Financieel

IJsland doet wat Nederland niet doet: 26 topbankiers de cel in wegens rol in financiële crisis

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl banken in de rest van de wereld werden gered door de overheid toen ze tijdens de financiële crisis op het punt stonden om te vallen, heeft IJsland al 26 topbankiers in de gevangenis gegooid. Ze moeten alles bij elkaar 74 jaar brommen.

De meeste veroordeelde bankiers hebben straffen gekregen van twee tot vijf jaar. De maximumstraf voor financiële misdrijven in IJsland is zes jaar, maar er gaan stemmen op om nog zwaardere straffen te geven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Onlangs werden drie topmanagers van Landsbankinn, twee topmanagers van Kaupthing en een prominente investeerder veroordeeld wegens misdrijven die ze vlak voor de financiële crisis van 2008 hebben begaan, meldt Iceland Magazine.

Geen bezuinigingen in IJsland

Om te kunnen blijven functioneren moest de IJslandse regering een lening afsluiten bij het IMF. In tegenstelling tot andere landen besloot IJsland de criminelen die het financiële systeem uitbuitten verantwoordelijk te houden voor hun daden.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimmson legde uit hoe zijn land wist te herstellen van de wereldwijde financiële crisis: “We waren slim genoeg om de traditionele orthodoxieën van de westerse financiële wereld niet te volgen. We lieten de banken omvallen, we steunden het volk en zagen af van bezuinigingsmaatregelen die overal in Europa worden doorgevoerd.”

Hoge bonussen

Terwijl IJsland de veroorzakers van de financiële crisis heeft veroordeeld, doet Amerika precies het tegenovergestelde. Nadat het Congres de omvallende Amerikaanse banken uitkocht met 700 miljard dollar belastinggeld, kregen veel bankdirecteuren dankzij het zogeheten Troubled Asset Relief Program (TARP) ook nog eens hoge bonussen.

Het lijkt er sterk op dat het ambtelijk apparaat in de VS danst naar de pijpen van de financiële bazen en dat niemand hen verantwoordelijk gaat houden voor het manipuleren en het laten crashen van de financiële markten.

En dan nog een voorbeeldje uit eigen land. Toen bank-verzekeraar SNS Reaal met 3,7 miljard euro belastinggeld werd gered, kwam naar buiten dat de topmannen van de bank in luxe leefden.

[RawStory via Free Thought Project]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x