Homepagina » Binnenland » “Jullie Nederlanders hebben wel heel sterk het idee vrij en autonoom te zijn. Het is een illusie”
"Jullie Nederlanders hebben wel heel sterk het idee vrij en autonoom te zijn. Het is een illusie"

“Jullie Nederlanders hebben wel heel sterk het idee vrij en autonoom te zijn. Het is een illusie”

Wij zijn helemaal niet zelfstandig en zeker niet vrij. Dat schrijft Trouw-columnist Henk Steenhuis. Premier Mark Rutte verkondigde onlangs op televisie dat we het meest welvarende en vrije land van bijna de hele wereld zijn. “Wat zijn dan onze vrijheden?” vraagt Steenhuis zich af.

De Belgische psycho-analyticus Paul Verhaeghe zegt over de Nederlanders: “Jullie denken zelfstandig te zijn, afkerig van autoriteit, maar al die meningen zitten gevangen in een strak keurslijf.”

Toen hij nog niet zo lang geleden regelmatig naar Nederland begon te komen, ontdekte hij al snel dat Nederlanders zeer gezagsgetrouw zijn. “Als ik hoor hoe de Nederlandse zorgsector overgereglementeerd is, waardoor de eigenlijke zorg heel ernstig in het gedrang komt, dan vraag ik me af waarom al die mondige Nederlanders dat toegelaten hebben,” zei hij.

Denken beperken

Dit is volgens Verhaeghe typisch iets voor de westerse maatschappij. “Jullie Nederlanders hebben wel heel sterk het idee vrij en autonoom te zijn. Het is een illusie,” zei hij.

“Zoals de Poolse filosoof Kolakowski zei: ‘Nooit zijn we zo vrij geweest en nooit hebben we ons zo machteloos gevoeld’. We kunnen steeds minder zelf over ons privéleven beslissen,” voegde hij toe. “Overal zijn regeltjes voor, die uiteindelijk niet alleen ons handelen, maar ook ons denken beperken.”

Geen functionerende democratie

Ook uit het buitenland zijn dergelijke geluiden te horen. De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter zei enige tijd terug in het Duitse weekblad Der Spiegel dat de Verenigde Staten momenteel geen functionerende democratie hebben.

Volgens Carter, die van 1977 tot 1981 president was, gaat het gespioneer van de Amerikaanse geheime diensten tegenwoordig veel te ver. Er wordt op een ‘excessieve’ manier de privésfeer van de burger binnengedrongen, vindt hij. De oud-president stelt dat Amerika is verworden tot een oligarchie.

Eerder concludeerden twee politicologen al dat de Verenigde Staten zijn veranderd van een democratie in een oligarchie.

[Trouw]

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

37 reacties

 1. Betalen betalen en nog eens betalen! Zolang je betaald dan ben je een goede burger!
  Niemand durft iets te zeggen over de hoge belastingen/ boetes/ verzekeringen etc
  Je hebt vrijheid van meningsuiting, maar binnen bepaalde grenzen.

  Een gebeurtenis in een stad (eerder wijk) houdt ons wekenlang in de ban. Ergernis en verdeeldheid tussen de burgers. Terwijl het probleem zo opgelost kan worden!

  We houden ons meer bezig met andere leiders en landen, dan onze eigen land!
  We gaan niet vooruit, maar juist achteruit!

  Wisten jullie dat alle kandidaten in Amerika Mason zijn…?
  Het maakt niet uit wie wint…
  Is het in Nederland anders? Hebben WIJ voor het kiezen?

  We houden ons bezig met wat de media ons voorschotelt!

  Zal massaal stemmen op een nieuwe partij een revolutie vormen?
  Iemand een idee…?

  30 likes
  • Een nieuwe partij zal geen verandering betekenen. Zo’n partij wordt dan van binnenuit kapot gemaakt door mollen. En veelal weet de mol zelf niet eens dat ie een mol is.

   Het eerste wat moet gebeuren om iets te veranderen is ons vrij kunnen bewegen en vrij durven te zeggen wat we willen. Dit kan alleen als we ons eerst los maken van de tientallen geheime diensten uit Amerika inclusief de totale internet controle welke registreert wie wat denkt en elke persoon voorziet van een label.

   Maar wat zien we? Precies het omgekeerde en dit wordt allemaall georganiseerd vanuit Brussel. Daar zitten bestuurders (aangestuurd door de VS) die ons Europa meer en meer onder invloed van de VS sturen.

