Homepagina » Wetenschap » Kwantumraadsel: waar bestaat licht uit?
Kwantumraadsel: waar bestaat licht uit?

Kwantumraadsel: waar bestaat licht uit?

Bestaat licht uit golven of uit deeltjes? Wetenschappers hebben nog altijd geen antwoord op deze vraag omdat licht uit beide lijkt te bestaan.

Tot nu toe bleek licht zich tijdens experimenten altijd te gedragen als een deeltje of een golf, maar nooit allebei. Voor het eerst is nu aangetoond dat licht zich tegelijkertijd als deeltje en als golf kan gedragen.

Wetenschappers hopen nu de precieze aard van licht en de gehele kwantumwereld te kunnen bepalen. Isaac Newton stelde dat licht is gemaakt van deeltjes terwijl James Clerk Maxwell, de grondlegger van de hele klassieke elektromagnetische theorie, licht zag als een golf.

Dualiteit van golven en deeltjes

In 1905 legde Albert Einstein het foto-elektrisch effect uit, het verschijnsel dat elektronen, die niet zo sterk gebonden zijn aan een atoom, loskomen nadat ze voldoende energie hebben opgenomen van een invallende lichtgolf. Hij ontdekte dat licht is opgebouwd uit lichtkwanta of fotonen. Die ontdekking leverde hem de Nobelprijs voor de Natuurkunde op.

Net als licht lijken ook alle subatomische deeltjes, waaronder elektronen en quarks, en zelfs het recent ontdekte Higgsboson-deeltje zowel een golf als een deeltje te zijn. Dit wordt ook wel de dualiteit van golven en deeltjes genoemd, een beginsel van de kwantummechanica dat zegt dat alle deeltjes zich onder bepaalde omstandigheden als golven gedragen en alle golven zich onder bepaalde omstandigheden als een stroom deeltjes gedragen.

Wetenschappers vragen zich af of licht onder bepaalde omstandigheden overgaat van een deeltje in een golf of dat licht te allen tijde zowel een deeltje als een golf is.

Non-lokaliteit

Voor het eerst hebben onderzoekers een apparaat ontwikkeld waarmee deeltjes en golven tegelijkertijd kunnen worden gedetecteerd. Het apparaat is sterk afhankelijk van non-lokaliteit, wat zoiets betekent als niet plaatsgebonden of zonder oorzaak. Volgens dit kwantumeffect kan hetzelfde deeltje tegelijkertijd op twee verschillende plaatsen bestaan.

Het apparaat detecteerde non-lokaliteit wat betekent dat de fotonen zich in ons experiment tegelijkertijd als deeltje en als golf gedroegen, aldus natuurkundige Albert Peruzzo van de Universiteit van Bristol in een verklaring. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

Het experiment is daarnaast afhankelijk van een ander aspect van de kwantummechanica, te weten kwantumverstrengeling, een fenomeen waarbij twee of meer natuurkundige objecten zodanig zijn verbonden, dat het ene object niet meer volledig beschreven kan worden zonder het andere specifiek te noemen, ook al zijn de beide objecten ruimtelijk gescheiden.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Is dat niet hetzelfde als praxis

  2 likes
 2. Licht bestaat uit een golf of freqentie.Zo ga je van onzichtbare radiogolven in het spectrum, naar zichtbare in het spectrum.Hoe kan het dat wij dan licht kunnen zien?Ons brein en onze ogen zijn hiervoor gemaakt,om het te kunnen zien.(ontvangstapparaat)want ga je hoger in het spectrum, dan wordt het licht weer onzichtbaar,en heb je een apparaat nodig om weer te kunnen zien. Zoals de infraroodkijker en de ultravioletkijker.En het licht zelf, wordt uitgezonden door de zon, via fotonen.Lichtgevoelige geladen deeltjes.

  1 likes
 3. Volgens Viktor Schauberger gedraagt het heelal zich als water, fluïdum.
  Boeiend om zijn boek te lezen: “Een leven lang leren van de natuur”

  1 likes
 4. De bewijzen stapelen zichzelf op in de richting van een allesomvattend bewustzijn waarbij het holografisch universum het deel is waar wij ons in bevinden, kunnen waarnemen en gecreëerd hebben.

