Homepagina » Gezondheid » Genezingstechnieken van de traditionele Chinese geneeskunde
Traditionele Chinese geneeskunde

Genezingstechnieken van de traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde is een holistische, medische benadering om ziekten te diagnosticeren, genezen en voorkomen.

De Chinese geneeskunde is diep geworteld in de oude Chinese cultuur, aldus geneesheer Deng Zhenqiu uit New York.

“De traditionele Chinese geneeskunde heeft een geschiedenis die 3000 jaar teruggaat in de tijd,” zei Zhenqiu. “Een ander woord ervoor is Zhong Yi. Zhong betekent ook het in balans brengen van Yin en Yang. Dat is precies wat Confucius bedoelde met Zhong Yong in de Doctrine van het Midden.”

Vijf elementen

Deng past de traditionele Chinese geneeskunde al 25 jaar toe in Chinatown, Manhattan. Naast het in balans brengen van Yin en Yang maakt de Chinese geneeskunde ook gebruik van de theorie van de vijf elementen.

“De vijf elementen zijn metaal, hout, water, vuur en aarde,” legde Zhenqiu uit. “Metaal correspondeert met de longen. Vuur met het hart. Hout met de lever. Water met de nieren. En aarde met de milt. De vijf elementen versterken elkaar en heffen elkaar op om ziekten te genezen.”

Acupunctuur

In de westerse landen worden met name kruidengeneesmiddelen en acupunctuur toegepast. Dr. Zhang Yi maakt van beide al bijna 27 jaar gebruik in haar kliniek in Manhattan. Acupunctuur is gebaseerd op de manier waarop energie door het lichaam stroomt door banen die meridianen worden genoemd.

“Als er een probleem is met één van de banen wordt acupunctuur toegepast om blokkades op te heffen zodat de energie weer kan stromen en de ziekte wordt genezen,” legde Yi uit. “De Chinese geneeskunde is anders dan de westerse en holistisch van aard. Als je hoofdpijn hebt wordt gekeken naar achterliggende redenen. Er zijn veel verschillende redenen voor hoofdpijn. De Chinese geneeskunde gaat op zoek naar de diepere oorzaken en brengt daarna de vijf elementen en Yin en Yang weer in balans.”

Holistische benadering

“Als je in het Westen last hebt van een vervelende hoest krijg je medicijnen om het slijm op te lossen,” ging Yi verder. “Door de medicatie worden patiënten vaak slaperig en kunnen ze zich niet goed concentreren op het werk. De Chinese geneeskunde kent dergelijke bijwerkingen niet. Die richt zich juist op het versterken van de milt, omdat een zwakke milt leidt tot ophoping van slijm, wat weer leidt tot hoesten.”

Vandaag de dag speelt de traditionele Chinese geneeskunde een steeds grotere rol in de westerse maatschappij. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een holistische benadering voor gezondheid en genezing.

Australië werd het eerste westerse land waar nationale registratie en accreditatie wordt aangeboden voor beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sipco schreef:

  Hoe krijgen ze in China op school bij de kinderen een hoge concentratie??Deze oefening kan iedereen doen.Plaats uw duimen ter hoogte van uw ogen, op uw slaap.Krul nu uw beide wijsvingers, en begin vanaf het midden, boven de neus, de wenkbrauwen te wrijven, gedurende één a twee minuten. En zie u heeft uw concentratie drukpunten geactiveerd.

  1 likes
 • Marcel schreef:

  Deze geneeskunde bestaat al duizenden jaren. Dus het werkt anders zou men er al na zeg maar 100 of 150 jaar mee gestopt zijn. De chemische geneeskunde bestaat ongeveer 150 jaar. U vult het zelf maar in.

  1 likes
 • Sipco schreef:

  Ik doe aan tai-chi, dat wat in China een dagelijks terugkerend ritueel is, als ochtend gynastiek.Eigenlijk is tai-chi een vechtsport(vertraagde bewegingen).Door dit te beoefenen maak je de verbinding met je “zen” en leer je aan te sluiten, op de beweging van de ander, zodat deze met slechts weinig kracht kan worden gevloerd.Iedereen kan dit beoefenen, zelfs iemand van 90 jaar.Op het moment dat je tai-chi beoefend, maak je verbinding met je innerlijke kracht,en zul je vechten leren ontwijken.tenzij de ander het noodzakelijk vind om toch te vechten,dan maakt tai-chi de “zen kracht” tot een wapen.Kung si fatsai hoog in het vaandel!!Kung si fatsai(groet van rijkdom).Innerlijke rijkdom!!

  0 likes
 • padja schreef:

  [quote name=”Sipco”]Hoe krijgen ze in China op school bij de kinderen een hoge concentratie?? .[/quote]

  Zou prachtig zijn. Maar de waarheid is dat de kinderen in China onder een enorme prestatiedruk leven. Is een groot maatschappelijk probleem. Er worden thans vnl. “robotkindertjes” afgeleverd. Elke vorm van creativiteit en nieuwsgierigheid..vragen stellen…allemaal weggetraind. Oplepelen van kennis is de vaardigheid. Enig doel is zo goed mogelijk scoren op de jaarlijkse landelijke “Bejing test”. Die bepaalt of je naar een universiteit mag en zo ja, welke.

