Mens en Dier

Jonge Grieken vormen zelfvoorzienende eilandgemeenschap (video)

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groep jonge Grieken heeft de drukke stad verruild voor de hellingen van de Telaithrion op het eiland Evia om deel te nemen aan een zelfvoorzienende rurale gemeenschap.

Hun doel is enkel zelf verbouwd biologisch voedsel te eten, zich te bevrijden van het elektriciteitsnet en geld te vervangen door ruilhandel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De groepsleden willen uiteindelijk ook een school oprichten die mensen moet gaan leren hoe ze duurzaam kunnen leven. Het project is gestart door vier Atheners die elkaar in 2008 op het internet ontmoetten uit onvrede over het vermoeiende stadsleven.

Joert

Ze leven nu twee jaar permanent in een bosrijk gebied nabij het dorp Aghios. Meer dan 80 procent van het voedsel dat ze eten is afkomstig uit hun twee kruiden- en moestuinen. Het fruit plukken ze van de bomen.

De groep volgt een vegetarisch dieet en slaapt in joerten, traditionele tenten die van oorsprong worden gebruikt door rondtrekkende nomaden in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië.

Wat ze overhouden van hun tuintjes ruilen ze in het dorp tegen producten die ze zelf niet kunnen maken. De 32-jarige mede-oprichter Apostolos Sianos zegde zijn goed betaalde baan als webdesigner in Athene op om de gemeenschap met de naam ‘Vrij en Echt’ vorm te geven.

Sociale media

“Noch de crisis, noch de bezuinigingsmaatregelen hebben invloed op je omdat je je leven en je toekomst iedere dag zelf creëert, het heeft niets te maken met de buitenste cirkel,” legde Sianos uit. “Het heeft ons misschien beïnvloed, maar enkel op een positieve manier omdat steeds meer mensen zelfvoorzienend en duurzaam willen leven. Ze nemen contact met ons op en steeds meer mensen willen erbij betrokken zijn.”

De groep maakt veel gebruik van de sociale media. Afgelopen jaar vroegen meer dan 100 mensen uit Griekenland en het buitenland mee te doen of samen te werken met de groep.

Dionysis Papanikolaou gaf een lucratieve academische carrière op om dichter bij de natuur te komen en de druk van de financiële crisis in Griekenland op afstand te houden.

Verandering

“Als je het nieuws blijft lezen en naar de televisie blijft kijken hoor je alleen maar crisis, crisis, crisis. Zelfs in je onderbewustzijn hoor je nog het woord crisis,” zei Papanikolaou. “Hier is geen crisis.”

De gemeenschap organiseert seminars over biologische landbouw en heeft plannen ontwikkeld om later deze zomer een grote school neer te zetten zodat mensen kunnen leren over duurzaam leven. Ze gebruiken het internet en crowdfunding om geld op te halen.

“Ik probeer zelf de verandering te zijn die ik wil zien,” besloot mede-oprichter Panagiotis Kantas. “Ik wacht niet op de regering om iets te veranderen en ik stem niet op iemand om verandering te brengen. Ik probeer zelf de verandering te zijn.”

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Diago
Diago
11 jaren geleden

Tegek innitiatief, dik respect voor mensen die zo’n stap durven maken.

Al moet ik wel zeggen dat ik me lekkere stukkie rundvlees niet 1/2/3 opgeef.

Bas2
Bas2
11 jaren geleden

Zijn er in Nederland zelfvoorzienende gemeenschappen?

Hayo
Hayo
11 jaren geleden

Geweldig idee,dit is toch wat ieder normaal mens wil.Ik wil ook!!

Pe68
Pe68
11 jaren geleden

De rust straalt van de video af 🙂
Toch kan ik hier in Nederland niet in deze sfeer zo iets voorstellen, nat, kou, na regen nog geen zonneschijn :–(

In een warmer land wil ik ook, hier in Nederland, nee dank u (respect)

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x