Homepagina » Gezondheid » Ziekenhuizen verspillen miljoenen door marktwerking
Operatierobot

Ziekenhuizen verspillen miljoenen door marktwerking

Als gevolg van de marktwerking worden in de zorg vele miljoenen verspild, zo zeggen twee Nederlandse ziekenhuizen in het NCRV-programma Altijd Wat.

In Nederlandse ziekenhuizen staan veel onnodige, dure operatierobots en lichaamsscans. Door de marktwerking zijn ziekenhuizen in de strijd om de patiënt verwikkeld geraakt in een technologische wedloop.

In ons land staan daarnaast 44 PET-scans, terwijl er maar negen nodig zijn. Met een kostprijs van 3 miljoen euro per stuk loopt de verspilling dan al gauw op tot meer dan 100 miljoen euro. Bovendien staan er in ons land ook vijf tot 10 operatierobots teveel.

Samenwerking

“Het is gewoon een luxe ding dat heel duur is, wel een beetje fancy,” zei Marcel Levi van het AMC in Amsterdam. “Het staat leuk in de lokale krant, dat het ziekenhuis in de buurt ook zo’n robot heeft. Maar het is echt niet beter. Het kost bakken met geld. Dus dit is ook verspilling.”

Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, ziet marktwerking niet als verstandige benadering. Hij en zijn collega Levi pleiten voor specialisatie van ziekenhuizen. Marktwerking wordt dan ingeruild voor samenwerking.

Verspilling

Diverse specialisten ervaren hoe marktwerking leidt tot verspilling. “Ik zie weinig voordelen van marktwerking. In ieder geval moet het een flink stuk worden teruggedraaid,” zei radioloog Alexander van Straten van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

Levi zet zijn geld liever in op samenwerking, goede afspraken en onderling vertrouwen. Dat concurrentiegebeuren mag meer naar de achtergrond, aldus Levi. Westerlaken kiest ook ‘in alle overtuiging voor samenwerking’. Als we niet ingrijpen, besteden we over 30 jaar de helft van ons inkomen aan zorg.

Bron: Ncrv.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Toch zie ik dat niet gebeuren dat straks de helft van ons inkomen opgaat aan de ziektezorg in dit land en waarom niet, omdat nu al hele grote groepen mensen hun ziektekosten verzekering niet meer betaald krijgen. Ook in verband met het eigen risico. En over dertig jaar spelen dit soort dingen helemaal niet meer. Dat met die geldschuiverij is echt voorbehouden aan dit tijdperk en daar komt echt wel einde aan.

  0 likes
 2. Allemaal dure apparaten in het ziekenhuis, maar je krijgt er als patient niet eens fatsoenlijk gezond eten!
  Gezondheid begint uiteraard bij goede voeding, vers en zonder pesticiden of andere kunstmatige lichaamsvreemde viezigheid.

  kortom: bij de wortel beginnen ziekenhuizen!

  0 likes
 3. Toch gek dat net als met de tandartstarieven, de gemiddelde boerenlul zoals ik, prima kan voorspellen wat voor een effect het op de markt heeft. Terwijl er in Den Haag voor miljoenen euro’s aan opleidingen zit die er kennelijk geen kaas van hebben gegeten…

  0 likes
 4. wiens idee was het ook alweer om onze ziekenzorg te privatiseren?
  waarom hebben we niet beter geluisterd naar Pim?
  nu is onze ziekenzorg een groot lomp beest geworden die alleen voor de omzet gaat
  zoals ik al vaker heb gezegd kun je gezondheidszorg niet in handen geven van mensen die geld moeten verdienen op onze ziektes!
  je moet dan niet vreemd opkijken wanneer er dit soort dingen gebeuren

  0 likes
 5. Die zorgmafia is wel zo ontzettend doorgedrongen dat men continu op zoek is naar nieuwe “zorgvragers”. Men gaat met borstkankerbussen en dergelijke op pad en op een hindoestaans festival kun je gratis een diabetestest doen. Als je maar een ziekte aangepraat krijgt of in ieder geval even die gedachte hebt Ik zal toch niet de huppeldepupziekte hebben. Bah bah
  Als je iets weet van de wet van aantrekkingskracht dan weet je dat de zorgmaffia die heel sluw gebruikt.

  0 likes
 6. [quote name=”Dapale”]Toch gek dat net als met de tandartstarieven, de gemiddelde boerenlul zoals ik, prima kan voorspellen wat voor een effect het op de markt heeft. Terwijl er in Den Haag voor miljoenen euro’s aan opleidingen zit die er kennelijk geen kaas van hebben gegeten…[/quote]

  Ik ben ooit ambtenaar geweest en een ambtenaar is gericht op tegenwerking omdat dan het probleem groter wordt en dan is de oplossing ook groter en is de ambtenaar belangrijker en bijbehorend budget om het probleem op te lossen.