   Stap 1: einde Europese Unie
   Stap 2: Vrije media
   Stap 3: Los weken van de VS
   Zo, nu kunnen er nieuwe partijen ontstaan.

   22 likes
   • Kan allemaal wel waar zijn, maar je moet ergens beginnen en dan is stemmen op een andere partij, bij voor keur een kleine partij en zeker niet de grote. Die willen nog wel vooruit en dan moeten ze meer doen voor hun geld, meer onderhandelen.

    En als je het partij programma van de libertarische partij gelezen hebt, voor de verandering niet eens zo groot, kom je een heel eind.

    Maar ja exposure krijger in NL is lastig vanwege alle subsidies en de ministers van de grote partijen zitten niet voor niets bij DWDD en consorten om maar een dwarsstraat te noemen. Dus de kleintjes krijgen niets, ja zendtijd voor politieke partijen waar echt niemand naar kijkt en geen populair prog want dan verdwijnt ineens de subsidie

    Subsidie ander woord voor geld om te sturen. Nog anders; gestolen geld want de staat heeft van zichzelf niets

    1 likes
    • De macht ligt in Brussel. Er is geen politieke partij die iets kan veranderen, hoogstens een nieuwe leider. Maar ja, zie wat er met Pim Fortuyn is gebeurd.
     En mocht er een nieuwe leider opstaan die
     De laatste hoop is een referendum.
     Succes

     4 likes
  • Ja, Nederland lijkt wel op een modern bejaardentehuis.

   14 likes
  • Momenteel is stemmen in NeDDRland een misdaad tegen de menselijkheid.

   Wil je je toch stemmen http://stemlp.nl/

   Libertarische partij als ze waar maken wat ze zeggen gaan we voorlopig de goede kant op.

   2 likes
   • Die gasten sporen niet vind ik.
    Lees het partijprogramma er maar eens op na.
    Verheerlijking van de mulitKULti samenleving, privatisering van de munt (hoezo? Deze IS al geprivatiseerd!), Totaal geen belastingen, volledige privatisering nutsvoorzieningen, water, post, ziektekosten, luchthavens, spoorwegen, waterwegen, openbare wegen, en het openbaar vervoer.etc. (precies wat de laatste twee decennia is gebeurd en wat nog gaat gebeuren – Heeft de privatisering gebracht wat beloofd is?).
    Afschaffing minimum loon – Geloof me, dit is ooit ingevoerd om oligarchen te DWINGEN een MINIMAAL uurtarief te laten betalen. Haalt men dit weg, dan ….. bedenk ‘t zelf maar.
    ELKE vluchteling ter wereld is welkom in Nederland…
    enz.

    Sorry, NIET mijn partij!

    6 likes
  • Ik zal wederom op Pieter Omtzicht stemmen bij de volgende verkiezingen! Niet omdat hij van de CDA is maar vanwege zijn vastberadenheid. Daar zijn er in onze politiek helaas niet zo veel van.

   1 likes
 2. Er is maar 1 land in de wereld dat soeverein is en dat is Zwitserland.
  Nederland is een regeltjes gevangenis die is opgebouwd sinds Napoleon werd verslagen en Willem I op de troon werd gezet door de Engelsen. Het Koninkrijk der Nederlanden is een hersenspinsel van een aantal sluwe figuren geweest. Nederland heeft voor die tijd en ook nu nog altijd onder auspiciën gestaan van de Paus en die heeft nooit de Bataafse Republiek afgeschaft. Dus feitelijk zijn we dat nog steeds. Onder die Bataafse Republiek hadden wij nog een common law wat eerlijker en fatsoenlijker was dan de huidige illegale wetgeving. Die huidige wetgeving is voor het grootste deel gebaseerd op het financiële systeem en voordeel voor de Staat der Nederlanden. Rechters zouden onafhankelijk zijn, maar ook dat is een illusie. Zij zorgen ervoor dat grote zaken die het belang van de bevolking dienen niet ontvankelijk worden verklaard of laten je de zaak verliezen. Vaak jouw achterlatend met een vette rekening.
  Zaken tegen de Belastingdienst zijn daar een goed voorbeeld van omdat die geld int op basis van gebakken lucht. Contractloos dus.
  Ook vrijheden zijn een illusie, als voorbeeld kun je stellen dat Staatsbosbeheer entreegeld gaat vragen voor toegang tot een bos. Privacy is ver te zoeken omdat ze alles van je registreren vanaf je geboorte en wederom contractloos zonder enige vermelding aan jouw. Overheidsinstanties hebben lak aan mensenrechten op enkele gevallen na, maar dat is schone schijn.
  Mensen denken niet meer na, door al die manipulaties en zijn daardoor volledig murw geraakt uit angst voor torenhoge kosten. Want daar zijn ze goed in.

