Binnenland

In 1 minuut uitgelegd: waarom de Nederlandse regering niet demissionair kan zijn

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!

In juli besloot het gevallen kabinet dat de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november worden gehouden. Tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad zei Merel Ek dat 22 november ‘wel extreem traag’ is.

Kan het niet eerder? “Dat mag niet van de Kiesraad,” antwoordde premier Rutte. “Normaal gesproken nemen ze negen maanden voor het voorbereiden van verkiezingen en nu schijnt vier maanden snel te zijn.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Vervolgens deelde Rutte een opmerkelijke anekdote. “In Engeland kwam ik Sunak tegen bij de NAVO-top en die kwam echt niet meer bij. Die heeft op de grond gelegen van het lachen toen ik zei dat ze pas in november waren.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Regering van een EU-lidstaat kan niet demissionair zijn

Sunak zei volgens hem: ‘Als ik het parlement ontbind, moeten ze binnen 28 dagen zijn’. “Dat wordt nog leuk dan. Dan blijft u dus nog heel lang demissionair premier,” merkte Ek op.

“Nou, ik heb er grote lol in, dus ik blijf dit doen zolang ik daartoe als demissionair premier gehouden ben. Dat kan in principe overigens jaren duren. Ik waarschuw alvast,” grapte Rutte.

Financieel journalist Arno Wellens zegt in zijn podcast Current Ratio dat de regering van een EU-lidstaat niet demissionair kan zijn.

Dat betekent praktisch niks

De Nederlandse premier neemt namens Nederland zitting in de Europese Raad. “Je kunt alle verdragsteksten erop naslaan. Er staat nergens iets over demissionair. Er zit één vertegenwoordiger van Nederland in de Raad.”

Of iemand wel of niet demissionair is, dat betekent praktisch niks, benadrukt Wellens.

Meer smaken zijn er niet

“Recentelijk was er een NAVO-top en onze premier Rutte, demissionair of niet, sprak daar met zijn Britse collega, Rishi Sunak. En Sunak vraagt: maar gozer, jij was toch afgetreden? En Rutte vertelt: ja, maar in Nederland kun je dan nog jaren doorgaan. Sunak rolt over de grond van het lachen, zei Rutte letterlijk, want in Groot-Brittannië moet je na 28 dagen gewoon vertrekken. Dus aftreden is opstappen en in Nederland is dat niet zo,” vat Wellens samen.

“Dus demissionair is niks. Je bent premier, dan zet je in Brussel overal handtekeningen onder, of je bent het niet. En meer smaken zijn er niet.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 142 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Greet Resist
Greet Resist
6 maanden geleden

fraude is contractbreuk

droedel
droedel
6 maanden geleden

het is zo laat omdat het symbolisch moest zijn. 22 11 33

Joop Visser
Joop Visser
6 maanden geleden

En die Omtzigt maar klagen over de rechtsstaat. Hier horen we hem niet over. Komt hem wel goed uit. Rutte kan nog even wat WEF-paden voorbereiden. Kan zijn taak wat sneller afgehandeld worden.

Sdl
Sdl
6 maanden geleden

Nou dat wordt dan de regelgeving aanpassen. Binnen 28 dagen eruit als demissionair kabinet. Goeie tip van Sunak. Zo gaat dat in GB.

Back to top button
70
0
We lezen graag je reactie!x