
In 1987 deed de Japanse duiker Kihachiro Aratake een schokkende ontdekking in de buurt van het eiland Yonaguni.
Op enkele tientallen meters onder het wateroppervlak stuitte hij op een enorm complex van rotsformaties.
Experts spraken van één van de grootste ontdekkingen in de geschiedenis van onderwaterarcheologie.
Verschillende monumenten
“Het intrigerende aan het complex bij Yonaguni is dat er veel verschillende monumenten zijn te vinden die vlak bij elkaar liggen,” zegt schrijver Graham Hancock.
“In mijn ogen is dit het werk van mensen en zijn ze niet ontstaan als gevolg van de invloed van de oceaan op het gesteente,” vervolgt hij.
Er zijn volgens emeritus hoogleraar Masaaki Kimura van de Ryukyus-universiteit in Japan meerdere redenen om aan te nemen dat we hier niet te maken hebben met een natuurlijke formatie.
Mensenhanden
Zo werden er op de plek meerdere stukken gereedschap en gegraveerde stenen aangetroffen.
“Er is geen twijfel over mogelijk dat dit [complex] is gemaakt door mensenhanden,” zegt professor Kimura.
Twee voetbalvelden
Het complex, dat zich op een diepte van zo’n 30 meter bevindt, bestaat onder meer uit een trappiramide die even groot is als twee voetbalvelden.
Volgens Hancock waren de primitieve beschavingen die in de steentijd leefden niet in staat om zo’n enorm complex te realiseren.
[Gaia]
Mooi toch altijd om te horen van de experts, dat het de ”grootste ontdekking aller tijden” is. Zelfs als het daarna gewoon weg gerationaliseerd wordt. Ligt dan ook voor de hand, dat dat vooral hun eigen experts zijn. Maar goed, ik wacht gewoon weer op de volgende grootste.
lijkt me dat alles in de doofpot gestopt word. Standaard verklaringen die binnen het model passen. En zal me niets verbazen als de onderwater site op een dag ‘weg’ is.