Natuur en Milieu

Is de aarde een levend organisme?

Help door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is de aarde een soort gigantisch levend organisme zoals de Gaia-hypothese voorspelt? Een nieuwe ontdekking door onderzoekers van de Universiteit van Maryland lijkt te suggereren van wel.

Aan de hand van zwavel hebben wetenschappers voorheen verborgen interacties ontdekt tussen organismen in de oceaan, de atmosfeer en op het land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Gaia-hypothese is een reeks wetenschappelijke modellen voor de biosfeer die beschrijven dat de fysieke en biologische processen op aarde onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en een zelfregulerend systeem vormen. De theorie werd voor het eerst geformuleerd door James Lovelock en Lynn Margulis. Zijn beschreven alle levende materie op aarde als één organisme en noemden dit naar de Griekse godin van de aarde, Gaea.

Organische zwavelverbinding

Eén van de eerste voorspellingen van deze hypothese is dat er een organische zwavelverbinding in de oceanen moet bestaan die stabiel genoeg is om zijn weg naar de atmosfeer te vinden. De meest voor de hand liggende kandidaat was dimethylsulfide.

Een studie door Harry Oduro van de Universiteit van Maryland geeft inzicht in de reis die zwavel aflegt door de oceaan, de atmosfeer en over het land. Aan de hand van zijn meetmethode kan de controversiële Gaia-hypothese al dan niet worden bewezen. De studie is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Isotopen

Oduro heeft voor het eerst de isotopische samenstelling van dimethylsulfide en dimethylsulfoniopropionaat gemeten. De metingen onthullen verschillen in de isotopen van de twee zwavelverbindingen die worden veroorzaakt door macroalgen en fytoplankton.

Er bestaat een verband tussen de metingen en het metabolisme van de verbindingen door de organismen. Daarnaast kan met behulp van de metingen de uitstoot van dimethylsulfide tussen de oceaan en de atmosfeer worden gevolgd.

Zwavel staat in de top 10 van meest voorkomende elementen in het universum en wordt gevonden in vele anorganische en organische verbindingen. Net als veel andere elementen bestaat zwavel uit verschillende isotopen. Alle isotopen van een element hebben hetzelfde aantal elektronen en protonen, maar verschillende aantallen neutronen. Dat helpt wetenschappers bij het opsporen van verbindingen met bepaalde elementen.

Muzieknoot

De aarde heeft terwijl ze roteert een frequentie, een muzieknoot van 7,83 Hz. Deze frequentie schommelt om nog onduidelijke redenen enigszins. Sommigen denken dat de schommeling wordt veroorzaakt door zonnevlammen of elektrische verstoringen in de atmosfeer. Wellicht is er een eenvoudigere verklaring. Wellicht wordt het geluid van de planeet beïnvloedt door de zeven miljard zielen die elk hun eigen muziek produceren en hun eigen harmonie bijdragen.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd: De Aarde leeft: Theorie verklaart evolutie, aard van het leven

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x