weken als je overgaat naar vegetarisch dieet .
  De dierlijke vetten blokkeren de receptoren die de suiker in de cel laen gaan wat als brandstof moet fungeren.
  Kort gezegd de melk en vleesproducten zijn de grootste veroorzaker van hart en vaatziektes want het verstopt gewoon je lichaam.
  Vind een stuk vlees erg lekker maar eet doordat ik dit nu weet voor 90% vegetarisch en voel me geweldig hierdoor.
  Zoveel mogelijk organisch om te zorgen dat we minder pesticiden binnen krijgen.
  Je bent wat je eet maar ook nog eens wat het dier gegeten heeft wat je opeet .
  En uiteraard geld dit ook voor waar de groeten en fruit mee behandeld zijn.
  Probeer het zelf en kijk maar hoe het bevalt voor een maand.
  Mijn ervaring was dat mijn energie niveau omhoog ging en ik voel me gewoon echt veel beter nu ik mijn lichaam voorzie van de brandstof waar mijn lichaam voor gemaakt is.

  35 likes
  • Voor zo ver ik weet, is de mens, net als andere primaten, een alleseter. Daar valt vlees ook onder. Chimps gaan op jacht voor hun vlees en Bavianen rover de pasgeboren kalveren van herten.
   Engelse ziekte komt voornamelijk voor bij totale veganisten door het gebrek aan bepaalde vitaminen. Dus u slaat de plank volledig mis.

   21 likes
   • Zeer zeker ad de pree dit is de waarheid ! wij zijn gewoonweg omnivoren(alleseters) wij hebben gewoon deze cruciale elementen van vlees nodig …het is eenmaal zo …

    4 likes
  • Het stuk ging over kinderen en ontwikkeling van baby tot wasdom. Niet over hoe jij, goed en breed doorvoed door normale ouders tot zo’n weldenkend mens bent verworden. Dus aub even overnieuw en een passend stuk schrijven, want wellicht heb je ergens gelijk of kun je de geleerden op weg helpen…

   21 likes
  • @Sceptic: ga eens een gesprek aan met dokter Auwerda – hematoloog @de B12 kliniek in Amsterdam, er is er ook eentje in Rotterdam. https://www.b12kliniek.com/

   De werkzame B12, cobalamine, haal je alleen uit dierlijk voedsel, en dat heb je nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen. In groene groenten zit ook B12, maar dat is niet werkzaam voor de mens.. kijk je even mee? https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/oorzaken/

   9 likes
   • Het is wel grappig he. Want hoe krijgen die dieren B12? Aangezien dieren tegenwoordig voor 90% gevoerd worden met GMO-soya. Krijgen deze geen natuurlijk B12 binnen. Dieren worden net zo goed gesupplementeerd met B12.

    6 likes
   • Je Kan het ook uit een potje halen,en hier een fitte levendige veganiste die totaal Geen tekorten heeft

    5 likes
  • top @Sceptic!

   Goed verwoord….

   namaste

   8 likes
  • Wellicht off-topic, maar hier een stuk over vitamine B12 en de fabeltjes eromheen:
   https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/80674-mythe-b12-komt-alleen-van-vlees.html

   @Sceptic,

   Heb dezelfde ervaring als jij. Ik begin de dag met een vaste (dus niet waterig) smoothy van 200 gram groente, kiwi, zonnepitten en spirulina poeder. Ben zelfs toen ik tiener was niet zo energiek geweest. Heb ook nooit meer een after dinner dip, omdat ik geen tarwe brood meer eet. Zuivel, zoals de kazen, melk en tarwe zijn pure vergif. Stop 3 maanden met deze producten te eten en eet ze vervolgens weer om een letterlijk duizelingwekkende gevoel en ervaring mee te maken. Dit zegt dan wel genoeg.

   Tenslotte lijkt deze arts mij een trol van de Big Pharma-maffia.

   6 likes
  • Roofdieren eten vlees en hebben korte darmen. “Snel erin en snel eruit”. Mensen hebben lange darmen en zouden vleesconsumptie tot een minimum moeten beperken. Vandaar al die darmkankers. Plat gezegd: Vlees is “lekker” aan het rotten in je lijf. Overigens ben ik geen veganist. Maar een beetje matigen kan geen kwaad. Of je moet net als de gemiddelde Amerikaan als een varken door het leven willen gaan. Enig idee hoe het komt de gemiddelde ( jonge) NL-er 15 tot 20cm groter is/wordt dan zijn ouders? Overal zitten groeihormonen in. Daphne Deckers zei ooit dat er maar 1 dieet is/werkt . Het z.g. VDH dieet: Vreet De Helft.

   1 likes
 2. “Veganistisch voedsel kan zwakzinnigheid veroorzaken”
  Dan zitten er kennelijk veel veganisten in de 2de kamer.
  Om nog maar niet te spreken van Zweden met hun migrantenbeleid.

