Homepagina » Universum » Is ons universum nep? Natuurkundigen zeggen dat we de speelbal zijn van een hoogontwikkelde beschaving
Is ons universum nep? Natuurkundigen zeggen dat we het speeltje zijn van een hoogontwikkelde beschaving

Is ons universum nep? Natuurkundigen zeggen dat we de speelbal zijn van een hoogontwikkelde beschaving

Het is 2050. Intelligente robots hebben de planeet overgenomen. Je hebt hier alleen geen weet van omdat je in een computersimulatie leeft, die het leven in het jaar 2015 nabootst. Alles wat je ziet en aanraakt is gecreëerd door robots die met de mensheid spelen in hun computerspel.

Deze radicale theorie is in de afgelopen jaren voorgesteld door een aantal wetenschappers die claimen dat ons universum mogelijk nep is. Natuurkundigen zeggen dat ze bewijs kunnen vinden voor deze theorie.

Robert Lawrence Kuhn, presentator van het programma Closer to Truth, zei dat het volgens Oxford-filosoof Nick Bostrom goed mogelijk is dat de kaskraker The Matrix op waarheid berust. Het enige verschil is dat ons brein niet gekoppeld is aan een simulator, maar onderdeel is van de simulatie, aldus Bostrom.

In de film ziet hoofdpersoon Neo twee keer dezelfde kat voorbij komen. Dat déjà vu, het vreemde gevoel dat je iets al eens eerder hebt meegemaakt, is een teken dat er gerommeld is met de simulatie waarin hij leeft. Stel dat jij ook in een computersimulatie leeft zonder het te weten. Zou je dat dan ook ergens aan kunnen merken?

“Stel je een computerprogramma voor dat alles simuleert, inclusief het menselijk brein met al zijn neuronen en synapsen,” zei hij. Marvin Minsky, een wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie, zei dat het heel lastig is om te bepalen of je in een computersimulatie zit, tenzij de programmeur hier en daar een foutje heeft gemaakt.

Enkele jaren geleden suggereerde theoretisch natuurkundige Silas Beane van de Universiteit van Bonn dat er mogelijk tekenen zijn dat we in een simulatie leven. Om deze te ontdekken hoeven we volgens hem alleen maar onze eigen simulatie van het universum te bouwen, iets waar veel onderzoekers zich momenteel mee bezig houden. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Space, MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Tinus schreef:

  Man……. dus heel mijn leven stelt geen kloot voor, ik ben een poppetje in een geavanceerd computerspelletje. GAME OVER

  • vakantie schreef:

   Deze natuurkundigen willen ontsnappen aan de werkelijkheid. De werkelijkheid van een Aarde die gedegradeerd is tot kosmische bedelarij. En voor eeuwig. De sukkelaars. Vernietig de natuur maar verder, sukkelaars.

  • Frans schreef:

   We zijn helemaal GEEN speelbal van een hogere beschaving, hou toch op met die onzin te geloven of te lezen! Wie zijn die lui eigenlijk die op angst uit zijn.
   HOGERE? wat is dat dan hogere? Als we al een speelbal zouden zijn dan is het een LAGERE beschaving, een primitieve! Hooguit hebben ze dan geavanceerde wapensystemen, net zolas Amerika die heeft en zijn we geen steek ver aan het komen met een sociale en liefdevolle planeet..

   • Gerard schreef:

    Frans…

    Net zolas?

    Als je eerst ééns begint met goed typ werk – dan heb je pas recht van spreken..!!

    Meer van mijn typ werk deze site rond

    https://www.ninefornews.nl/page/2 5 aug 07:30

    We zijn idd geen steek verder gekomen – daarom zal daar spoedig een einde aan komen; met name, zelfzuchtige ego’regeringsleiders.

    En voor wie denkt dat dat allemaal onzin is, zou ik graag een keer wat zinnigs willen lezen met een link die wereldwijd te lezen is in tenminste 4 talen.

