Het Complot

Gelekte stukken: het privéleger van Shell in de Nigerdelta

Help ons door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Shell betaalt Nigeriaanse veiligheidstroepen tientallen miljoenen euro’s per jaar om haar installaties en medewerkers in de Nigerdelta te beschermen, zo blijkt uit gelekte interne stukken die The Guardian heeft ingezien.

De oliegigant onderhoudt daarnaast een interne politiemacht in Nigeria, plus een netwerk van agenten in burger die fungeren als informant.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Zo’n 40 procent van alle veiligheidsuitgaven van het grootste bedrijf van de wereld ging drie jaar lang op aan het beschermen van haar operaties in de Nigerdelta. In 2009 werd 52 miljoen euro geïnvesteerd in Nigeriaanse regeringstroepen en nog eens 60 miljoen euro in ‘overige veiligheidskosten’. Gedacht wordt dat het gaat om een combinatie van private beveiligingsfirma’s en betalingen aan individuen.

Mensenrechten

Activisten zijn bezorgd dat de operatie bijdraagt aan de verdere destabilisering van het olierijke gebied. Dat werkt corruptie en criminaliteit in de hand, zo stellen ze. “Shell geeft wereldwijd kolossale bedragen uit aan veiligheid,” zei Ben Amunwa van oliewaakhond Platform. “Het is ongelooflijk dat Shell 52 miljoen euro in de zakken stopt van soldaten en politieagenten die bekend staan om het routinematig schenden van de mensenrechten.”

Bijna een derde van het veiligheidsbudget van Shell in 2008, een slordige 80 miljoen euro, werd opzij gezet voor ‘derden’. Het ging daarbij onder meer om 600 Nigeriaanse politieagenten en 700 leden van de controversiële staatspolitie JTF, die is opgebouwd uit het leger, de marine en de politie.

Ondanks dat Shell ontkent de troepen aan te sturen, leverde de oliegigant ze in het verleden boten, helikopters, voertuigen en satelliettelefoons. “Dit bewijst wat wij in de Nigerdelta al jaren weten, namelijk dat de politie en het leger worden betaald door Shell,” zei Celestine Nkabari van de campagnegroep Social Action.

Shell zou bijvoorbeeld in 2003 honderdduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in de inzet van 350 soldaten in de delta.

Koloniale periode

Shell International verwees voor beschuldigingen van corruptie naar de Nigeriaanse autoriteiten. Het bedrijf wilde niet zeggen of de stijgende veiligheidskosten te maken hebben met de Arabische Lente. Shell heeft onlangs Syrië verlaten en is gevestigd in meerdere landen in het Midden-Oosten.

Voor het eerst is de omvang van de uitgaven van Shell in kaart gebracht. Er worden grote vraagtekens gezet bij de effectiviteit van de veiligheidstroepen. “Shell steekt elk jaar miljoenen in de regeringstroepen die vervolgens verzuimen het bedrijf op een adequate manier te beschermen,” legde Amunwa uit.

“Deze cijfers zijn alarmerend, het is schandalig dat zo veel geld wordt uitgegeven aan veiligheid in plaats van lokale gemeenschappen die worden vernietigd als gevolg van de oliewinning,” zei activist Jaff Napoleon Bamenjo. “Door heel Afrika betalen olie-, mijnbouw- en agroreuzen geregeld voor diensten van lokale veiligheidstroepen die het niet nauw nemen met de mensenrechten. Het is een extreem onethische methode die we te danken hebben aan de koloniale periode. Daar moet onmiddelijk een einde aan komen.”

Bron: Guardian.co.uk

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
p-eat-her
p-eat-her
11 jaren geleden

Kunnen we bea hier medeverantwoordelijk voor houden? Dat koloniale tijdperk zegt eigenlijk al genoeg 🙂

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

t,zal gerust niet helpen ! maar ik hoop van harte dat de automobilst zich eerst even afvraagt waarom ga ik hier tanken en niet bij de anderepomp kom mensen sta op voor afrika en jullie beurs want dit gelag betalen jullie met erg veel geld aan de pomp .mijn kameraad was verleden week in jougeslavie en daar betaalde hij 1,40 de liter en hier terug gekomen bijna 1,80 dit istoch van den zotte ??

Alys
Alys
11 jaren geleden

Ja die Beatrix heeft ook aandelen in de shell hun duwen hun portomonees steeds voller maar de mensen in afrika hebben niks…
denk er niet aan als ik een auto had om de shell te sponseren…
niet normaal hoe die mensen daar behandeld worden en treurig dat de moeder van het volk? aandelen bij de shell bezit

Paul T.
Paul T.
11 jaren geleden

Denk dat Oldenkamp met zijn opmerkingen over HKH helemaal goed zat.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x