Gezondheid

Big pharma mobiliseert patiënten om te lobbyen tegen publicatieplicht

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De farmaceutische industrie heeft een leger aan patiëntenverenigingen ‘gemobiliseerd’ om te lobbyen tegen plannen die farmaceuten verplicht geheime documenten over medicijnonderzoeken te publiceren.

Medicijnmakers publiceren slechts een fractie van hun resultaten, maar daar willen toezichthouders een einde aan maken.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Als bedrijven al hun onderzoeksdata publiceren kunnen onafhankelijke wetenschappers de resultaten opnieuw analyseren en de beweringen over de veiligheid en werkzaamheid van de medicijnen onderzoeken.

Gevaarlijke bijwerkingen

Als de regels worden veranderd moeten medicijnmakers al hun data vrijgeven, ook resultaten waaruit blijkt dat medicijnen niet werken of gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Hoewel sommige bedrijven vinden dat de data openlijk moeten worden gedeeld, is de industrie fel gekant tegen de plannen. Nu worden de patiëntenverenigingen – die voor hun financiering vaak deels of geheel afhankelijk zijn van de farmaceutische bedrijven – betrokken in de strijd.

Openbare database

De strategie is bedacht door twee grote groepen, namelijk de Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) en de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) en afgelopen maand via een memo verspreid onder de topmensen van de industrie, waaronder de directeurs van Roche, Merck, GSK, AstraZeneca, Eli Lilly en Novartis.

De lobbycampagne is gericht op Europa, waar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) alle rapporten die bedrijven hebben ingediend over medicijnonderzoek wil publiceren. Het agentschap van de Europese Unie wil farmaceuten dwingen om alle resultaten in een openbare database te plaatsen.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
10 jaren geleden

En dan natuurlijk de niet-wakkere patiënten. Degenen die denken alles belachelijk te maken met ‘aluhoedjes’ en ‘niboeboe’.
Ongetwijfeld wordt er geld voor geboden en heeft bigpharma voor een prikkie weer een hele reeks nieuwe proefkonijnen en medestanders.
Ze worden brutaler en brutaler, net als regeringen en de (gmo)voedselbranche. Ze lachen zich dood als er weer een massa in de rij staat om ze te steunen en hun valse geld in ontvangst te nemen.
Bedenk lieve mensen: geld neem je niet mee in het graf. Je geweten wel. Bedenk welke prijs je dat waard is. Ga op zoek naar de waarheid.

kukumatz
kukumatz
10 jaren geleden

Nu tonen deze reuzen eindellijk eens hun ware gezicht.
ensen zijn niets waard in hun ogen en de patientenverenigingen zijn even zeer vals en laf als ze hieraan meedoen. Hulde voor de EMA als ze dit nu eens door kunnen zetten. Blijkt maar weer dat de Pharma industrie totaal maar dan ook totaal geen belang heeft bij gezonde mensen. Aanklagen voor moord met voorbedachterade. Maar de Ned. regering zal wel weer dansen naar de pijpen van de Pharma reuzen.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Patiëntenverenigingen zijn er toch voor de patiënten? Die hebben er toch alle baat bij om dingen openbaar te maken? Of begrijp ik het nou niet?

Disclosure
Disclosure
10 jaren geleden

Tip: lees het boek “bijwerkingen”! Dit boek gaat met name over dergelijke praktijken.
Goed dat deze machtige (lees: te machtige) industrie wordt aangepakt.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x