Homepagina » Buitenland » Internationaal Strafhof gaat Amerikaanse leger en CIA mogelijk aanklagen (ja echt) wegens oorlogsmisdaden

Internationaal Strafhof gaat Amerikaanse leger en CIA mogelijk aanklagen (ja echt) wegens oorlogsmisdaden

Het Amerikaanse leger en de CIA hebben zich in de jaren 2000 mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Afghanistan. Dat stelt het Internationaal Strafhof (ICC).

Hoofdaanklager Fatou Bensouda zei dat er voldoende reden is om aan te nemen dat leden van het Amerikaanse leger en de CIA oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Wrede ondervragingstechnieken

Ze denkt dat minstens 61 gevangenen in Afghanistan door strijdkrachten gefolterd werden.

CIA-agenten zouden hetzelfde gedaan hebben bij minstens 27 gevangenen in Afghanistan, maar ook in Polen, Roemenië en Litouwen.

Volgens Benousa gaat het niet om alleenstaande gevallen, maar is er reden om aan te nemen dat de misdaden het gevolg waren van een beleid waarbij informatie werd verkregen door wrede ondervragingstechnieken toe te passen.

Verworpen

Amerika, dat het stichtingsverdrag van het ICC nooit heeft ondertekend, heeft de resultaten van het onderzoek verworpen.

In het verleden heeft de VS al duidelijk gemaakt dat het niet zal accepteren dat Amerikaanse militairen in Den Haag moeten voorkomen.

De hoofdaanklager sluit echter niet uit dat Amerikaanse burgers voor het hof zullen moeten verschijnen.

“Wij geloven niet dat de toetsing of het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de daden van het Amerikaanse personeel in Afghanistan gerechtvaardigd of passend is,” zei Elizabeth Trudeau, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Groot onderzoek

Ook Groot-Brittannië wordt genoemd in het rapport. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar Britse functionarissen die tussen 2003 en 2008 oorlogsmisdaden in Irak gepleegd zouden hebben.

Daarnaast worden 319 ‘onwettige moorden’ onderzocht die zouden zijn gepleegd door Britse soldaten.

De aanklagers gaan binnenkort beslissen of ze toestemming gaan vragen om een groot onderzoek te starten.

[DW]


Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Ik hoop dat Trump Kissinger, Bush, Clinton, McCain, Kerry, ect zal gaan uitleveren… al ik acht die kans klein. Trump is geen haar beter. Gecontroleerde oppositie. Het borrelt dus de deksel moet even van de pan. Het volk koelt zijn woede en de elite gaat vrolijk door. Een aantal pionnen word geofferd en alles blijft zoals het was,
  Podesta, Clinton en nog wat ‘pizza’-lovers worden geofferd. De WikiLeaks bevatten veel vuil maar heb nog steeds de indruk dat het niet het onderste uit de kan is.

  14 likes
  • @Henk Terlouw. Zij zijn alleen maar de uitvoerders. Mogelijk klopt het dat de lijntjes uiteindelijk naar machtige globaliseringsinstituten lopen als het Engelse Royal Institute of International Affairs, en een dochteronderneming die in Amerika in 1921 is opgericht, The Council on Foreign Relations. (CFR)

   Je kunt alleen lid worden van de CFR als je door een lid word uitgenodigd. Al heeft de CFR een eigen website die transparant poogt te zijn, onderzoekers zijn van mening dat de onderwerpen die er besproken worden niet door leden naar buiten mogen worden gebracht en daarmee kwalificeerde het zich tot een semi geheime organisatie.

   Mensen die uitgenodigd worden zijn voornamelijk politici, directieleden van multinationals, mainstream media, inlichtingendiensten, hoog geplaatste officieren uit het leger etc. Uitnodigden worden door een commissie doorgelicht en met een tweede bezoek nogmaals gekeurd door een speciale staf.
   John F. Kennedy sprak tijdens zijn presidentsperiode altijd over de zelfde gezichten die bij hem kwamen omdat ze weer iets van hem moesten. Het waren de mensen die kwamen van de CFR. Na de liquidatie van J.F.Kennedy werd voor het eerst de gehele administratie van opvolgend president, Lyndon B, Johnson gevuld met leden afkomstig van de Council on Foreign Relations.

   David Rockefeller zwaaide meer dan 50 jaar de scepter over dit globaliseringsinstituut waarvan alle administraties na president Johnson allemaal lid waren van de CFR. Over een bepaalde macht van invloed gesproken voor je het zou kunnen voorstellen, en wel in die mate dat er in Amerika veel weerstand ontstond om meer openheid van zaken te geven. Het gonsde ook van de geruchten dat er meerdere kringen binnen de CFR bestonden waarvan de agenda niet bekend was bij leden die nog niet lang bij de organisatie waren aangesloten.