  0 likes
 7. ik loop al jaren niet bij een arts tandars of welke zieleknijper dan ook… en toch betaal ik me elke maand scheel aan ziekenfonds, laten ze de zorg veranderen en iemand helpen op mijn kosten.. moet je eens kijken als de zorg in geld naar beneden zou gaan. en dat de mensen die het nodig zijn hun hulp krijgen en de mensen die nooit bij een arts komen laten ze die met rust met de verplichte zorg betalingen.
  Naja het kan iedergeval heel wat minder laten ze dan van het geld wat ik betaal een gezin ondersteunen die het slecht heeft.

  0 likes
 8. [quote name=”Dapale”]Toch gek dat net als met de tandartstarieven, de gemiddelde boerenlul zoals ik, prima kan voorspellen wat voor een effect het op de markt heeft. Terwijl er in Den Haag voor miljoenen euro’s aan opleidingen zit die er kennelijk geen kaas van hebben gegeten…[/quote]
  Dat is ook mijn gedachte en die van vele andere. Het heeft er dan ook alle schijn naar dat het met een dubbele agenda gedaan word.(een slecht verzorgt gebit kan ook allerlei ziekten veroorzaken).
  Wat dus op langere duur weer zal resulteren in meer inkomsten voor de staat.

  0 likes
 9. hallo allemaal,naar mijn idee is,dat ziekenhuizen met elkaar wedijveren,wij hebben een robot en wij hebben dit.maar streven hun doel voorbij om patienten goed te onderzoeken ,en of te opereren.of waar je voor in het ziekenhuis komt.en dan de academische ziekenhuizen.vinden zich zelf beter als een gewoon ziekenhuis.het moet om de zorg voor een patient gaan.en dan zijn er de commissies die gaan ziekenhuizen kontroleren daar zet ik mijn vraagtekens bij ,op onze kosten dineren ,en reis geld zo word onze zorg premie duurder.als je bijv.geopereerd bent kun je naar 6 uur al weer terug naar huis nazorg moet de fam.maar doen,met allegevolgen vandien en kun je snacht,s de Nichtgare bellen ,van wege een bloeding of iets dergelijks wand een ziekenhuis bed is te duur .je betaalt er toch je premie voor .niet normaal allemaal

  0 likes
 10. Ik kan mij nog herinneren dat de zorg in Nederland ooit goed geregeld was. Dat heette toen het Ziekenfonds. Iedereen betaalde een BETAALBARE premie van ongeveer 20 a 25 GULDEN. Zorg was goed en voldoende, artsen waren aardig en behulpzaam. Nu betalen we ons blauw aan een premie, krijgen ondermaatse zorg die voor de gewone mens niet meer betaalbaar is en de artsen lopen allemaal chagrijnig rond. Kun je nu niet meer je premie betalen omdat alles onbetaalbaar is geworden, dan wordt je eruit gegooid, aangemeld bij het CVZ en mag je 54 euro MEER gaan betalen! Alsof dat de oplossing is. Zorg moet gewoon gratis zijn, net als onderwijs, het zijn basisbehoeften.

  0 likes
 11. Ik lag 6 maanden geleden met een zware infectie in het ziekenhuis.Ik moest een echo hebben om te zien hoe zwaar deze infectie was.De dokters hebben mij 3 keer bekeken met een echo ,en 2 keer aan toe zijn ze mijn gegevens kwijtgeraakt, maar de rekening kwam wel aan bij de verzekeraar.
  Nu is mijn infectie gelukkig hellemaal weg ,Krijg ik een telefoontje van OLVG (amsterdam) ,of ik in 2 weken weer wil komen voor een volgende check up.
  Dit vindt ik nu totale uitbuiterij, nadat ik gesproken had met mijn huisdokter ,bleek al snel dat gewoon gedaan wordt om extra geld te maken ,terwijl ze dit “goede zorg” durven te noemen. ik ben niet gegaan,en kreeg 3 weken later weer een belletje, ik heb ze uitgelegt dat ik het zeer ovendreven vondt dat ze na 3 maanden nog steeds geld willen maken aan mij . ziekelijk gewoon!

