Een gesprek met een AI-chatbot maakt ‘complotdenkers’ minder overtuigd van hun theorieën. Gemiddeld zijn ze daarna 20 procent minder overtuigd van hun denkbeelden, blijkt uit een studie met meer dan 2000 ‘complotdenkers’ waar de NOS over schrijft.
Het ging daarbij onder meer over ‘onbewezen’ theorieën over buitenaardse wezens, COVID-19, de aanslagen op het World Trade Center in 2001 en de moord op president Kennedy.
Volgens hoogleraar Bob de Wit is dit een mooi teken dat ‘machtsdenkers’ en ‘winstdenkers’ de controle over wat ‘waarheid’ is aan het verliezen zijn.
‘Misinformatie’
Hij wijst erop dat de AI-chatbots eigendom zijn van Big Tech zoals Microsoft en Google. Zij gaan ervan uit dat zij in het AI-tijdperk controle blijven houden over wat ‘waarheid’ is. Net zoals zij de ‘waarheid’ op zoekmachines en social mediaplatforms wisten te beheersen. Pfizer betaalde hen bijvoorbeeld miljarden om te kunnen bepalen wat ‘waarheid’ is. Dit is kort gezegd alle informatie die hun winstgevendheid verhoogt, aldus De Wit.
Maar AI baseert zich op alle data, niet alleen de misinformatie die Big Tech en Big Pharma in het systeem invoeren. In het artikel van de NOS staat dan ook: ‘AI staat erom bekend dat het soms ‘misinformatie’ kan verspreiden, onder meer door het beruchte ‘hallucineren’, waarbij het onwaarheden begint te verkondigen’.
De Wit: “Dat betekent simpelweg dat AI tot conclusies komt die Big Tech en Big Pharma niet uitkomen. AI blijkt niet te kunnen liegen.”
Hun oplossing is om de chatbot alleen te vullen met hun eigen garbage, dus niet alle informatie. En deze ‘garbage in, garbage out’-chatbot geeft in 99,2 procent van de gevallen het antwoord wat Big Tech en Big Pharma uitkomt. En 20 procent van de mensen trapt erin, zegt de hoogleraar.
Hilarisch
De Wit is positief gestemd: “Maar 80 procent trapt dus niet in hun pogingen om alsnog de kletsverhalen […] te geloven.”
Bijzonder hoogleraar complotdenken (ja, echt) Jan-Willem Prooijen van de Universiteit van Maastricht zei tegen de NOS dat complotdenkers ‘over het algemeen moeilijk van hun standpunt af te brengen zijn’.
De Wit, die zich afvraagt wie die leerstoel betaalt, vindt deze uitspraak hilarisch. “Dat komt omdat ze geen complotdenkers zijn, maar zelf blijven nadenken. En niet te koop zijn zoals deze meneer Van Prooijen.”
De geest is uit de fles
Van Prooijen en anderen hopen dat chatbots in de toekomst ten strijde kunnen trekken tegen ‘complottheorieën’ en zien mogelijkheden om ze toe te voegen aan sociale media.
Succesvol gaat dat niet worden, voorziet De Wit. “De geest is uit de fles. De echte waarheid overwint altijd.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Alien Contact: de boodschap (video)
Moeten we bang zijn voor de mazelen? Kinderarts legt in dit interview uit hoe het écht zit
Buitenaards Leven
Wob-documenten geven onthutsend inkijkje in Orwelliaanse corona-aanpak: kritische Kamerleden bespioneerd
Iraakse topcommandant: “Vliegtuigen anti-IS-coalitie droppen wapens voor IS”
‘Misselijkmakende’ reportage over kinder- en babyhandel: ‘Het deksel moet van de stinkende doofpot’
7 Ultieme Tips om snel een rijke geld-mindset te krijgen
Overcast: Nieuwe docu over chemtrails en kunstmatige wolken (video)
Canadese oud-minister: ‘Buitenaardsen bezoeken de aarde’ (video)