   De CFR reageerde op alle ophef door naast het instituut een transparantere vorm op te zetten. Vriend en hooggeplaatst lid van de CFR, en de man die destijds nog campagneadviseur was van John F, Kennedy, Zbigniew Brzezinksi, werd hiervoor aangesteld en stichtte begin jaren zeventig de Trilateral Commission (TC)

   https://www.youtube.com/watch?v=IP6VOqAqZFA

   Zbigniew Brzezinksi schreef nadien vele boeken om zijn filantropische gedachten uiteenzette hoe Amerika de supermacht kon blijven die het verdiende, hoe de wereld er in zijn ogen uit moest zien. Een van zijn werken, The Grand Chessboard, verteld over zijn visie hoe het olie en gas in de landen rondom het Kaspische zee bassin voor Amerika gewonnen kan worden. Brezinski wond er geen doekjes om, om maar een paar quotes aan te halen.

   “Henceforth, the United States may have to determine how to cope with regional coalitions that seek to push America out of Eurasia, thereby threatening America’s status as a global power.” (p.55)

   “America is now the only global superpower, and Eurasia is the globe’s central arena. Hence, what happens to the distribution of power on the Eurasian continent will be of decisive importance to America’s global primacy and to America’s historical legacy.” (p.194)

   “In the long run, global politics are bound to become increasingly uncongenial to the concentration of hegemonic power in the hands of a single state. Hence, America is not only the first, as well as the only, truly global superpower, but it is also likely to be the very last.” (p.209)

   Sommige onderzoekers zijn van mening dat The project of the new american century (PNAC) opgezet is door een van deze globaliseringsinstituten en onderdeel uitmaken van andere plannen zoals Zbigniew Brzezinksi ze beschreef, hoe het gas en olie in Eurazië opgehaald kan worden alvorens derde partijen er mee aan de haal gaan die in de regio wonen. Hierbij moeten we ook denken aan de belangen van Rusland, Iran, India en China. Vrijwel aangenomen word is dat PNAC de neoconservatieve denktank was die de zeven landen bedacht die Amerika moest aanvallen, en waar o.a. Generaal Wesley Clark over sprak.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century

   Er bestaat met de oprichting van de EU sinds enkele jaren ook een Europese Council on Foreign Relations. De website vermeldde destijds dat deze organisatie niets van doen heeft met de Amerikaanse CFR, echter vult het wel vele onderwerpen aan die in Amerika hoog op de agenda staan. Enkele bekende leden zijn of waren, Mabel Wisse Smit en Beatrice de Graaf, die vanavond nog in DWDD zat als terroristenexpert en eerder hierover een college gaf.

   16 likes
   • Brzezinski is bij de huidige stand van forensisch psychologische wetenschap met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een logisch intelligente en ijskoud pragmatische, onherkend geïnfiltreerde zgn. ‘adapted compensated political/corporate psychopath’.

    Een volstrekt wezenloze, verbale, demonisch over lijken gaande lege huls dus, die moreel debiel is.

    Geschat op grond van wetenschappelijke gegevens en waarneming is ongeveer 0,1- 0,2% van de bevolking een dergelijke “optelsom van WARE, ijskoude en onder een ‘mask of sanity’ verholen krankzinnigheid”.

    Die ‘pure evil’ figuren zijn alleen maar groot en machtig omdat de massa er volledig in trapt. Het zijn weerzinwekkende proactief gewelddadige en (onder GEACTEERDE liefdevolle zachtheid die er in werkelijkheid totaal niet is) extreem agressieve GESTOORDEN, die met de energie van een onstuitbare automaton uit zijn op macht en controle, maar die DAAR WEG GEHOUDEN MOETEN WORDEN (omdat bij deze DINGEN de complete en zéér complexe morele/emotionele wereld van de mens gewoon ontbreekt).

    2 likes
 2. Daar hebben ze in Amerika een heel eenvoudige oplossing voor gevonden : Ze erkennen het Internationaal Strafhof In Den Haag gewoon niet, en dan heb je gewoon geen boodschap aan al wat ze zeggen of beweren. Toch heel erg bebieuwd wat ons aller Trump daar mee gaat doen in de toekomst. Fantastische mogelijkheid te laten zien dat hij uit ander hout gesneden is, zoals hij ons wil doen geloven.

  14 likes
  • LS…

   Mooi stukje duinen naar de kl#ten door dat architectonisch wanproduct. Los van het feit dat het strafhof een farce is van de eerste orde. Behoeft verder geen betoog !

   2 likes
 3. Zijn dat de enige misdaden maar dan? Ik had er veel meer verwacht! (sarcasme)

  10 likes
 4. Ze hebben de oorlog in Irak ook bewust uitgelokt zijnde illegaal! Waar heeft het Internationaal Strafhof al die jaren gezeten? Nu steeds meer landen hun vertrouwen opzeggen in dit permanente hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn omschreven in het statuut. (Wiki)

  Vraag het deze meneer maar na. Mogelijk wil hij nogmaals een een getuigenis afleggen.

  https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

  7 likes
 5. Amerika wist wel beter…. ze wisten dat ze oorlogsmisdaden pleegde dus hebben ze dat verdrag niet ondertekend.

  Daarnaast blijft het toch niet bij Afghanistan? Overal waar de Amerikanen oorlog voeren begaan ze oorlogsmisdaden .

