Homepagina » Mens en Dier » Jonge Grieken vormen zelfvoorzienende eilandgemeenschap (video)
Jongen Grieken vormen zelfvoorzienende eilandgemeenschap

Jonge Grieken vormen zelfvoorzienende eilandgemeenschap (video)

Een groep jonge Grieken heeft de drukke stad verruild voor de hellingen van de Telaithrion op het eiland Evia om deel te nemen aan een zelfvoorzienende rurale gemeenschap.

Hun doel is enkel zelf verbouwd biologisch voedsel te eten, zich te bevrijden van het elektriciteitsnet en geld te vervangen door ruilhandel.

De groepsleden willen uiteindelijk ook een school oprichten die mensen moet gaan leren hoe ze duurzaam kunnen leven. Het project is gestart door vier Atheners die elkaar in 2008 op het internet ontmoetten uit onvrede over het vermoeiende stadsleven.

Joert

Ze leven nu twee jaar permanent in een bosrijk gebied nabij het dorp Aghios. Meer dan 80 procent van het voedsel dat ze eten is afkomstig uit hun twee kruiden- en moestuinen. Het fruit plukken ze van de bomen.

De groep volgt een vegetarisch dieet en slaapt in joerten, traditionele tenten die van oorsprong worden gebruikt door rondtrekkende nomaden in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië.

Wat ze overhouden van hun tuintjes ruilen ze in het dorp tegen producten die ze zelf niet kunnen maken. De 32-jarige mede-oprichter Apostolos Sianos zegde zijn goed betaalde baan als webdesigner in Athene op om de gemeenschap met de naam ‘Vrij en Echt’ vorm te geven.

Sociale media

“Noch de crisis, noch de bezuinigingsmaatregelen hebben invloed op je omdat je je leven en je toekomst iedere dag zelf creëert, het heeft niets te maken met de buitenste cirkel,” legde Sianos uit. “Het heeft ons misschien beïnvloed, maar enkel op een positieve manier omdat steeds meer mensen zelfvoorzienend en duurzaam willen leven. Ze nemen contact met ons op en steeds meer mensen willen erbij betrokken zijn.”

De groep maakt veel gebruik van de sociale media. Afgelopen jaar vroegen meer dan 100 mensen uit Griekenland en het buitenland mee te doen of samen te werken met de groep.

Dionysis Papanikolaou gaf een lucratieve academische carrière op om dichter bij de natuur te komen en de druk van de financiële crisis in Griekenland op afstand te houden.

Verandering

“Als je het nieuws blijft lezen en naar de televisie blijft kijken hoor je alleen maar crisis, crisis, crisis. Zelfs in je onderbewustzijn hoor je nog het woord crisis,” zei Papanikolaou. “Hier is geen crisis.”

De gemeenschap organiseert seminars over biologische landbouw en heeft plannen ontwikkeld om later deze zomer een grote school neer te zetten zodat mensen kunnen leren over duurzaam leven. Ze gebruiken het internet en crowdfunding om geld op te halen.

“Ik probeer zelf de verandering te zijn die ik wil zien,” besloot mede-oprichter Panagiotis Kantas. “Ik wacht niet op de regering om iets te veranderen en ik stem niet op iemand om verandering te brengen. Ik probeer zelf de verandering te zijn.”

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 Vond je deze info interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

40 reacties

 1. Tegek innitiatief, dik respect voor mensen die zo’n stap durven maken.

  Al moet ik wel zeggen dat ik me lekkere stukkie rundvlees niet 1/2/3 opgeef.

  0 likes
 2. Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?

  0 likes
 3. Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!!

  0 likes
 4. De rust straalt van de video af 🙂
  Toch kan ik hier in Nederland niet in deze sfeer zo iets voorstellen, nat, kou, na regen nog geen zonneschijn :–(

  In een warmer land wil ik ook, hier in Nederland, nee dank u (respect)

  0 likes
 5. Te gek! Het is volgens mij de beste wat je zelf kunt doen, en niet wachten totdat iemand anders het voor je doet.
  Er is er [op zijn minst] een initiatief ook in NL, “Aardehuizen” in Olst.

  0 likes
 6. Geweldig..

