Homepagina » Gezondheid » Je hebt meer kans om een hartaanval te overleven als de dokters weg zijn. Dit onderzoek roept belangrijke vragen op
Je hebt meer kans om een hartaanval te overleven als de dokters weg zijn. Dit onderzoek roept belangrijke vragen op

Je hebt meer kans om een hartaanval te overleven als de dokters weg zijn. Dit onderzoek roept belangrijke vragen op

Mensen die in het ziekenhuis worden behandeld voor een hartaanval, hebben meer kans om te overleven als de topcardiologen weg zijn.

Vooraanstaande cardiologen hebben de neiging om meer interventionistisch te zijn en technieken te gebruiken zoals het plaatsen van een stent om een kransslagader open te houden.

De patiënt heeft echter ook meer kans om als gevolg daarvan te overlijden.

Direct verband

Patiënten die een minimale behandeling krijgen na een hartstilstand of hartfalen hebben daarentegen een veel grotere kans om een maand na de eerste hartaanval nog in leven te zijn, zo ontdekten onderzoekers van de Harvard Medical School.

Er bleek een direct verband te zijn tussen medische congressen, wanneer de cardiologen niet aanwezig waren in het ziekenhuis, en de overlevingskansen van patiënten.

“Veel medische interventies leveren geen overlevingswinst op, en het feit dat de sterfte ook daadwerkelijk daalt bij patiënten met een hartaanval tijdens een congres roept belangrijke vragen op over de manier waarop de zorg verschilt tussen deze twee periodes,” zegt hoofdonderzoeker Anupam Jena.

Grootste cardiologieconferentie

De onderzoekers keken naar de overlevingspercentages van patiënten met een hartaanval die in het ziekenhuis waren opgenomen op of rond het moment dat ‘s werelds grootste cardiologieconferentie, het Transcatheter Cardiovascular Therapeutics Congress, plaatsvond.

In totaal overleed 15,3 procent van de patiënten die tijdens de conferentie werden opgenomen binnen 30 dagen, in vergelijking met 16,7 procent van de patiënten die op niet-conferentiedagen werden opgenomen en wél werden behandeld door de cardioloog.

Veiligere en effectievere opties

Cardiologen lijken gefixeerd te zijn op het plaatsen van stents – een procedure waarbij een klein buisje van gaas en metaal dat op een ballonnetje gemonteerd is wordt ingebracht in een verstopte slagader, waarna het ballonnetje wordt geopend – terwijl er veiligere en effectievere opties zijn, zegt Jena.

De artsen die de conferentie bijwoonden, voerden meer stentprocedures uit en waren meer gespitst op het publiceren van wetenschappelijke artikelen en het uitvoeren van klinisch onderzoek dan de collega’s die in het ziekenhuis achterbleven.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of the American Heart Association.

[Medisch Dossier]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Klopt, heb all Mn hartmedicatie met vooral haar bijwerkingen , weggedaan en eet en drink alleen puur natuur, waar ik dagelijks in wandel in weer en wind.
  Nu ben ik en voel ik mij als een jonge god.
  Pluk me , ik ben de lente.

  25 likes
  • @Pjoter. Dat is mooi. Pillen hebben inderdaad veel bijwerkingen en kan je in twijfel trekken of bepaalde medicijnen echt nodig zijn. Maar hoe zat het in de acute fase? Was er sprake van een hartinfarct of van instabiele angina pectoris? Is wel of geen interventie gedaan? Dat is bepalend voor de afloop van de situatie en dat kan ik niet uit je verhaal opmaken. Ik ben erg benieuwd naar het hele verhaal.

   2 likes
 2. Elke vegetatie heeft zijn eigen beschermde levensbehoud, inbreuk of invloed van buitenaf geeft alleen maar verstoring van dit ecologisch evenwicht?

  7 likes
 3. Heb je aan je hart STOP meteen met koffie en dat is geen grap!! Ik ben gewoon gestopt met koffie en voel me nu na vele jaren nog op en top gezond. Geen medicijnen meer ingenomen (wel in overleg met de huisarts doen natuurlijk.) en geen pijn meer op mijn borst gehad en eet ook op tijd knoflook zo’n paar keer per week dat houd je boed gezond.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...

Maan mogelijk bezaaid met organismen en technologie van buiten ons zonnestelsel. Harvard-astronoom waagt zich aan opmerkelijke theorie

Maan mogelijk bezaaid met organismen en technologie van buiten ons zonnestelsel. Harvard-astronoom waagt zich aan opmerkelijke theorie

Een astronoom van de Harvard-universiteit heeft gezegd ...