Buitenland

Internationaal Strafhof gaat Amerikaanse leger en CIA mogelijk aanklagen (ja echt) wegens oorlogsmisdaden

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse leger en de CIA hebben zich in de jaren 2000 mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Afghanistan. Dat stelt het Internationaal Strafhof (ICC).

Hoofdaanklager Fatou Bensouda zei dat er voldoende reden is om aan te nemen dat leden van het Amerikaanse leger en de CIA oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Wrede ondervragingstechnieken

Ze denkt dat minstens 61 gevangenen in Afghanistan door strijdkrachten gefolterd werden.

CIA-agenten zouden hetzelfde gedaan hebben bij minstens 27 gevangenen in Afghanistan, maar ook in Polen, Roemenië en Litouwen.

Volgens Benousa gaat het niet om alleenstaande gevallen, maar is er reden om aan te nemen dat de misdaden het gevolg waren van een beleid waarbij informatie werd verkregen door wrede ondervragingstechnieken toe te passen.

Verworpen

Amerika, dat het stichtingsverdrag van het ICC nooit heeft ondertekend, heeft de resultaten van het onderzoek verworpen.

In het verleden heeft de VS al duidelijk gemaakt dat het niet zal accepteren dat Amerikaanse militairen in Den Haag moeten voorkomen.

De hoofdaanklager sluit echter niet uit dat Amerikaanse burgers voor het hof zullen moeten verschijnen.

“Wij geloven niet dat de toetsing of het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de daden van het Amerikaanse personeel in Afghanistan gerechtvaardigd of passend is,” zei Elizabeth Trudeau, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Groot onderzoek

Ook Groot-Brittannië wordt genoemd in het rapport. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar Britse functionarissen die tussen 2003 en 2008 oorlogsmisdaden in Irak gepleegd zouden hebben.

Daarnaast worden 319 ‘onwettige moorden’ onderzocht die zouden zijn gepleegd door Britse soldaten.

De aanklagers gaan binnenkort beslissen of ze toestemming gaan vragen om een groot onderzoek te starten.

[DW]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Derek
Derek
6 jaren geleden

Zijn dat de enige misdaden maar dan? Ik had er veel meer verwacht! (sarcasme)

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Eerst zien dan ģeloven.

exegese
exegese
6 jaren geleden

Daar hebben ze in Amerika een heel eenvoudige oplossing voor gevonden : Ze erkennen het Internationaal Strafhof In Den Haag gewoon niet, en dan heb je gewoon geen boodschap aan al wat ze zeggen of beweren. Toch heel erg bebieuwd wat ons aller Trump daar mee gaat doen in de toekomst. Fantastische mogelijkheid te laten zien dat hij uit ander hout gesneden is, zoals hij ons wil doen geloven.

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

hahaha…. ik zou niet meer reageren, maar kon het gewoon niet laten; Satan die Dracula gaat veroordelen!…. zoiets als het Neurenberg proces door mensen die de atoombom gooien… lagguh man.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x