  Dit is al een afspiegeling van de nieuwe tijd..ook al kan nog niet iedereen zich hier een voorstelling van maken,maar het toch een prachtig voorbeeld hoe de mens samen kan werken, het delen met elkaar is de basis voor een harmonieus bestaan.
  Ook al missen wij die heerlijke zonnige temperatuur,toch kunnen we echt overal ‘Greenhouses’ neerzetten! Kassen vol Gezonde groenten en fruit en alles wat er maar komt kijken voor een gezond leven. Iedereen kan daar in feite aan meehelpen..er zijn hier in NL al groepen mensen die met elkaar in buurten groententuintjes aanleggen en met elkaar het onderhoud plegen en er van eten, ook kinderen worden hierbij betrokken, Top toch?

  0 likes
 7. [quote name=”Hayo”]Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!![/quote]

  Voor mij is dit niks veel te groepsachtig (beetje sekteachtig) en ook ben ik overtuigd omnivoor. Het weer is wel mooi.

  0 likes
 8. Buiten “ergens” een alternatieve gemeenschap opzetten gaat met ons Nederlandse klimaat (en de beperkte ruimte) niet lukken. Maar er is nu wel een veelbelovend initiatief opgestart voor ruilhandelmet een eigen munt, de ‘Fair’.
  Omdat het over ruilhandel gaat door middel van een soort waardebonnen, kunnen de banken en de overheid het niet tegenhouden, noch verbieden!

  Kijk voor info op: http://www.fair4all.nl/info.html

  0 likes
 9. er zijn landbouw en tuinbouw bedrijven genoeg in nederland die zich lenen voor soort van natuur mensen !maar je moet wel met genoeg mensen zijn om dit te doen je kunt er niet zo gemakkelijk een huis bij bouwen maar wel zoals zij zn koert er bij neer zetten en met sex metr den vreemde heeft het niets te maken daar ben je zelf nog altijd bij dit is dus slappe onzin

  0 likes
 10. In de huidige omstandigheden kan ik deze mensen groot gelijk geven het land leent zich er goed voor qua klimaat en bevolkingsdichtheid.
  .
  Je zal maar opgroeiende kids hebben in zo een corrupt land, hoop dat ze onbezorgd kunnen leven en met rust worden gelaten. (en dat zal wel niet belasting en zo)

  0 likes
 11. Ik zou zo iets graag willen maar wel met een eigen plekje zodat ik ook op mezelf kan zijn. En ik merk de laatste tijd op dat ik niet meer zoveel behoefte heb aan vlees krijg een schuld gevoel aangezien zo´n dier wordt dood gemaakt zo dat ik mijn vlees behoefte kan stillen. Ik eet nu bijna al weken geen vlees meer en ik mis het niet. Maar een enorm goede idee waar ik echt wel wat voor voel. Namasté

  0 likes
 12. [quote name=”Hayo”]Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!![/quote]

  Ik dus echt niet. Ik wil niet leven in een groep. Ik ben geen groepsmens.

  0 likes
 13. Mensen toch,mensen toch…Het is te nat,het is te koud, het is Nederland, of het is nét niet dàt en nét niet op de juiste maat geneden.Efkes bij de les blijven aub. Het gaat hier om een ingesteldheid t.o.v. een probleem wat zich voor die mensen gesteld heeft, en die mensen hebben daar, binnen het hun gegeven van klimaat e.d.een oplosseng voor gevonden (die hopelijk voor hen bruikbaar is…Alle respect daarvoor.Jullie denken misschien dat iets dergelijks jullie-liefst op maat gesneden dan nog- door de naastbijzijnde “supermarché ” zomaar zal worden aangeleverd??? Verdomd als het niet waar is,maar jullie missen hier de essentie waar het om draait…Net als een stel verwende kinderen …Sorry hoor, maar dat is wat ik denk en voel als ik jullie reacties lees.Jullie zouden wel willen, althans dat zéggen jullie, ,maar het mag niks geen moeite of ook maar enige vorm van kreativiteit of inzet kosten…Ho maar!Niet té koud,niet té warm, niet té lastig vooral.Jullie zijn er niet rijp voor, sorry

  0 likes
 14. Geld is (of inderdaad was) ook een ruilmiddel.

