Gezondheid

Kijk in de supermarkt goed op de verpakking: deze E-nummers verhogen kans op kanker

Help door dit met je vrienden op je social media te delen!

Bepaalde additieven die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid en textuur te verbeteren, kunnen het risico op kanker met 15 procent verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe Franse studie, meldt nieuwssite The Connexion.

Kanker is in Frankrijk de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na hart- en vaatziekten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De nieuwe studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine, is volgens de onderzoekers de eerste observationele studie in zijn soort.

E471, E407 en E407a

Het onderzoek linkt het consumeren van voedselproducten die emulgatoren bevatten aan een hoger risico op kanker, waaronder borst- en prostaatkanker.

Veel bewerkte voeding bevat emulgatoren en andere additieven, waaronder snoepgoed, bakproducten, chocoladerepen en kant-en-klaarmaaltijden. De onderzoekers noemen specifiek E471, E407 en E407a. Ze worden toegevoegd om de houdbaarheid, smaak en textuur te verbeteren.

De auteurs van de studie analyseerden gegevens die tussen 2009 en 2021 door 92.000 Fransen zijn ingevuld.

32 procent meer kans

Alle deelnemers moesten op verschillende momenten invullen wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten en gedronken. Vervolgens werden ze gemiddeld zeven jaar lang gevolgd. In die periode werd bij 2604 deelnemers kanker geconstateerd.

Mensen die de meeste producten met mono- en diglyceriden uit vetzuren (E471) consumeerden, liepen 15 procent meer risico op kanker. Bij borstkanker (24 procent) en prostaatkanker (46 procent) was dit verband nog duidelijker te zien.

Vrouwen die de meeste carragenen (E407 en E407a) consumeerden, hadden 32 procent meer kans op borstkanker.

Beter voor je gezondheid

Hoofdonderzoeker dr. Mathilde Touvier zei dat het beter voor je gezondheid is om zelf thuis te koken en bewerkt voedsel links te laten liggen.

Vorig jaar legde een soortgelijke studie een verband tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten en mentale aandoeningen zoals depressie.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 127 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

81 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cash, MKB, winkelbezoek = wat ze niet willen
Cash, MKB, winkelbezoek = wat ze niet willen
1 maand geleden

Op de verpakking staat niet altijd het e-nummer maar wel de benaming zoals emulgator, glansmiddel etc.
Dus je moet zowel op een nummer als op de naam zelf letten.
e-nummers zitten overal in het is verschrikkelijk

Kim
Kim
1 maand geleden

Ik koop alleen nog skyr kwark in de ah.
Skyr word geproduceerd door Campina en heeft al eerder aangekondigd alternatieve ingredi:enten (krekels) te gaan gebruiken voor eiwitproductie.
Mocht het zover zijn dan mag ik aannemen dat ze dit moeten melden?
Campina was voor en door de boeren maar dat is een beetje aangepast geloof ik.
Voor de rest lekker langs de weg en bij de echte slager.

Joyce
Joyce
1 maand geleden

En zoals al jarenlang giftige toevoegingen en toegestaan worden door de keuringsdienst van waren zal ook dit gif gewoon toegestaan worden!
laten die lui of hun werk doen waarvoor wij( de bevolking) ze betalen of oprutten!
schandalig hoe corrupt dit zootje is. Kom je in de keuken niet weg met de kleinste hoeveelheid stof, vet, of is er sprake van een paar mieren, zilvervisjes dan kun je de tent sluiten! Maar worden er expres gifstoffen in het eten toegevoegd dan staat de keuringsdienst van waarom te applaudisseren 🤮🤮👍🏿👍🏿

Maria
Maria
1 maand geleden

Brood daar zit wat in. Ja. E 471.
TARWE is sowieso vergif voor je darmen. Die weten daar eigelijk geen raad mee. Darmkanker is dan ook in Nederland 1 van de meest voorkomende kankers.
Dus een boterhammetje met synthetische boter en dan nog een lapje ham met E250. Glaasje koemelk. GOED BEZIG??? Nee.
Eet roggebrood. Echte boter is de beste boter.
Rosbief. Die war goed blijft tot morgen. Beetje zwarte peper erover. Kopje groene thee.

Back to top button
81
0
We lezen graag je reactie!x