  • jeetje schreef:

   Een game is het zeker, maar wie weet ben jij de winnaar!Want waarom lijkt het zo dat het zo belangrijk is dat de mensen ( om het zo maar even te noemen) zo onder controle moeten zijn? Misschien ben jij wel Spiderman!!

  • ptr schreef:

   stel je niet aan. doe je ding en geniet

 • JansTerZeijle schreef:

  Welk doel zou zo’n simulatie dienen?

 • john schreef:

  Yes, ik heb nog hoop om te kunnen vliegen!!!!

 • tjeu schreef:

  natuurlijk leven we in een simulatie….dat weten we toch al heel lang alléén….die simulatie maken we zelf. ieder van ons is gelijk aan het universum “-” dat stukje dat hij of zij “zichzelf noemt.
  We creëren alles zelf, ook de zogenaamde ET’s….we creëren hun die ons zogenaamd beheersen. we maken onze eigen film en spelen er tegelijk in.

  de laatste tijd hoor en lees je meer en meer hoe wij slachtoffer zijn van een spel ver boven ons maar creëren dit spel zelf. Het is onze weg om het mechanisme van evolutie gaande te houden.

  wij zijn geen slachtoffers, wij zijn scheppers maar soms een beetje hard leers zodat we de uitdagingen wat flinker moeten maken….harder scheppen, tegen onszelf ;-)))

  Kijk niet buiten jezelf, blijf kijken binnen jezelf en besef dat we zelf heel goed weten wat ons te doen staat…. heb lief, oordeel niet, help mekaar door te zijn wat je bent…vergeef hun die jou pijn doen en besef dat jouw pijn jouw reactie is op wat “zij” doen!!!

  die oude christelijke geboden zijn nog zo gek niet 😉

  boven al bemin één God (jou zelf)
  zweer niet ijdel vloek nog spot (oordeel niet)
  heilig steeds de dag des heren (heb eerbied voor al wat is)
  vader moeder zal je eren (wees dankbaar voor het leven welk je zoveel mogelijkheden biedt- karma)
  doodt niet, geef geen ergernis (doe nooit aan een ander wat je niet wil dat men jou aandoet)
  doe nooit wat onkuisheid is (beleef de echte liefde….zij geeft het echte genot)
  ook de achterklap en het liegen (bemin je naaste als jezelf)
  wees steeds kuis in uw gemoed (breng je denken voelen en handelen in lijn)
  en begeer nooit iemand anders goed ( geloof in jouw eigen kracht)

  liefde voor iedereen ;-))))

 • EllenB schreef:

  Dit artikel haalt een paar dingen door elkaar.
  Ja, we leven in een soort van Matrix, maar we worden niet bestuurt door anderen.
  Je creeert je eigen werkelijkheid. Altijd, en overal !
  Het leven op aarde kun je vergelijken met een klaslokaal, met ramen waar je niet doorheen kunt kijken.
  We kunnen dus niet zien, wat zich buiten deze ruimte bevindt.
  Steeds meer mensen gaan echter vermoeden, dat het klaslokaal, niet het totale leven omvat, en vangen af en toe iets op van de ‘buitenwereld’.
  Het raam wordt iets doorzichtiger, zal ik maar zeggen.
  Dat komt, omdat het klaslokaal binnenkort gesloten wordt, en we allemaal weer naar huis gaan.

  Als je echt interesse hebt in de werking van het Universum, en de (vreemde) tijd waarin we nu leven, lees dan het boek:
  ‘Het Gaia Project 2012’
  (ondertitel) De grote veranderingen die gaan komen.

  Echt een eyeopener !
  Je gaat begrijpen, waarom we hier zijn, en waar we binnenkort naar toe gaan.
  Ook het ontstaan van de aarde, en de huidige gebeurtenissen hier, worden dan een stuk duidelijker.
  Geen gemakkelijk boek, dus alleen voor mensen die al een bepaalde ontwikkelingsgraad bereikt hebben.