  0 likes
 • padja schreef:

  On topic.
  Chinese medicine is zoals bekend een stuk ouder dan onze westerse methoden.
  Op dit moment wordt er in China “gemixt en matcht”. Ik heb goede hoop dat daar weer mooie vooruitgang uit voortkomt.

  0 likes
 • Biff schreef:

  In Nederland valt de Chinese Geneeskunde onder de noemer ‘alternatieve geneeswijze’, net als Ayurveda en Tibetaanse Geneeskunde.
  Dat is volledig belachelijk!

  Deze oude geneeswijzen zijn beproefd en feitelijk niet (in eerste instantie) gericht op genezen maar op gezond zijn en blijven.

  De geneeswijze van de pharmaceuten moeten dus alternatief genoemd worden,

  een bijzonder slecht (en duur!)alternatief voor échte geneeskunde!

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”Marcel”]Deze geneeskunde bestaat al duizenden jaren. Dus het werkt anders zou men er al na zeg maar 100 of 150 jaar mee gestopt zijn. De chemische geneeskunde bestaat ongeveer 150 jaar. U vult het zelf maar in.[/quote]
  Wat moet ik precies invullen? Help me eens.

  De Chinese geneeskunde bestaat al heel lang dus het werkt want anders waren ze er na 100-150 jaar mee gestopt?

  Dan kan ik volgens jouw redenatie dus ook zeggen dat de chemische werkt.Immers, het bestaat al 150 jaar en anders zouden we er nu wel mee stoppen.

  Volgens mij is dat niet wat je wilt zeggen maar het volgt wel uit je redenatie.

  Betekent het ook dat een kip slachten en jezelf insmeren met het bloed terwijl de sjaman bezweringen murmelt ook werkt? Dat doen ze in Afrika al duizenden jaren….

  0 likes
 • Morhpeus schreef:

  [quote name=”Wesley”][quote name=”Marcel”]Deze geneeskunde bestaat al duizenden jaren. Dus het werkt anders zou men er al na zeg maar 100 of 150 jaar mee gestopt zijn. De chemische geneeskunde bestaat ongeveer 150 jaar. U vult het zelf maar in.[/quote]
  Wat moet ik precies invullen? Help me eens.

  De Chinese geneeskunde bestaat al heel lang dus het werkt want anders waren ze er na 100-150 jaar mee gestopt?

  Dan kan ik volgens jouw redenatie dus ook zeggen dat de chemische werkt.Immers, het bestaat al 150 jaar en anders zouden we er nu wel mee stoppen.

  Volgens mij is dat niet wat je wilt zeggen maar het volgt wel uit je redenatie.

  Betekent het ook dat een kip slachten en jezelf insmeren met het bloed terwijl de sjaman bezweringen murmelt ook werkt? Dat doen ze in Afrika al duizenden jaren….[/quote]

  Alsof je verstand hebt van Oud Afrikaanse geneeswijzen.

  2200 jaar vóór de vader van de westerse geneeskunde, Hippocrates (die zijn stage overigens liep in het oude Ethiopië onder leiding van de Afrikaanse artsen), praktiseerde men in Afrika al holistisch natuurgeneeskunde, vergelijkbaar met TCM.

  De(wan)praktijken waar jij het over hebt zijn ontstaan tijdens en onder invloed van arabische en westerse koloniale overheersing en vertegenwoordigen niet de authentieke Afrikaanse geneeskunde.

  Je argument is eerder een teken van minachting dan dat het kwalificeert als een juist voorbeeld.

  0 likes
 • Joris schreef:

  In Zwitserland is dit juist nu eindelijk regulier geworden. Dit terugdraaien lijkt me een achterhoedegevecht.

  citaat:

  “Zwitserland: Homeopathie is werkzaam, doelmatig en besparend

  Dr. Hansueli Albonico is arts in Zwitserland, een land dat medische diversiteit in het gezondheidssysteem verankerd heeft. De DZVhÄ (Deutscher Zentralverein homöopatischer Ärtzte) sprak met de voorzitter van de vereniging van Zwitserse Complementaire Artsenorganisaties over een mijlpaal in de complementaire geneeskunde.

  Mijnheer Albonico, 16 juni 2017 was een belangrijke dag voor de complementaire geneeskunde in Zwitserland. Wat gebeurde er die dag?
  We zijn heel blij dat in Zwitserland ons burgerinitiatief ‘Ja tegen complementaire geneeskunde’ definitief naar een officiële wetgeving is omgezet. De klassieke Homeopathie is naast de antroposofische geneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de fytotherapie één van de medische gebieden die in Zwitserland ter discussie stonden. Nu heeft de gehele Bundesrat op 16 juni 2017 besloten dat alle vier deze complementaire geneeswijzen definitief in de Zwitserse basiszorgverzekering opgenomen blijven.

  Betreft dit een tijdelijke maatregel?
  Nee, het besluit geldt uitdrukkelijk voor onbepaalde tijd. De opname van de complementaire geneeswijzen in de basisverzekering was de laatste jaren tot eind 2017 beperkt. We waren er niet zeker van of de inspanning van alle betrokkenen werkelijk tot een doorbraak zou leiden, maar het is gelukt.”

  bron: https://www.nvkh.nl/nieuws/zwitserland-homeopathie-is-werkzaam-doelmatig-en-besparend

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  >