  14 likes
 3. Hoop maakt z'n eigen magie

  De huizenprijzen kunnen met zeker 75% omlaag.

  Niets is zo belangrijk voor een samenleving, als beschaafd met elkaar omgaan, en door de huizenprijzen
  van momenteel, kan men dit niet meer opbrengen.

  Barbequen, houtkachels (ook in de stad) (om de energiekosten te ontzien) vuurkorven,
  muziek hard, men heeft geen zin meer om zich aan te passen, omdat ze in een duur huis wonen.

  Met als gevolg heel veel veel overlast. Het respect voor elkaar is weg.
  De basis van beschaving.

  21 likes
  • Huizenprijzen worden bewust hoog gehouden, is begonnen met de subsidies. De staat geeft, (van ons eigen geld, want de staat heeft zelf niets) om te kunnen ontvangen aan belastingen komt meteen de geldcreatie bij omdat je dat geld moet lenen en dus ga je belasting betalen over vermogen dat je door de staat is verschaft, Wat heet een sigaar uit eigen doos.

   5 meter over de grens in Duitsland zijn de prijzen nog wel ‘normaal’ en soms idd 75 % lager.

   Ik heb al eerder het betoog gehouden, heel den Haag eruit en aansluiten bij Duitsland, want gewonnen hebben ze nu toch al.
   Scheelt heel veel opvreters en geld, en hebben ze meteen hun koning waar ze zo jaloers op zijn:-)

   7 likes
 4. Ik ben een half king. Ik zeg hardop tegen elke Nederlander dat ze een struisvogel syndroom hebben. Als je je rekeningen betaald dan zit je wel goed. Geen gezeik en gezeur. Ik werd wakker toen de varkenspest uitbrak. Bijna iedereen om me heen liet zich getrouw vaccineren. Waarschijnlijk was ik de enige die vragen stelde . Mensen vonden me vervelend. Dat is als je vragen gaat stellen. Dat doen Nederlanders niet. Ik kwam al snel achter wat erin de vaccinatie zat. Plus het was de periode ook voor de grieperig. Ik,werk in de zorg. Nou ik kan je vertellen bijna alle werknemers in de zorg laten zich niet inenten. Er zat kwik in. Kwik wordt gebruikt als catalisator. Ga dan maar rekenen……. Plus de griep prik die je afweer twee weken platligt terwijl door troep . Ik sprak een huisarts die dat ook niet deed zich laten vaccineren want het werkt aafrechts. Ze verdient per gevaccineerrde 150 euro. Ching ching.

  Ook zie ik veel nieuws wat daarna snel online verdwijnt en er worden geen vragen meer gesteld. Let maar eens op. Als men dan doet dan gebeurt er iets en blijkbaar is iedereen het opeens vergeten. Hallo ben ik dan de enige ?

  Of nog een voorbeeld je stemt online tegen iets dan krijg je een bevestiging dat je het tegengestelde heb ingedrukt. Nee dat doe ik ook niet meer. Mensen online zijn open maar vraag je het op de man af………

  Ik schaam me voor de Nederlanders echt waar. Wij zijn een rijk land ,ja we betalen wegenbelasting etc . Intussen gaat het farmaceutisch bedrijf groeien. Ook daar heb ik fraude gezien. Een trutje hoe je goedkope medicijnen duur maakt. Ik heb ook proffesoren gesproken hierover ze kunnen niet verder vanwege de wetten . Wie zijn de dupe hiervan? Wie laat het toe . Doordat ik tegenspartel krijg ik veel tegenwerk van de overheid ………..sssssst……

  19 likes
 5. in nederland mag je alles zeggen en protesteren enz. maar luisteren ho maar.valse vrijheden noemen ze dat.

  5 likes
 6. Als de tralies van je kooi met goud bekleed zijn en ze blinken mooi, dan zie je ze blijkbaar niet en denk je dat je vrij bent. De werkelijkheid komt dan op een ander moment wel bij je langs. Hopelijk schrikt men dan niet al te hard.

  6 likes
 7. Ik moet ook altijd lachen om die onderzoeken die beweren dat 80% van de Nederlanders (beweren) gelukkig (te) zijn. Ik vraag mij dan af of de mensen soms een dubbel leven leiden. Het lijkt er sterk op.

  6 likes
 8. Nederland, geen paradijs op aarde.

