Propaganda

Journalistiek te koop: dienen media de banken? (video)

Help ons door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer ze worden benaderd voor een baan zouden journalisten op hun hoede moeten zijn. Vandaag de dag blijkt geld echter vaak belangrijker dan ethiek.

De grote Amerikaanse publieke radio-omroep National Public Radio (NPR) werd oorspronkelijk gefinancierd door de overheid en luisteraars, maar sinds kort worden vooral de namen van andere weldoeners genoemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het blijkt dat de banken en corporaties die NPR financieren invloed hebben op de inhoud van de programma’s. Bovendien is duidelijk geworden dat bepaalde programma’s voor de volle 100 procent worden gefinancierd door één bedrijf dat al dan niet zeggenschap heeft over de inhoud van de programma’s.

Zo heeft het radioprogramma Planet Money nauwere banden met één van haar sponsors dan menig luisteraar zich realiseert. Mark Ames en Yasha Levine van website S.H.A.M.E. en Foster Kamer van de New York Observer delen hun bevindingen. Hebben we nog zoiets als vrije journalistiek of zijn de grote media spreekbuizen geworden van de industrie?

Bron: YouTube/RTAmerica

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kleutermaatschappij
Kleutermaatschappij
11 jaren geleden

Ja het is duidelijk dat bankiers die in kartelvorm geld uit niks maken de media betalen. Heeft u dat nog niet in de gaten dan heeft u mogelijk nog een soort naief
“kleuterbewustzijn” ! Niks nieuws lijkt me dit nieuwsfeitje.

Richard2012
Richard2012
11 jaren geleden

Het is ook duidelijk hier in Nederland.Alhoewel er eigenlijk niemand op let of opvalt.Neem nou Carglass,een bedrijf die frequent een reclameboodschap de lucht in gooit,met als spreuk:’In de meeste gevallen..vergoed.Een bedrijf dat ‘leeft’ van gebroken ruiten.Welnee dit zijn gesponsorde bedrijven door de overheid.Ook de telegraaf heeft zijn tentakels verspreidt enz.Alles wat je al teveel ziet op tv mag je gerust zien als bewust

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Normaal gesproken staat er in kleine lettertjes “Advertorial” boven een journalistiek product wat in opdracht van een sponsor is geschreven.

In ieder bedrijf zijn er zaken waar niet over gerept wordt. Zo ook met de media, anders zijn ze een betalende klant kwijt. Het is zo simpel…

yogi
yogi
11 jaren geleden

Dit is toch niet zo erg .. de publieke zenders in de usa stellen zowiezo geen zak voor , volgens mij hebben de Yanks slechts 1 publieke net op tv de overige 999 zijn commercieel zo zal het ook wel zijn op de radio ..

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x