  • Elise49 schreef:

   Waar we binnenkort naar toe gaan. De wereld zit vol vluchtplaatsen(ondergrondse steden). In de oudheid/volksmond noemt men dit slangenkuilen. Die mensen(elite) willen dus niet mee. Waarom niet? Omdat, we dood gaan. De grote zuivering om de aarde weer rust te geven. Na de chaos van het systeem/aardbevingen enz. komen die slangen weer uit hun kuilen of weer met hun ufo naar de aarde. En begint het spelletje weer opnieuw. Velen gaan dus dood en de rest zijn verzinsels om het draaglijk te maken.(hoop geven/anderzijds om ons zoet te houden) Zo ook het religie verhaal dat je opgenomen wordt in de hemel. Zo ook dat je in een andere dimensie komt. Zo ook dat we moeten gaan redden.(denk ik meestal/zit in me) Kortom: De waarheid is gewoon keihard/de natuurwetten. Ik accepteer het. Als het komt, dan komt het. Hoop wel dat het dan snel gebeurt en dat niemand van mijn dierbare alleen achterblijft.

   • helder schreef:

    Slechts het lichaam moet zich houden aan de natuur wetten maar je Mind is een ander verhaal. Daar ligt je identiteit, dat geeft de antwoorden. Daar ligt het avontuur en de zoektocht. De religies zijn uitgevonden om je te ontmoedigen en aan banden te leggen. Je geest en ziel worden in deze wereld fanatiek ontkent om diens kracht in toom te houden. En je zoektocht is heel persoonlijk en heeft bescherming en begeleiding.

   • jake schreef:

    vluchtplaatsen? ben je er geweest.. hoe weet je het allemaal? Je accepteerd het. het wat je niet zeker van bent als het komt dan komt het? Tja je doet er niks aan is nog zo’n uitspraak die velen doen. Loonsverlaging, benzine omhoog.. ach je kan dr toch niks aan doen. Dat is de instellimg van velen. Oorlogje elders. ach dat is ver weg, kunnen we niks aan doen… etc..
    Blij dat het hier niet is. Het doet mensen niks lijkt het wel. Om me heen hoor ik mensen kibbelen welke kleur behang ze op de muur doen. Ongelooflijk.

 • Johan schreef:

  Hierboven beschreven artikel berust op denkconstructies.

 • Kal - Purush schreef:

  Als ik het zo zie en hoor zou het niet eens zo’n slecht idee kunnen zijn.
  Déjàvu komt vaak voor bij mensen, ook bij mijzelf, heel kort / heel snel en weg is het weer.

 • Ludo Van Gils schreef:

  Het boek “De verdwijning van het universum” van Gary Renard stelt dat het materiële universum een creatie is van de mens (niet van God), een projectie. Een heel interessant idee dat hij in detail uitlegt en toelicht….

 • Jeff schreef:

  en dat bedoel ik nou, betaal je belasting voor de kat z’n staart

 • Döner schreef:

  stel hallucinatie, stel hologram, stel net als in de Matrix….het gevoel met: “rot toch eens op met die bullshit theorieën” bekruipt me steeds vaker…

  Mensen kom op zeg…zolang er kennis achter gesloten deuren ligt en sektarische genootschappen met hun eigenaren de wereld regeren, mogen theorieën welke mij tot een hologram of iets anders niets zeggends maken gewoon lekker oprotten…

  Dit soort theorieën komen wat mij betreft rechtstreeks uit de hersenspinsels van de cabalistische discipelen…

  “oh!! ik ben een niet echt bestaande hologram….logisch ouwe!!…want nu kan ik pas echt lekker content m’n smoel houden….”

 • huisheks schreef:

  Is dat wat al die mannen hopen ? Of is dat nog ergens op reeele zaken gebaseerd ?
  Wat gek dat ik er geen vrouwenreactie over lees…….