  29 likes
 3. Veganisten zien er vaak nogal beroerd uit, alsof ze hele dagen ziek zijn en te veel ondergewicht hebben en zien er in de regel vaal bleek en grauw uit.

  Het tegenovergestelde of andere uiterste zijn degene die zich volstoppen met (hormonaal) vlees. En daartussenin zie je degene die proberen een balans te vinden, maar vergiftigd worden met voedingsmiddelen die van alles bevatten wat er niet in thuis hoort.

  Maar vergeet echter niet dat de mens niet tot hier gekomen is door duizenden jaren alleen op groene blaadjes te kauwen. Wil de ‘moderne’ mens opeens overschakelen naar alleen vegetarisch voedsel dan denk ik dat men toch ergens een tekort zal krijgen aan belangrijke bouwstoffen die de generaties daarvoor wel kregen en waaruit de mens is voortgekomen en overeind bleef.

  14 likes
  • Maar die koe haalt alles waarvoor mensen vlees eten toch ook uit plantaardig voedsel, is ons lichaam dan tot minder in staat als die van een koe?

   5 likes
   • Ik ben geen deskundige, maar simpel voorbeeldje… ik weet dat veel andere dieren zelf Vitamine C kunnen aanmaken in tegenstelling tot de mens. Ik wil hiermee aangeven dat het van dier op dier kan verschillen welke technologie’en ze hebben en dus waartoe ze in staat zijn.

    3 likes
 4. Jozef Rulof (www.rulof.org) vertelde dat er bepaalde lichamen perfect vegetarisch kunnen leven en hij raadde dit dan ook aan. Maar er zijn ook lichamelijke graden die absoluut niet vegetarisch kunnen leven. Deze mens heeft de dierlijke sappen nodig anders wordt hij ziek. Er kwamen in die tijd, zieke vegetarische mensen, bij Jozef (hij heeft een periode mensen genezen) en deze mensen werden direct naar een slager gestuurd om een biefstukje te kopen…

  12 likes
  • Klopt helemaal , ieder lichaam reageert anders bovendien heeft het brein vet nodig, Mensen die veel in hun hoofd zitten en met name HSP en ook de bloedgroep is belangrijk , dus wat voor de een goed is , is voor een ander slecht….
   Jammer mensen zo simpel is het leven niet…..
   Overigens ben ik het met @ Gea Breuker eens, het gaat over kinderen…… En kinderen moeten alles leren proeven ( eten ) alleen al voor hun smaak papillen en voedings stoffen….. Wat overigens nog wel eens een probleem is….. Het grootste probleem voor ouders is juist dat als kinderen die gezonde worteltjes zien stijf hun mond dicht houden, boeken vol geschreven over ,, hoe laat ik m’n kinderen groeten eten,,,. Als ze volwassen zijn mogen ze zelf beslissen wat ze willen eten en wanneer….. Bij mij in de buurt zijn diverse middelbare scholen, ik geef even een voorbeeld wat ik zie in de pauze… zakken chips, broodjes worst, snoep, cola, snoep etc…… blijkbaar geld gekregen om wat te eten.. geweldig hoor de realiteit .. allemaal bij de supermarkt …….. Laat een ieder in z’n waarde, probeer wel producten van kwaliteit te nuttigen……..
   Nog een weetje iemand die ik goed ken, vegetarisch heeft te hoog cholesterol en diabetisch 2, Dus garantie is er niet en humor de partner een alleseter heeft niks( gezond)……

   9 likes
 5. Belangrijk dat je uitgebalanceerd eet en dan nog. In vlees zitten stoffen als zink, ijzer, lysine, carnitine, taurine, creatine en carnosine. Carnitine kan je lichaam wel aanmaken maar alleen als de grondstoffen, waaronder lysine en ijzer, voldoende aanwezig zijn. Onevenwichtige voeding, al dan niet vegetarisch, is nooit goed. En als de moeder jarenlang de pil heeft geslikt, heeft dat ook invloed op de gezondheid van het kind.

  17 likes
 6. gewoon van alles eten,een mens is een alles eter.

  15 likes
 7. Ik raad u bij deze het mediterrane dieet aan.

  “Als je kijkt naar de wetenschappelijke studies valt op dat een mediterrane dieet een goede bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.

  Destijds werd onderzocht waarom in zuidelijke landen een lagere voorval van hart- en vaatziekten is dan elders. Het mediterrane dieet bestaat uit veel (wilde) vis, fruit, voldoende groenten, volkorenproducten, noten, veel olijfolie en dagelijks wordt er rode wijn gedronken.”

  https://www.optimalegezondheid.com/het-mediterrane-dieet-onder-de-loep-genomen/
  https://www.optimalegezondheid.com/waarheid-over-cholesterol-verzadigde-vetten-en-hart-en-vaatziekten/

  11 likes
 8. Veganistisch eten werkt prima, maar je moet wel genoeg en de juiste groenten en fruit eten van goede kwaliteit: Biologisch. Als je goedkope reguliere groenten en fruit eet als veganist en niet genoeg varieert, dan ga je op de langere termijn uiteraard veel tekort komen. Veganistisch eten kan heel goed, maar het is absoluut niet zo vanzelf sprekend als je in eerste instantie zou aan nemen. Je moet echt weten wat je eet en je eigen doctor zijn om het gezond en effectief te doen.