  0 likes
 15. Een prachtige idee waar ik helemaal achter sta. En zij leven van natuurlijke producten zonder gift in het voedsel, net zoals vroeger. Nou als ik jonger was, dan had ik me bij hen graag aangesloten. zeker weten………

  0 likes
 16. [quote name=”Aaltje”][quote name=”Hayo”]Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!![/quote]

  Ik dus echt niet. Ik wil niet leven in een groep. Ik ben geen groepsmens.[/quote]

  Ik ben ook geen groepsmens. En “verplicht” vegetarier worden zie ik al helemaal niet zitten.

  0 likes
 17. [quote name=”ursula”]Een prachtige idee waar ik helemaal achter sta. En zij leven van natuurlijke producten zonder gift in het voedsel, net zoals vroeger. Nou als ik jonger was, dan had ik me bij hen graag aangesloten. zeker weten………[/quote]

  Straks in de winter is het koud en guur en is er snel ruzie over voedsel. Gebeurt altijd wanneer er schaarste is. Leer de mens kennen.

  0 likes
 18. [quote name=”Bas2″]Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?[/quote]

  Er zijn enkele en er komen steeds meer.
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.

  0 likes
 19. [quote name=”Hayo”]Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!![/quote]

  Alles is mogelijk, het is een kwestie van doen en er voor gaan.

  0 likes
 20. als ze zich willen bevrijden van geld waarom proberen ze alsnog geld op te halen via internet?je ziet wel er is toch geld nodig,uit eindelijk zijn we nogsteeds zo afhankelijk van het geldsysteem,niets kan blijkbaar zonder geld opgebouwd worden.het zit er nog steeds in en het is geen makkelijk proces om niet meer afhankelijk van geld te denken en te voelen.Ik denk dat we een goed voorbeeld van de maya`s kunnen nemen hoe dat zij dat doen/ deden en gelijk kun je zien hoe deze vrijheid is afgenomen. als men wil heeft men de kracht om te creeren.als je goed nadenkt of mischien wel logisch nadenkt weet je dat je met geld NIKS Kunt maken alleen door men zijn hersens en handen te gebruiken. met de nodige basis die er is. ik begreep vroeger al niet waarom er geld nodig was voor een geneesmiddel bij een ziekte terwijl men de oplossing tegen de ziekte had maar niet het geld.?! snappen jullie dat nou? het recept is er maar het geld niet? er is genoeg te eten, maar niet genoeg geld? KAN NIET!!

  0 likes
 21. Typische Nederlanders hier. Het is wel komisch.

  0 likes
 22. [quote name=”Abel”]Typische Nederlanders hier. Het is wel komisch.[/quote]

  Sja hier is het best wel eens koud en fris in de winter.

  hahahahahahahaha.

  In de zomer gaat het prima om hier lekker te vreten van het land (deels althans). Beetje groente kweken en wat bessen plukken en een beetje jam maken en sap en zo. Hoe gaat dat in de winter ??

  0 likes
 23. @ Marcel,

  Heel simpel, s’winters eet je meer stampotten van oa hutspot, boerenkool, andijvie, en eet je spruitjes.In de winter worden ook meer koolsoorten gegeten, daarvan maakte mijn moeder vroeger ook zelf eigen gemaakte zuurkool,zo ook snijboontjes in het zout.
  Voor de mens is het beter voor zijn lichaam om seizoen gebonden groentes te eten ..vroeger was er geen sla,komkommer tomaten en radijs in de winter, dan at je lekker bruinebonensoep en snert met rookworst, heerlijk..zeker als het vriest!;-)

  @Aardbewoner,
  Wanneer we overal door het hele land ons eigen voedsel gaan verbouwen, en het besef eindelijk gaat doordruppelen dat we allen 1 zijn en het van zelfsprekend is dat we delen ,zal er ook geen ruzie zijn onder elkaar elkaar..als je op Niburu zit, moet je daar inmiddels toch van op de hoogte zijn lijkt mij..

  0 likes
 24. [quote name=”Marcel”][quote name=”Abel”]Typische Nederlanders hier. Het is wel komisch.[/quote]

  Sja hier is het best wel eens koud en fris in de winter.

  hahahahahahahaha.