  • EllenB schreef:

   Ik heb ook gereageerd en ik ben toch echt een vrouw.

   • Sola schreef:

    Ik ben ook een vrouw en mijn reactie is: gaaaaaap!!! Geniet gewoon van je leven en maak er iets van. Wees blij dat je ouders nog leven, dat je kinderen gezond zijn, dat je een dak boven je hoofd hebt enzovoorts. Doe eens iets nuttigs voor een ander, haal boodschappen voor je oude buren of help je invalide schoonzus haar zolder op te ruimen. Als we dan in een simulatie of matrix leven, maak er dan in elk geval iets leuks en nuttigs van, haha!

 • Boerenkool schreef:

  Voor de zombie’s.

  Denk vooral binnen de lijntjes, alles bestaat uit vaste stoffen, ga tegen je oprechte gevoel in, geef om geld, genieten is voor later en liefde bestaat niet!
  Pas jij in dit plaatje? In deze illusie? Dan ben je eigenlijk al dood, maar nog niet begraven.

  Maar geen nood, draai alles om en kom weer tot leven!!!

 • AnanAs schreef:

  En wat als deze hoogontwikkelde beschaving alle levels hebben uitgespeeld ? Game over ?
  Hopelijk draaien we niet op Windows ..

 • Hawks schreef:

  Ha, dit model verklaart waarom er Trollen zijn 😉

  Waar ik in dit model moeite mee heb ik de vraag waar de ‘programmeurs’ vandaan komen. Die zullen dan ook wel in een programma wonen. Enzovoorts… Het model verklaart niet echt ons universum, maar is een repetitie van. De schildpad die op de schildpad die op de schildpad staat.
  Voorts is dit model erg lastig te verifieren en te bewijze. Immers, elke test, elke voorspelde uitkomst van die test en elke bevinding hierop is van te voren geprogrammeerd.

  Daarnaast mag de titel wel wat genuanceerder. Er is een groep natuurkundigen die dit model verdedigen, en er is een zeker net zo grote groep natuurkundigen die dit model bestrijden/onaanvaardbaar achten.

 • dimmer schreef:

  Dus zelfs de elite moet nu buigen?

 • Squenzy schreef:

  Artikeltje ala Martin Vrijland.

 • Robert schreef:

  Deze hoogontwikkelde beschaving zijn wij zelf.
  Eenmaal geëvolueerd tot hogere energievormen, ontstond er een gegeven moment de behoefte om tijdelijk en gedeeltelijk (weer) zintuigelijk waar te nemen.
  De materialisatie cq manifestatie van deze wereld komt tot stand dmv subatomaire projectie.
  Vanuit de andere dimensies is deze wereld echt omdat het manifestaties/uitingen zijn van energie vormen. Neemt niet weg dat de andere dimensies prima kunnen leven zonder deze dimensie maar deze dimensie niet zonder de andere dimensies.

  Sorry moest het ff kwijt.. waarschijnlijk begrijpt niemand er wat van.. 😉

 • anne schreef:

  Ik begrijp niet zo goed waarom dit een probleem zou moeten zijn, stel dat het waar of gedeeltelijk waar is.

  Het maakt het leven toch niet gelukkiger of ongelukkiger? Accepteer de context van het leven die je niet kunt veranderen en maak jezelf binnen die context zo gelukkig mogelijk.

 • bliss schreef:

  als kind had ik een sterk gevoel dat we van boven af geprogrammeerd werden, ooit zei ik zelf de 26ste sterf ik en als ik sterf, sterft iedereen. je kunt al raden dat ik nogal een beetje een buitenbeentje was en dat andere bang waren van mij, dat werd dan nog eens versterkt doordat ik zaken wist over mensen die zelf nog niet wisten dat ze zouden gebeuren, je moest hun blik van ongeloof zien als het uitkwam 🙂 maar soit, 1 ding vraag ik aan mijn ‘programmeur’: wordt eens wakker verdomme, push my button en doe eens een defragmentatie, een virusscan ofzo! 😀

 • Roeland schreef:

  De mensheid leeft in 1 universum… Maar heeft binnen dat universum al duizenden andere universa gebouwd… World of Warcraft universum… The Sims universum… Ik noem er maar een paar.