  3 likes
 9. Ik weet het, ik weet het! Maar tot de verkiezingen kan ik daar weinig aan doen! Ook daarna zal mijn stem er weinig of niets aan veranderen! Helaas! We moeten ons er bij neerleggen, dat wij door criminelen worden “geregeerd”! Wat kan ik als eenling hiertegen kunnen doen? Deze vraag stel ik mij iedere dag! Vroeger had ik in mijn vocabulaire staan”,de onderste steen zal boven komen!”. Deze zin durf ik niet meer te gebruiken! Te beladen! Nu vraag ik mij iedere dag opnieuw af, DOOR WIE WORDEN WIJ EIGENLIJK “GEREGEERD??.

  3 likes
 10. Nederland gaat verzuipen, de dijken storten in.

  2 likes
 11. http://Www.nationaalzorgfonds.nl steun actie: 1 zorgverzekering, geen eigen risico!

  2 likes
 12. De mensen in NL hebben niet door dat het een stalen hand in een fluwelen handschoen is, die hen langzaam WURGT.
  Zag dat zelf ook pas toen ik NL verlaten had. Van een afstand werd het me pas goed duidelijk. In NL zelf was het steeds dat vage gevoel van “het klopt niet. Dit is geen Echt leven. Als je maa niet boven het maaiveld uitsteekt en in de pas meeloopt”……..LIJKT het een ideaalland.

  2 likes
 13. Begin dan als gewoon volk eens te luisteren wat een ander je verteld. Talloze gesprekken gevoerd over het systeem. Ook over eigen ervaringen. Men steekt eerder een mes in je rug, dan dat ze je iets gunnen/begrijpen. Men luistert hier pas, als ze het zelf ook ervaren/meemaken.(dan zijn we al te laat) Bloed irritant. Kom eens voor mensen op. Doe dat dan samen. Samen staan we sterk. Zijn we verleerd, doordat het stelsel/systeem op de individu is afgestemd.

  1 likes
 14. Belgen grijpen elke kans om Nederland af te katten aan… Dat heb ik dit jaar geleerd. Ik ben ze tegen gekomen op vakantie. Nederlanders dit en Nederlanders dat… Maar nooit op een complimenteuze manier.

  Alsof de Belgen het zo goed doen, met hun 5 regeringen en grind snelwegen.

  Laat hem lekker z’n mond houden met “jullie Nederlanders”. Ga lekker thuis je zaken op orde brengen voordat je bij ons aankomt.

  1 likes
 15. Ik heb veel gereisd…en iedere keer als ik weer terug in nederland ben voelt het raar aan..bedrukkend, . Mensen die wig voor zich uit staren op straat. Ik, word ook meteen moe, alsof de energie heel laag is…..kan er niet helemaal de vinger opleggen.. Hebben andere mensen dit?

  1 likes
  • Kan ik van meepraten als internationaal chauffeur.

   Ik ben altijd weer blij als ik de Nederlandse grens weer achter mij laat en het achterlijke gestres achter mij kan laten. Probeer ook altijd zo lang mogelijk weg te blijven, maar dan komen er drie rijtijden wetten om de hoek kijken die mij verplichten om naar Nederland/ Huis te moeten.

   Wat mij ook altijd nog verbaast na 40 jaar is dat als ik terug naar NL kom ik altijd weer een kaart nodig heb en in het buitenland niet…

   0 likes
 16. jullie trouw-columnisten zijn nogal wereldvreemd

  0 likes
 17. ”De Belgische psycho-analyticus Paul Verhaeghe zegt over de Nederlanders: “Jullie denken zelfstandig te zijn, afkerig van autoriteit, maar al die meningen zitten gevangen in een strak keurslijf.”

  Ondanks dat dan toch beter geregeld hier (NL) van in (B)…

  0 likes
 18. edit…. wig..is wazig

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Farage waarschuwt voor volksopstand tegen de EU. Dit heeft hij te zeggen over de pestkoppen in Brussel

Farage waarschuwt voor volksopstand tegen de EU. Dit heeft hij te zeggen over de pestkoppen in Brussel

Europarlementariër Nigel Farage heeft gesuggereerd dat er ...

Ik weet wat Noord-Korea wil, maar Amerikaanse oligarchie weigert mee te werken. Luister naar deze wijze woorden van president Carter

Ik weet wat Noord-Korea wil, maar Amerikaanse oligarchie weigert mee te werken. Luister naar deze wijze woorden van president Carter

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter herhaalde nog ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+