  Het Internationaal Strafhof is een geldverslindende nietsnut !!!

  6 likes
  • Hoeveel geld heeft deze niets zeggende tijger al gekost en hoeveel mensen zijn er uiteindelijk veroordeeld ?

   En die enkeling die dan veroordeeld is verblijven in luxe cellen.

   Dit is nu echt weer z’n waardeloos instituut net als die corrupte VN die beter gisteren dan vandaag op moet doeken.
   Het zijn van die instituten die mensen het gevoel moeten geven dat er rechtvaardigheid heerst…. wat de grootste leugen is .

   3 likes
 6. hahaha…. ik zou niet meer reageren, maar kon het gewoon niet laten; Satan die Dracula gaat veroordelen!…. zoiets als het Neurenberg proces door mensen die de atoombom gooien… lagguh man.

  6 likes
 7. Valt onderdrukking van volkeren ook onder het ICC ? Als dat zo is moeten ze de hele EU vervolgen.

  6 likes
  • De eu en dan met name het vervangen van inheemse populaties is in strijd met het volkerenrecht. Alleen is Saoedi-Arabië hoofd van de vn mensenrechten raad.. ICC richt zich meer op oorlogsmisdaden.

   0 likes
 8. Eerst zien dan ģeloven.

  5 likes
 9. Is het niet een beetje laat voor een 1 april grap?

  5 likes
 10. Ik hoop dat ” als” , wat ik niet verwacht, Poetin ooit de Nobelprijs voor de vrede krijgt dat hij die weigert. Hoe kun je ooit waardering hebben voor z’n prijs als oorlogsmisdadiger Obama en de dictatuur van de EU je voor zijn gegaan met die Nobelprijs ?

  4 likes
 11. Het is niet de wereld of de mensheid maar het is het systeem en de systeem beheerders die de wereld corrupt en onleefbaar maken.

  3 likes
 12. De USA is de USA niet meer. Daar maakt een schaduwregering van psychopaten de dienst uit. En die moeten natuurlijk wel “gewoon” oorlogsmisdrijven kunnen plegen en ermee wegkomen. Denk hierbij aan de abjecte gruwelmoord op compleet Dresden, dat in de nadagen van WOII al gedurende maanden was getransformeerd in één groot vluchtelingen- en oorlogsgewondenkamp en dat ijskoud met 28 kiloton (ca. 2 x Hiroshima) goed verspreide gruwelijke conventionele middelen met in totaal de uitwerking van 4-6 Hiroshima kernfissiebommen, tot één ten hemel schteiende mensensoep gekookt is.

  Daar aanwezige Nederlandse ambtenaren hebben daarvan terecht en conform hun bevoegdheid proces-verbaal opgemaakt, maar die zijn door de USA/GB staat in de staat, in samenwerking met onze bloedeigen hoogverraderlijke SS psychopaat, verdonkeremaand en deze ambtenaren (zelf getroffen als nog niemand in de wereldgeschiedenis) hebben daar bovenop globaal de volgende behandeling gekregen:

  https://m.youtube.com/watch?v=7RByaf1utmA

  N.b.: De geallieerden hebben het onmogelijk gemaakt om door hen begane oorlogsMISDRIJVEN gedurende WOII, aan een nader onderzoek te onderwerpen en evt. voor het (onafhankelijk) gerecht te brengen. Ook het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, mag daar niet naar kijken. Dat geeft goed het democratisch gehalte weer, van die door psychopaten gevormde ‘deep state’: GEEN.

  2 likes
 13. ICC is een tijger zonder tanden. De mensenrechtenraad van de vn is nog zon grap. Deze geluiden dienen alleen om het opkomende nationalisme af te remmen. Deze internationale fop instellingen voelen de bui al hangen. Men probeert nu nog even relevantie te demonstreren. Een beetje te weinig een beetje te laat. Hetzelfde gaat op voor Nato. Weg met het globalistentuig.

  2 likes
 14. We leven nou eenmaal in een schijnwereld waar door manipulatie een beeldvorming word gecreëerd en opgedrongen. Het enigste wat puur is is de natuur zolang dat die er nog is.

  1 likes
 15. in België werden ook veelvuldig misdaden gepleegd door Amerikaanse ‘diensten’. bvb. de Bende van Nijvel. tot op heden is er sprake van een voortdurende misdaad daar het zgn. onderzoek naar de daders feitelijk onderdeel uitmaakt van de misdrijven zelf.

  wat we wel zien, is dat mensen alleen al met hun gedachten veel van dit overheidskrapuul beginnen te likwideren.

  0 likes
 16. Alles waar politiek mee gemoeid is, is verrot tot in de kern!!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

groenlinks

‘Graaiend’ GroenLinks-Kamerlid wordt locoburgemeester: ‘Kwalijk dat ze blijft meedraaien in baantjescarrousel’

Het omstreden GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks verlaat de ...

coronavirus

Coronavirus gemaakt in laboratorium, zegt deze voormalige CIA-officier

Het coronavirus is niet in de natuur ...