Gezondheid

Is zout echt fout?

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het RIVM en de Consumentenbond drongen Nederland afgelopen week een alarmerende boodschap op. Er zouden 2.500 doden per jaar vallen door te veel zout.

Het is weer een typisch geval van een organisatie die aan de weg wil timmeren. Dat veel zout de bloeddruk doet stijgen zou uit onderzoek blijken, maar minstens zo veel onderzoek beweert het tegenovergestelde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Zout leidt namelijk tot een hoge bloeddruk en dat leidt volgens de Consumentenbond tot hart- en vaatziekten en beroertes. Mensen die veel zout eten hebben een hogere bloeddruk, maar diezelfde mensen eten vaak al te veel en ongezond, en dat zorgt ook weer voor een hogere bloeddruk.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met een bepaald dieet hun bloeddruk kunnen verlagen. Het mechanisme dat onze bloeddruk reguleert is namelijk dermate goed uitgebalanceerd en gecompliceerd dat het niet met een simpele ingreep om de tuin kan worden geleid.

Osmose

Bij hoge bloeddruk wordt geadviseerd geen zout te gebruiken en dat is jammer want dit werkt juist averechts. De mineralen in het zout zorgen door middel van het osmose-principe voor de juiste verhouding vocht/mineralen in de cellen. Samen met het drinken van voldoende water blijft de bloeddruk daardoor op peil.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt wanneer mensen minder zout binnenkrijgen. Er vallen geen 2.500 doden door ‘te veel zout’ zoals de Consumentenbond stelt, want minder zout eten haalt hoogstwaarschijnlijk niets uit.

Natuur

Er vallen bovendien per jaar zo’n 40.000 doden door hart- en vaatziekten, goed voor tenminste zeventien alarmerende campagnes.

Samen met licht behoren zout en water tot de essentiële elementen van leven. In vroeger tijden, toen de mensen nog dichter bij de natuur stonden, wisten ze intuïtief hoe belangrijk zout voor een gezond lichaam is.

Bronnen: Depers.nl en Spiegelbeeld.nl

Gerelateerd: Zout en water, geschenken van Moeder Natuur

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
garriet60
garriet60
11 jaren geleden

nee maar wel ongezond voedsel drinken laten bereiden in de fabrieken en ons te eten/drinken geven .nu eerst eens even alle vette en foute E nummers en bezeenen eruit halen !dan kunnen wij burgers weer normaal door het leven .en nemen wij zeezout of himalaija zoutdas gezonder voor ons dan die troep die ze hier uit de grond halen !en waar jodium aan toegevoegt is .mensen boycot die winkels die deze troep verkopen .

Gothika
Gothika
11 jaren geleden

[quote name=”garriet60″]nee maar wel ongezond voedsel drinken laten bereiden in de fabrieken en ons te eten/drinken geven .nu eerst eens even alle vette en foute E nummers en bezeenen eruit halen !dan kunnen wij burgers weer normaal door het leven .en nemen wij zeezout of himalaija zoutdas gezonder voor ons dan die troep die ze hier uit de grond halen !en waar jodium aan toegevoegt is .mensen boycot die winkels die deze troep verkopen .[/quote]

En aspartaam, en fluoride uit onze tandpasta!en de kilo’s suiker die in het eten verwerkt zit!

vegaatje
vegaatje
11 jaren geleden

nee zout is niet fout. maar gebruik wel zuiver zout. zee zout.. of nog beter hymalaya zout.. goed voor alles.
ik doe altijd een beetje in mijn water glas….vooral zomers.. goed tegen lage bloeddruk.. en maag en darm enz…

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x