  10 likes
 9. Veganistisch (laagstamfruit van nature) past bij de mens. Maar niet op deze planeet. Ik neem in elk geval niet het risico van een mogelijk tekort.
  En dat van spierzwakte, epilepsie en op de lange termijn zwakzinnigheid. Ik geloof het best. Teveel alcohol en … veroorzaakt dit ook. Omgaan met zulke mensen = het wandelen over eieren. Je doet altijd iets verkeerd, volgens hun.

  10 likes
 10. Dagelijks krijgen we van mensen die mensen deskundig te zijn voedingsadviezen. Als ik hier iets voer lees, hoor of zie,gaat bij mij de knop om. Ik ben dat gezondheidsgeleuter zo verschrikkelijk moe. Vergeet al die goedbedoelde maar verkeerde adviezen. Luister alleen naar je lichaam. Eet waar je plotseling trek in krijgt. Het is namelijk jouw lichaam die je dat meedeelt. Zin in hagelslag? Dan zit daar beslist wat in wat jenlichaam om dat moment nodig heeft. Hetzelfde geldt voor een biefstuk, een augurk en zo u wilt een stronk sla.

  6 likes
 11. Hier het levende bewijs eet volledig plantaardig en heb een tijdje geleden me bloedwaardes laten testen en heb juist geen tekorten sterker nog ik eet zo plantaardig dat me werdt geadviseerd om Géén suplementen in te nemen behalve me B12 dan en B12 is een bacterie dat voorkomt in oppervlaktewater en aarde maar Omdat We vandaag de dag zo Hygiënisch leven komen we om die reden B12 tekort, dieren in de vleesindustrie krijgen ook B12 toegediend , dus eigelijk krijg je meer binnen via een potje in plaats van vlees te eten, en als je kijkt op vegan challenge is een gratis website krijg je elke keer recepten zodat je zeker weet dat je niks tekort komt, al met al dit artikel is uit de duim gezogen en pure bang makerij! En hier ook wat bewijs dat het gewoon mogelijk is, veganistische topatleten http://WWW.GREATVEGANATHLETES.COM
  Documentaire what the health /op netflix
  Fork over knifes /op netflix
  Dominion documentaire over de vleesindustrie
  En straks de nieuwe documentaire the game changers

  8 likes
 12. Waar halen die koeien ea dieren dan hun B12 vandaan? Die maken dat niet zelf aan, maar ze halen dat uit hun voeding. Weet die Deense arts dat dan niet? Bovendien, een tekort aan B12 is makkelijk aan te vullen met een pilletje, toch?

  1 likes
  • “Die maken dat niet zelf aan, maar ze halen dat uit hun voeding. Weet die Deense arts dat dan niet? B”

   Waarschijnliljk weet die deense arts wel dat de meeste dieren bacteriën in hun maag/darm kanaal hebben die Vitamine B aanmaken, andere dieren eten hun eigen ontlasting.

   4 likes
 13. Veganisme is een echte kip en ei kwestie.
  Wat was er nu eerst bij de veganist?

  een beperkt verstand of het stoppen met eten van dierlijke producten?

  5 likes
 14. Waarom melk en zuivel onthouden aan kinderen? Een koe gaat echt niet dood als je haar melkt. Juist rundvlees eten is slecht.

  4 likes
 15. Veganisme is niet zo zeer een manier van voeding, maar een vervangsel voor een religie. Het is een manier voor het Ego om zichzelf tegenover de vieze vleesvreter voor zuiver en heilig te verklaren. En wordt je zwakzinnig, is dat toch een volmaakt dingetje voor het duister kabaal om voor deze onzin nog geweldig promotie te doen.

  4 likes
 16. Sommige mensen, graden van leven, hebben nog dierlijk voedsel nodig om gezond te blijven. Dat betekent inderdaad dat je die kinderen die het nog nodig hebben dat dierlijk voedsel niet moet onthouden, willen er geen lichamelijk stoornissen ontstaan. Dit geldt overigens ook voor volwassenen.

  In de verre toekomst zal dit veranderen. Maar zover zijn we nog niet, dat iedereen zonder vleesproducten kan.

  Naar de boeken van Jozef Rulof, metaphysicus, 1898-1952

  4 likes
 17. Juist de vervuiling slaat hier heel hard toe?

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deense

Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

Uit e-mails die zijn gelekt aan de ...

duitse

‘Mijn oma is een oude milieuzeug’. Kijk hoe Duitse kinderen worden geïndoctrineerd

Een Duitse omroep heeft een video van ...