  0 likes
 12. [quote name=”Biff”]Allemaal dure apparaten in het ziekenhuis, maar je krijgt er als patient niet eens fatsoenlijk gezond eten!
  Gezondheid begint uiteraard bij goede voeding, vers en zonder pesticiden of andere kunstmatige lichaamsvreemde viezigheid.

  kortom: bij de wortel beginnen ziekenhuizen![/quote]

  Idd Bliff ,het eten is gewoon verschrikkelijk ,waarschijnlijk krijgt een crimineel in het gevangenis nog beter. En dan vinden de dokters het gek dat je niks wil eten waneer je daar halfdood op bed ligt ..ik was zo blij weer thuis te zijn

  0 likes
 13. Oh mijn god, wie zien we als woordvoerders, juist degene die niet voor private ziekenhuizen werken, maar zij die voor staatsziekenhuizen werken. Heeft iemand ook de vraag aan hen gesteld, waarom de paar private ziekenhuizen die Nederland rijks is, ondanks een lager budget(private ziekenhuizen ontvangen namelijk minder geld), toch dezelfde service kunnen bieden(vaak beter), toch dezelfde service kunnen bieden, aantoonbaar minder nazorg hoeven aan te bieden(blijkbaar doen ze beter werk) en toch in tegenstelling tot de staatsziekenhuizen die schijnbaar nooit voldoende budget hebben, gewoon winst maken. Slotervaart ziekenhuis ging failliet, werd privaat overgenomen met 14 miljoen schuld. De schuld was een jaar later weggewerkt, met minder budget, het tweede jaar werd winst gedraaid. Waarom geen vragen die ingaan op de werkelijkheid. Blijf je vooral afvragen waarom alles in de zorg duurder wordt, geprivatiseerd? (waarom bepaald de overheid dan alles, van eigen risico tot maximale winst)

  0 likes
 14. Wat heerlijk dat specialisten dit signaleren en dat zij liever willen samenwerken! Dat vind ik een heel mooi signaal 🙂

  0 likes
 15. Idd Bliff ,het eten is gewoon verschrikkelijk ,waarschijnlijk krijgt een crimineel in het gevangenis nog beter. En dan vinden de dokters het gek dat je niks wil eten waneer je daar halfdood op bed ligt ..ik was zo blij weer thuis te zijn[/quote]

  Een beetje minder negatief over dat eten kan ook wel hoor, mijn vader heeft 3 maanden in het omc Sittard-geleen gelegen en had niks, maar dan ook niks over het eten te klagen!

  0 likes
 16. [quote name=”M. Brandenburg”]Oh mijn god, wie zien we als woordvoerders, juist degene die niet voor private ziekenhuizen werken, maar zij die voor staatsziekenhuizen werken.[/quote]
  Quote Volkskrant:”In een geprivatiseerd systeem sluiten ‘handige’ ziekenhuizen lucratieve deals en leveren alleen nog de zorg die veel oplevert. Zolang het totale zorgvolume stijgt kunnen ze bovendien gemiddeld meer declareren en daarmee bijvoorbeeld meer mensen betalen en
  mooiere gebouwen neerzetten.”, “Aangezien meer marktwerking leidt tot meer zorgvolume worden er ook meer pillen voorgeschreven en behandelingen uitgevoerd. Ook voor de farmacie is marktwerking dus fijn. Daarnaast levert een groter zorgvolume ook meer kansen op voor extra diagnostiek, bijvoorbeeld met MRI-scans. Aangezien het voor de consument lijkt alsof meer zorg beter is, verkoopt Philips meer scanners.”
  Over kwaliteit kan ik niet oordelen. Maar de burger moet betalen, dus ook de winsten die men boekt.

  0 likes
 17. [quote name=”sparky”]Idd Bliff ,het eten is gewoon verschrikkelijk ,waarschijnlijk krijgt een crimineel in het gevangenis nog beter. En dan vinden de dokters het gek dat je niks wil eten waneer je daar halfdood op bed ligt ..ik was zo blij weer thuis te zijn[/quote]

  Een beetje minder negatief over dat eten kan ook wel hoor, mijn vader heeft 3 maanden in het omc Sittard-geleen gelegen en had niks, maar dan ook niks over het eten te klagen![/quote]

  Goed voor je vader ,maar dat had ik niet ,de eerste dag kreeg ik verkoolde aardappel rondjes ,ze waren keihard en helemaal zwart ,en de rest van de week heb ik mijn partner gevraagd of die eten van buiten af kon meesmokkelen want mijn kamergenoten kwamen met het zelfde probleem, en die lagen daar al wat langer,en dan mag je er niks over zeggen. Dit is nou percies zo’n voorbeeld die men aan moet nemen.
  Mond houden en ja knikken.

  0 likes
 18. zou het niet beter zijn als sommige bedrijven gewoon volgens de wet niet meer naar de beurs zouden mogen gaan? niet meer in belang van het geld maar in het belang van en voor de mensen?