  In de zomer gaat het prima om hier lekker te vreten van het land (deels althans). Beetje groente kweken en wat bessen plukken en een beetje jam maken en sap en zo. Hoe gaat dat in de winter ??[/quote]

  De schuur volzetten met wekflessen. Hahaha, we gaan weer terug naar oma’s tijd hoor.

  0 likes
 25. [quote name=”Lil”]@ Marcel,

  Heel simpel, s’winters eet je meer stampotten van oa hutspot, boerenkool, andijvie, en eet je spruitjes.In de winter worden ook meer koolsoorten gegeten, daarvan maakte mijn moeder vroeger ook zelf eigen gemaakte zuurkool,zo ook snijboontjes in het zout.
  Voor de mens is het beter voor zijn lichaam om seizoen gebonden groentes te eten ..vroeger was er geen sla,komkommer tomaten en radijs in de winter, dan at je lekker bruinebonensoep en snert met rookworst, heerlijk..zeker als het vriest!;-)

  @Aardbewoner,
  Wanneer we overal door het hele land ons eigen voedsel gaan verbouwen, en het besef eindelijk gaat doordruppelen dat we allen 1 zijn en het van zelfsprekend is dat we delen ,zal er ook geen ruzie zijn onder elkaar elkaar..als je op Niburu zit, moet je daar inmiddels toch van op de hoogte zijn lijkt mij..[/quote]

  Er komen vast tijden van schaarste kijken hoe lang deze droom dan nog duurt.

  0 likes
 26. [quote name=”Reinhardt”][quote name=”Bas2″]Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?[/quote]

  Er zijn enkele en er komen steeds meer.
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.[/quote]

  De eigen sekte opzetten ?? Uiteraard in een afgelegen gebied. Ook verplicht vegetarier ?? Veel succes.

  0 likes
 27. @ Marcel,

  Als ik ‘Oma’s’ tijd vergelijk met nu..zijn we in in bepaalde opzichten achteruit gegaan..we zitten nu in midden een tijdperk van madness en hectiek, maar ook dat hoort bij deze tijd..de laatste loodjes wegen het zwaarst he .;-)
  en die weckpotten..top,alles zonder chemische toevoegingen.. nu Kopen we potten in de winkel, maar die barsten wel van het gif!

  @Aardebewoner,
  Met een negative instelling redden we het niet hoor..komop. Met een dosis positiviteit, kreativiteit en wilskracht kun je ook een steentje bijdragen voor een nieuwe wereld ..het is gewoon een kwestie van je roer omgooien.
  Groetjes..

  0 likes
 28. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Reinhardt”][quote name=”Bas2″]Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?[/quote]

  Er zijn enkele en er komen steeds meer.
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.[/quote]

  De eigen sekte opzetten ?? Uiteraard in een afgelegen gebied. Ook verplicht vegetarier ?? Veel succes.[/quote]

  Nee Aardbewoner, sekte is als je een volger bent en iemand aanbid die het beter zou weten. Zoiets als de huidige maatschappij, waarbij het allemaal van bovenaf wordt voorgeschreven, hihi. Wij gaan zelf actie ondernemen en zoveel mogelijk vrij leven, en vegetarische is geen must.

  0 likes
 29. [quote name=”Lil”]@ Marcel,

  Als ik ‘Oma’s’ tijd vergelijk met nu..zijn we in in bepaalde opzichten achteruit gegaan..we zitten nu in midden een tijdperk van madness en hectiek, maar ook dat hoort bij deze tijd..de laatste loodjes wegen het zwaarst he .;-)
  en die weckpotten..top,alles zonder chemische toevoegingen.. nu Kopen we potten in de winkel, maar die barsten wel van het gif!

  @Aardebewoner,
  Met een negative instelling redden we het niet hoor..komop. Met een dosis positiviteit, kreativiteit en wilskracht kun je ook een steentje bijdragen voor een nieuwe wereld ..het is gewoon een kwestie van je roer omgooien.
  Groetjes..[/quote]
  Ik vind dat geen negatieve instelling maar de waarheid, we leven echt alleen maar van gift. Vroeger waren de mensen gezond oud geworden, maar nu? we eten en drinken alleen gift en nog eens gift.