  Uiteindelijk, bestaan er dus veel meer “neppe” universa, dan echte…. Dus is de kans groter dat je in een nep universum leeft, dan in een echte.

  Wie zal het zeggen… Misschien is God wel een programmer. En is dat dus wat ze uiteindelijk met intelligent design bedoelen… Het is ook in principe het antwoord op de Drake equation en het verklaard de missing link…

  Atlantis is misschien gewoon gedelete.

 • vincent Robbesom schreef:

  Grappig, ik had dit soort ideëen al toen ik een jaar of 16 was en me bewust begon te worden van life, the universe en everything. Maar ik las dan ook een hoop sci-fi; dat prikkelt de geest voor het houden van een open mind.

  Maar nee, het bewijs lijkt me B.S.

  Je kunt de vergelijking wel doortrekken, dan wordt het echt leuk:
  Stel we zijn 20 jaar verder met AI en kunnen dat software matig hangen aan een gamekarakter.
  Dan neem jij beslissingen en gaat het karakter zich afvragen of hij het goede wel gedaan heeft.. (natuurlijk is dit niet in 2 regels verantwoord uit te leggen maar als je er over nadenkt is het wel Interessant!)

  Wat voor ons echt is, is wat onze zintuigen kunnen registreren. Onze zintuigen zijn het gevolg van biologische evolutie wat zijn roots heeft gekregen door natuurkundige processen.
  De grote vraag blijft natuurlijk wie of wat de voorwaarde heeft geschept om een big bang plaats te kunnen laten vinden..
  of, als je gelovig bent, wie de voorwaarden heeft geschept om een god zich te kunnen laten manifesteren.

  Doe geen moeite, dat weten wij allebei niet.. maar ‘t is mind boggeling interessant 😀

 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Deze lieden behoren tot de zelfde zieke machtsgeile satanische elite die de religie hebben uitgevonden. Ze hebben een ding gemeen: Hun ongelofelijke angst voor de mens in wording die spoedig zal afrekenen met de monsters die menen de meesters van het universum te zijn . Amen !

 • Neo schreef:

  Ik vind een boom toch nog altijd mooier dan een kantoorgebouw. Dus de basis van deze simulatie is prima, alleen WIJ maken er iets lelijks van.

 • Hot Burmees schreef:

  Ik vond deze wel een intrigerend topic.
  *************
  Ethische superintelligentie moordt heelal uit

  Vermoedelijk is dit het zwartgalligste artikel ooit op Visionair. Al eerder schreven we op Visionair over de Fermi Paradox. Deze komt neer op de vraag: als het heelal zo groot is en er zo veel plaatsen zijn waar leven kan ontstaan, waarom zien we dan geen buitenaardse wezens? Wellicht is het antwoord even simpel als onthutsend, en heeft dit te maken met het toekomstige lot van dit heelal.

  Lees verder:
  http://www.visionair.nl/wetenschap/universum/ethische-superintelligentie-moordt-heelal-uit/
  *****************

  verder moest ik denken aan een video, waar op het einde Buitenaardsen met het universum en andere universa aan het knikkeren zijn , weet helaas niet meer, hoe de video heet.

  Dat dit gedeelte waar de Aarde is, daar geloof ik wel in dat het een hologram is, dan is het een hologram in een hologram, naar mate het einde of nieuw begin nadert , wordt het wel steeds leuker om de theorieën en gedachten , links en rechts voorbij te zien komen.
  Vind er nog steeds niks aan, alleen die zoektochten , die anderen kennelijk ook maken , dat maakt het dan wel weer leuk en spannend.

