Gezondheid

Ziekenhuizen verspillen miljoenen door marktwerking

Help ons door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als gevolg van de marktwerking worden in de zorg vele miljoenen verspild, zo zeggen twee Nederlandse ziekenhuizen in het NCRV-programma Altijd Wat.

In Nederlandse ziekenhuizen staan veel onnodige, dure operatierobots en lichaamsscans. Door de marktwerking zijn ziekenhuizen in de strijd om de patiënt verwikkeld geraakt in een technologische wedloop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In ons land staan daarnaast 44 PET-scans, terwijl er maar negen nodig zijn. Met een kostprijs van 3 miljoen euro per stuk loopt de verspilling dan al gauw op tot meer dan 100 miljoen euro. Bovendien staan er in ons land ook vijf tot 10 operatierobots teveel.

Samenwerking

“Het is gewoon een luxe ding dat heel duur is, wel een beetje fancy,” zei Marcel Levi van het AMC in Amsterdam. “Het staat leuk in de lokale krant, dat het ziekenhuis in de buurt ook zo’n robot heeft. Maar het is echt niet beter. Het kost bakken met geld. Dus dit is ook verspilling.”

Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, ziet marktwerking niet als verstandige benadering. Hij en zijn collega Levi pleiten voor specialisatie van ziekenhuizen. Marktwerking wordt dan ingeruild voor samenwerking.

Verspilling

Diverse specialisten ervaren hoe marktwerking leidt tot verspilling. “Ik zie weinig voordelen van marktwerking. In ieder geval moet het een flink stuk worden teruggedraaid,” zei radioloog Alexander van Straten van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

Levi zet zijn geld liever in op samenwerking, goede afspraken en onderling vertrouwen. Dat concurrentiegebeuren mag meer naar de achtergrond, aldus Levi. Westerlaken kiest ook ‘in alle overtuiging voor samenwerking’. Als we niet ingrijpen, besteden we over 30 jaar de helft van ons inkomen aan zorg.

Bron: Ncrv.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
homosapiens
homosapiens
11 jaren geleden

Toch zie ik dat niet gebeuren dat straks de helft van ons inkomen opgaat aan de ziektezorg in dit land en waarom niet, omdat nu al hele grote groepen mensen hun ziektekosten verzekering niet meer betaald krijgen. Ook in verband met het eigen risico. En over dertig jaar spelen dit soort dingen helemaal niet meer. Dat met die geldschuiverij is echt voorbehouden aan dit tijdperk en daar komt echt wel einde aan.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Allemaal dure apparaten in het ziekenhuis, maar je krijgt er als patient niet eens fatsoenlijk gezond eten!
Gezondheid begint uiteraard bij goede voeding, vers en zonder pesticiden of andere kunstmatige lichaamsvreemde viezigheid.

kortom: bij de wortel beginnen ziekenhuizen!

Dapale
Dapale
11 jaren geleden

Toch gek dat net als met de tandartstarieven, de gemiddelde boerenlul zoals ik, prima kan voorspellen wat voor een effect het op de markt heeft. Terwijl er in Den Haag voor miljoenen euro’s aan opleidingen zit die er kennelijk geen kaas van hebben gegeten…

sneaky
sneaky
11 jaren geleden

wiens idee was het ook alweer om onze ziekenzorg te privatiseren?
waarom hebben we niet beter geluisterd naar Pim?
nu is onze ziekenzorg een groot lomp beest geworden die alleen voor de omzet gaat
zoals ik al vaker heb gezegd kun je gezondheidszorg niet in handen geven van mensen die geld moeten verdienen op onze ziektes!
je moet dan niet vreemd opkijken wanneer er dit soort dingen gebeuren

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x