  0 likes
 30. Reinhardt

  als er 1 is in nl dan voeg ik me ook graag toe ben het helemaal zat met hoe het nu gaat

  0 likes
 31. Niet voor niks ga ik met enige regelmaat met een maatje uit militaire dienst(uit de tijd van de dienstplicht)op survival.Moet je zien, met hoe weinig hulpmiddelen, je zoveel kunt doen, dat het leven een makkie voor je wordt.Aanrader neem voor de eerste keer een ervaren iemand mee, en vergeet niet het S.A.S survival handboek.Is het leger toch nog ergens goed voor geweest, door ons de technieken te leren, waardoor je het aan niets hoeft te ontberen.Zij kunnen het?Wij kunnen het ook!

  0 likes
 32. [quote name=”Reinhardt”][/quote]
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.[/quote]

  Kunnen mensen zich bij jullie aanmelden?
  Hebben jullie een website met informatie?

  0 likes
 33. [quote name=”arnold leeflang”]Reinhardt

  als er 1 is in nl dan voeg ik me ook graag toe ben het helemaal zat met hoe het nu gaat[/quote]

  Kijk op of google ecodorpen http://www.pro-werelddorp.nl/nieuws/

  0 likes
 34. [quote name=”Bas2″][quote name=”Reinhardt”][/quote]
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.[/quote]

  Kunnen mensen zich bij jullie aanmelden?
  Hebben jullie een website met informatie?[/quote]

  Website komt er aan, eerst de plek kopen, dan de lucht in. Moet eind november zover zijn.Hoe kan ik je bereiken? Dan kan ik wat specifieker zijn.

  0 likes
 35. [quote name=”Reinhardt”]

  Hoe kan ik je bereiken? Dan kan ik wat specifieker zijn.[/quote]

  Je kan mij een privébericht sturen in het forum.

  0 likes
 36. [quote name=”Bas2″][quote name=”Reinhardt”]

  Hoe kan ik je bereiken? Dan kan ik wat specifieker zijn.[/quote]

  Je kan mij een privébericht sturen in het forum.[/quote]
  [quote name=”Bas2″][quote name=”Reinhardt”]

  Hoe kan ik je bereiken? Dan kan ik wat specifieker zijn.[/quote]

  Je kan mij een privébericht sturen in het forum.[/quote]

  (prive bericht voor Bas2) Niet op het forum plaatsen. svp mailadres doorgeven, [email protected].

  0 likes
 37. Ik leefde destijds 7j zelfvoorzienend in Andalouizia…ik kocht deze dagen een huisje met grond in Portugal om er terug zelfvoorzienend te gaan leven…graag blijf ik in contact met gelijk gestemde zielen, [email protected]

  0 likes
 38. [quote name=”reinhardt”][quote name=”Bas2″][quote name=”Reinhardt”]

  Je kan mij een privébericht sturen in het forum.[/quote]

  (prive bericht voor Bas2) Niet op het forum plaatsen. svp mailadres doorgeven, [email protected].[/quote]

  Ik bedoelde eigenlijk dit forum:
  http://www.niburu.nu/index.php?Itemid=5&option=com_wrapper&view=wrapper

  0 likes
 39. [quote name=”Bas2″]Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?[/quote]
  Dit wil ik ook weten.

  0 likes
 40. [quote name=”Reinhardt”][quote name=”Bas2″][quote name=”Reinhardt”][/quote]
  Zelf gaan wij iets dergelijks opzetten in Spanje (Galicie)maar daarover later meer.[/quote]

  Kunnen mensen zich bij jullie aanmelden?
  Hebben jullie een website met informatie?[/quote]

  Website komt er aan, eerst de plek kopen, dan de lucht in. Moet eind november zover zijn.Hoe kan ik je bereiken? Dan kan ik wat specifieker zijn.[/quote]

  Is die website al klaar?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

award-winnende

Award-winnende klimaatactivist biedt excuses aan voor klimaatbangmakerij (en wordt gecensureerd)

De award-winnende klimaatactivist Michael Shellenberger schreef voor ...

coronavaccin

Afrikanen protesteren tegen tests met ‘ons’ coronavaccin: ‘Bill Gates, wij zijn niet jouw proefkonijnen’

Afgelopen week is een experimenteel coronavaccin getest ...