  • Rich schreef:

   Wat jij bedoeld met de knikkerende Aliens komt uit de film Men In Black. Zoek eens op het net over de echte Men In Black. Best interessant. Vooral het hotel verhaal van de manager en personeel met bijhorende security beelden! Mocht het echt zijn natuurlijk.

 • Ronald van Asten schreef:

  Ach ja….alles kan 😉

 • AnanAs schreef:

  Kunnen die aliens niet wat meer Lara croft ‘s in onze wereld stoppen ?

 • wolfje schreef:

  vraag me wel eens af hoe lang de klassieke natuurkunde en de quantummechanica onafhankelijk naast elkaar zullen blijven bestaan

  • Neo schreef:

   Yup. Daar sla je pas de spijker op de kop! Niet lang, en mensen gaan dat niet leuk vinden – Als wetenschappers echt tot de meest realistische en kille essentie zijn doorgedrongen van het zijn.

   Maar weet je, het doet er eigenlijk ook niet toe. Elke ochtend als ik uit de voordeur stap, voor ik me verberg voor de verdrietige massa zombies in de Randstad, door middel van mijn koptelefoon, geniet ik nog eventjes van de fluitende en dartelende vogels, die zich helemaal geen reet van me aantrekken. Wat ik ook denk over de komende kantoordag.
   Ik gruwel van wat men van de wereld heeft gemaakt, maar ben daar ook onderdeel van en schuldig aan. Men vergeet zo makkelijk het “echte”: Een mooie boom, een bloemetje dat zich weerbarstig tussen de tegels vestigt, een prachtige zomerstorm, de brutale kauwtje. Ook al is dat allemaal een simulatie. (En volgens dit artikel: Bedrog.)

   De reageerders hier slaan de plank vaak volledig mis. Dat mag… tuurlijk. Maar kijk eens om je heen wat echt is. Ervaar het. Echt, ook al is het een freaking simulatie 🙂

   Ik ben een senior inwoner van Second Life. Er is al een bèta-viewer van deze online wereld, die werkt met Oculus Drift. Stapje verder… The Matrix. Yup. Plug in, people.

   Ik noem me niet voor niets Neo hier 😀

   Google: Singularity. 2050 zijn we het haasje.

 • ntn schreef:

  Dit zijn dan zeker de kwakzalvers van de natuurkunde wat een waardeloos onderbouwde troep hypothese is dat zeg. Misschien wat minder films kijken die lui.

 • Royes schreef:

  Er worden baby’s geboren voor onze ogen !
  noem je dat dan nep ? op eens heb je niks hier over te zeggen .
  sukkels .
  wij leven tenminste wel echt . leer in Jezus Christus te geloven de maker van alles.

  • Gerard schreef:

   ???? jezus de maker van alles???? Hij leefde zo’n 2000 jaar geleden (als dat al zo is, zijn geen echte bewijzen voor)… en de aarde is zo’n 4,5 miljard jaar oud ….. maar deze materie wereld kan nep zijn…… Materie kan niet uit het ABSOLUTE NIETS ontstaan…. het is op de een of andere manier bedacht….. een droom die zichzelf droomt……ongeveer zoals een “Helderziende” in de “toekomst” kan zien en het later “echt” gebeurt

 • jake schreef:

  theorietje na theorie…. vele angstaanjagende filmpjes om te zorgen dat je niks meer durft. Nu zoveel mogelijk verschillende theorieen. Men wil dat je niet weet meer wat te doen.. Als alles wat we tot ons krijgen op angst gebasseerd is. kun je toch er al van uitgaan dat het onzin is.

  Wake me up, Life’s a game, Love is the price.. Dat nummer… Laten we die allemaal kiezen en liefdevoller tegenelkaar zijn. alle negatieve nieuws en angstfilmpjes theorieen zorgt dat we elkaar onder ons gaan haten. Mensen zijn zoooo gestressed.. en als reactie stress terug. Laten we juist aardig voor elkaar zijn.. dan kan ook die angst verdwijnen..

 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >