Buitenland

Italiaanse politici hebben banden met maffia

Help mee door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Openbaar Ministerie op Sicilië staat op het punt een aantal oud-ministers, parlementariërs en politiemedewerkers aan te klagen wegens banden met de maffia. Dat melden verschillende Italiaanse media.

De verdachten zouden het in de negentiger jaren op een akkoordje hebben gegooid met de maffia.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De aanklagers hebben een rechter gevraagd twaalf mensen in staat van beschuldiging te stellen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA en de krant Repubblica.

Vijf maffiabazen

Het gaat daarbij onder meer om voormalige overheidsfunctionarissen. Ook zijn volgens de Italiaanse media vijf maffiabazen aangeklaagd, waaronder Salvatore ‘Toto’ Riina en Bernardo Provenzano.

Riina stond aan het hoofd van de Costa Nostra toen de criminele organisatie het aan de stok had met de Italiaanse staat. Provenzano en Toto Riina namen in 1974 de leiding over van bijna de gehele Siciliaanse maffia.

Rechterhand van Berlusconi

De top van de georganiseerde misdaad zou hebben beloofd zich gedeisd te houden in ruil voor betere detentievoorwaarden voor honderden maffiosi in de Italiaanse gevangenissen.

Het Openbaar Ministerie in Palermo klaagt onder meer Nicola Mancino (foto) aan. Hij is Italiaans oud-minister van Binnenlandse Zaken. Ook Marcello Dell’Utri moet voor de rechtbank verschijnen. Hij richtte de partij op waarmee Silvio Berlusconi zichzelf in 1994 in de politiek loodste.

Dell’Utri was de tussenpersoon die de eisen van de maffia doorgaf aan Berlusconi. Dell’Utri, jarenlang de rechterhand van Berlusconi, zou geld hebben gekregen om te zwijgen over connecties van de ex-premier met maffialeiders. Zo kocht Berlusconi vorig jaar een villa voor hem ter waarde van meer dan 20 miljoen euro.

Carabinieri

De Italiaanse Hoge Raad constateerde in april dat Berlusconi ‘aanzienlijke bedragen’ heeft betaald aan de maffia. De rechters stelden vast dat Berlusconi en de Cosa Nostra, de maffia van Sicilië, ‘gemeenschappelijke belangen’ hadden.

Ook een generaal van de carabinieri, de militaire politie, zou bij de onderhandelingen betrokken zijn geweest. Oud-minister Calogero Mannino, die nog altijd binnen de politiek actief is, moet zich eveneens verantwoorden voor de rechtbank.

Het doel van de samenzweerders, zo luidt de aanklacht, was het verstoren van het normale functioneren van de staatsinstellingen. Door hun handelen zijn de politici zelf onderdeel geworden van een criminele organisatie.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Sjonge wat een open deur voor wie dit al wat jaartjes volgt!
Iedereen weet toch dat Mafia, grootindustriëlen en politiek onder één hoedje spelen?

Maar nu dus graag actie; oppakken, berechten en veroordelen.
De bak in met die gasten.

hete moet nu wél anders!!

cc
cc
11 jaren geleden

Italiaans politici hebben banden met de maffia…Joh! Echt?

Blup
Blup
11 jaren geleden

Straks krijgen we nog te horen dat fietswielen rond zijn, gras toch groen blijkt en de lucht blauw.

legaal
legaal
11 jaren geleden

hallo allemaal het werd tijd die beerput gaat dus ook open.moeten ze ook in napels doen daar is de mafia de baas.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x