  0 likes
 19. Ziekenhuizen zoals AMC kunnen altijd kiezen welk apparatuur ze kunnen kiezen, de beste voor de laagste prijs vanuit Europa. Medisch apparatuur Phillips kan maar er zijn in Duitsland buurland met Amerikaans origine genoeg apparatuur die apparaten leveren. Het gaat om kwaliteit en kwantitatief onderzoek

  0 likes
 20. Als je ziet hoe lang mensen moeten wachten in het AMC voor het juiste apparaat, arts of vakkundige verpleger, een apparaat moet heel vaak gebruikt worden er zijn geen reserves. Medicijnen van hart patiënten, kanker patiënten, leukemie, borst kanker patiënten die producten en medicijnen worden in Duitsland geproduceerd en om te wachten voor een duur product uit Engeland, Duitsland of Amerika. Duitse verplegers en artsen zijn ook vakkundig genoeg als er hier op bepaalde tijden in de avonden plotseling mensen moeten worden geopereerd, zelf ben ik Joods maar snel geholpen in Israël koste het 3 keer zo duurder en warmer.

  0 likes
 21. Ik hoor dat het AMC veel kosten maakt en het AMC moet er ook wat aan verdienen. Ik ben zelf een Joodse vrouw uit Estland en kom hier als medisch studente maar de artsen, verplegers moeten allemaal betaald worden en patiënten moeten allemaal met medicijnen geholpen worden. Als producten niet uit een land worden gemaakt zijn de kosten wellicht veel hoger. Machinaal produceren wekken schaalvoordelen waardoor producten veiliger en sneller worden gemaakt, goedkoper en voordeliger te produceren. Er bestaan een grote selectie medicijnen waardoor een patiënt sneller word geholpen. Als Joodse vrouw weet ik ook dat er veel artsen zijn met een Joodse achtergrond uit het AMC die niets willen importeren uit buurland Duitsland maar daardoor maak je wel hogere kosten om het in Engeland en Israël te produceren. Ik geloof wel in de bestuursvoorzitter Marcel Levi het is geen concurrentie maar een breed aanbod van medicijnen groepen waardoor een patiënt sneller word geholpen.

  0 likes
 22. Marije Goudsmith

  Het AMC moet kunnen besparen in samenwerking, vraag naar voordelige producten en machines, salaris van artsen en verplegers te reduceren en meerdere verplegers aannemen en artsen vanuit de kosten reductie van de salarissen van top artsen en diegene in leerfases want die kosten ook geld. Verplegers moeten aangenomen worden die slanker gebouwd zijn want het is een representatief beroep en kinderen kunnen schrikken van dikke verplegers, verplegers die er lelijk uitzien, anders spreken bij patiënten, denk aan de leukemie patiënten goed praten helpt niet alleen.

  Artsen met dubbele Universiteit diploma’s die medisch goed zijn in Science en Maths kunnen worden aangenomen voor Nederlandse artsen. Artsen die alleen afgestuurd zijn met 9’s aan nemen zoals in Amerika en Azië. Artsen uit Europa, Oost Europa, Japan, China en India kunnen vervangen worden met Nederlandse artsen want die kosten veel geld en hebben meer eisen als normaal. Verplegers krijgen extra’s funkties bijbetaald en zijn dik in het AMC terwijl je een veel betere verpleger uit Azië kan aannemen zoals Filipijnen, China, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Thailand, Afghanistan, Iran, Vietnam en India die werken veel harder en geven geen racistische opmerkingen tijdens verpleging.
  Artsen en verplegers, assistenten van Marokko vervangen uit Pakistan en artsen van Nederland uit Oost Europa want deze vragen te veel geld dan de normale norm.

  Als 3e kosten plaatje de machines kunnen en scans kunnen uit Duitsland of Nederland worden geïmporteerd worden om mensen volledig te kunnen helpen. Machines van de beste kwaliteit voor de voordeligste prijs vanuit Europa importeren.

  Lui, vet, dik, semi, overbetaald, slecht opgeleid allemaal eruit gooien om kosten plaatje te dekken in het AMC voor de zieke patiënten. Het gaat erom dat het AMC patiënten helpt met efficiënte zorg door bekwame artsen en verplegers van multi culturele achtergrond met hogere opleiding vervangen voor het huidige. Straks heb je al die jaren gewerkt als Arts of verpleger wat blijkt dat het veel beter kon met ruimte voor verbetering en dat hij of zij de blokkade was.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Hillary Clinton, je hebt hele landen en miljoenen levens verwoest. Kom van je troon af. Kijken: presidentskandidaat trekt van leer

Hillary Clinton, je hebt hele landen en miljoenen levens verwoest. Kom van je troon af. Kijken: presidentskandidaat trekt van leer

De Democratische presidentskandidaat Tulsi Gabbard heeft opnieuw ...

manifesteren

Manifesteren doe je zo – Nieuwe ontwikkelingen

Veel mensen zijn bezig met het manifestatieproces, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.