Financieel

IJsland doet wat Nederland niet doet: 26 topbankiers de cel in wegens rol in financiële crisis

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl banken in de rest van de wereld werden gered door de overheid toen ze tijdens de financiële crisis op het punt stonden om te vallen, heeft IJsland al 26 topbankiers in de gevangenis gegooid. Ze moeten alles bij elkaar 74 jaar brommen.

De meeste veroordeelde bankiers hebben straffen gekregen van twee tot vijf jaar. De maximumstraf voor financiële misdrijven in IJsland is zes jaar, maar er gaan stemmen op om nog zwaardere straffen te geven.

Onlangs werden drie topmanagers van Landsbankinn, twee topmanagers van Kaupthing en een prominente investeerder veroordeeld wegens misdrijven die ze vlak voor de financiële crisis van 2008 hebben begaan, meldt Iceland Magazine.

Geen bezuinigingen in IJsland

Om te kunnen blijven functioneren moest de IJslandse regering een lening afsluiten bij het IMF. In tegenstelling tot andere landen besloot IJsland de criminelen die het financiële systeem uitbuitten verantwoordelijk te houden voor hun daden.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimmson legde uit hoe zijn land wist te herstellen van de wereldwijde financiële crisis: “We waren slim genoeg om de traditionele orthodoxieën van de westerse financiële wereld niet te volgen. We lieten de banken omvallen, we steunden het volk en zagen af van bezuinigingsmaatregelen die overal in Europa worden doorgevoerd.”

Hoge bonussen

Terwijl IJsland de veroorzakers van de financiële crisis heeft veroordeeld, doet Amerika precies het tegenovergestelde. Nadat het Congres de omvallende Amerikaanse banken uitkocht met 700 miljard dollar belastinggeld, kregen veel bankdirecteuren dankzij het zogeheten Troubled Asset Relief Program (TARP) ook nog eens hoge bonussen.

Het lijkt er sterk op dat het ambtelijk apparaat in de VS danst naar de pijpen van de financiële bazen en dat niemand hen verantwoordelijk gaat houden voor het manipuleren en het laten crashen van de financiële markten.

En dan nog een voorbeeldje uit eigen land. Toen bank-verzekeraar SNS Reaal met 3,7 miljard euro belastinggeld werd gered, kwam naar buiten dat de topmannen van de bank in luxe leefden.

[RawStory via Free Thought Project]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x