Innovatie

EmDrive: Brandstofloze motor flinke stap dichterbij

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De EmDrive, een futuristisch aandrijfsysteem dat ons in enkele weken naar Mars en in minder dan vier uur naar de maan kan brengen, klinkt misschien als sciencefiction, maar kan snel realiteit worden.

Een paper over de manier waarop de motor energie voor aandrijving genereert heeft de collegiale toetsing met succes doorstaan en zal worden gepubliceerd in het Journal of Propulsion and Power van het American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA).

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Dichterbij dan ooit

De paper is geschreven door wetenschappers van de Eagleworks Laboratories van de NASA. Yahoo spreekt van een spannende ontwikkeling omdat het onderzoek suggereert dat de EmDrive dichterbij dan ooit is.

De brandstofloze raketmotor werd in 2001 voor het eerst ontworpen door ruimtevaartdeskundige Roger Shawyer. De EmDrive kan vliegtuigen vele malen lichter, sneller en goedkoper maken omdat ze geen brandstof meer hoeven te vervoeren.

Shawyer werd uitgelachen toen hij beweerde dat het met elektromagnetische kracht mogelijk zou zijn om snellere ruimtereizen te maken. Volgens critici was de EmDrive wetenschappelijk onmogelijk omdat het concept ingaat tegen de fundamenten van de wet van actie en reactie.

Virtuele deeltjes

De EmDrive zou een kracht produceren door microgolven in een speciaal gevormde holte heen en weer te laten kaatsen. In 2012 hebben Chinese wetenschappers succesvolle experimenten gemeld.

Over de precieze werking van de EmDrive is nog weinig bekend. Mogelijk heeft het fenomeen te maken met de interactie met virtuele deeltjes, die ook in het lege vacuüm van de ruimte onophoudelijk opduiken en weer verdwijnen. Bij het afzetten tegen die deeltjes, zou de stuwkracht worden gecreëerd.

[Yahoo]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J.G. Bosman (werktuigkundige)
J.G. Bosman (werktuigkundige)
7 jaren geleden

De auteur begeeft zich op glad ijs!

In de laatste zin (“bij het afzetten tegen die deeltjes zou de stuwkracht worden gecreëerd”) geeft hij aan helemaal niet begrepen te hebben hoe een raketmotor werkt. Want een dergelijke motor stoot zich niet tegen deeltjes af zoals abusievelijk vaak wordt gedacht. In de ruimte bevinden zich trouwens nauwelijks deeltjes en er is helemaal niets “om tegen af te zetten”. Een raketmotor werkt zuiver op het principe actie is reactie.

En “brandstofloos”? Energie zonder toevoeging van energie”? Dat is helaas niet mogelijk. Ik zal op het waarom hiervan niet nader ingaan: alleen al de wet van behoud van energie en het feit dat er bij elke energie-omzetting verliezen optreden (meestal in de vorm van ongewenste warmte!) zeggen hier voldoende over.

En wie is die chinese wetenschapper? Professor Foetsiemoetie uit de grenzeloze wijsheidstraat?

Nee, dit verhaaltje klopt niet………

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Het koloniseren van andere planeten komt nu een stuk dichterbij.

Karel
Karel
7 jaren geleden

Weer eens iets waar we niets meer zullen horen.

trackback
EmDrive: Brandstofloze motor flinke stap dichte...
7 jaren geleden

[…] De EmDrive, een futuristisch aandrijfsysteem, klinkt misschien als sciencefiction, maar kan snel realiteit worden.  […]

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x