  1 likes
 5. [quote name=”Hunting Wolf”]Licht bestaat uit een golf of freqentie.Zo ga je van onzichtbare radiogolven in het spectrum, naar zichtbare in het spectrum.Hoe kan het dat wij dan licht kunnen zien?Ons brein en onze ogen zijn hiervoor gemaakt,om het te kunnen zien.(ontvangstapparaat)want ga je hoger in het spectrum, dan wordt het licht weer onzichtbaar,en heb je een apparaat nodig om weer te kunnen zien. Zoals de infraroodkijker en de ultravioletkijker.En het licht zelf, wordt uitgezonden door de zon, via fotonen.Lichtgevoelige geladen deeltjes.[/quote]
  Niet helemaal correct.

  Zichtbaar licht beslaat een beperkte bandbreedte van het spectrum. Laag frequent licht zoals infrarood kunnen wij niet zien, en hoogfrequent licht zoals ultraviolet kunnen wij niet zien, alles wat zich daar tussen bevind wel.

  1 likes
 6. [quote name=”Wesley”][quote name=”Hunting Wolf”]Licht bestaat uit een golf of freqentie.Zo ga je van onzichtbare radiogolven in het spectrum, naar zichtbare in het spectrum.Hoe kan het dat wij dan licht kunnen zien?Ons brein en onze ogen zijn hiervoor gemaakt,om het te kunnen zien.(ontvangstapparaat)want ga je hoger in het spectrum, dan wordt het licht weer onzichtbaar,en heb je een apparaat nodig om weer te kunnen zien. Zoals de infraroodkijker en de ultravioletkijker.En het licht zelf, wordt uitgezonden door de zon, via fotonen.Lichtgevoelige geladen deeltjes.[/quote]
  Niet helemaal correct.

  Zichtbaar licht beslaat een beperkte bandbreedte van het spectrum. Laag frequent licht zoals infrarood kunnen wij niet zien, en hoogfrequent licht zoals ultraviolet kunnen wij niet zien, alles wat zich daar tussen bevind wel.[/quote]
  correct hoger of lager maakt het onzichtbaar.Mijn reaktie vermelde alleen het omhoog gaan.Met de gedachte, dat men het dan wel begreep.

  1 likes
 7. Als licht heel laag in trilling is, wordt het materie: de trilling is zo laag dat het tastbare vorm aan neemt, wij zijn ook licht, alleen in een lage trilling.
  Mooi om te lezen is het boek van Elisabeth Haich, inwijding.
  Daarin wordt dat verteld.

  1 likes
 8. [quote name=”Frits”]Als licht heel laag in trilling is, wordt het materie: de trilling is zo laag dat het tastbare vorm aan neemt, wij zijn ook licht, alleen in een lage trilling.
  Mooi om te lezen is het boek van Elisabeth Haich, inwijding.
  Daarin wordt dat verteld.[/quote]
  Really?

  1 likes
 9. Frequenties, golven, deeltjes, niemand spreekt van informatie.
  Lees het boek van Milo Wolff en je krijgt een andere visie op het geheel.
  http://www.quantummatter.com/

  1 likes
 10. LICHT BESTAAT UIT LICHT

  1 likes
 11. [quote name=”Aardebewoner”]LICHT BESTAAT UIT LICHT[/quote]
  Licht bestaat uit informatie en is dus niet physiek, vandaar dat er informatie kan bestaan dat het een deeltje is en informatie dat het een golf is en tevens kan daarmee quantum entanglement verklaard worden. Deze informatie is nu in mijn brein en jou brein.

  1 likes
 12. Al de verschillende uiteenlopende reacties doen ons van het thema afwijken zodat we door de bomen het bos niet meer zien. Daarom stel ik voor om het filmpje van Dr. Quantum nog eens te bekijken: “Double Slit Experiment”
  Dan wordt alles misschien duidelijker, of beter gezegd, wordt alles nog misterieuzer.
  http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc&list=UUuNquKWDQyqGj9rQv6qEb1w&index=15&feature=plcp

  1 likes
 13. [quote name=”Frits”]Als licht heel laag in trilling is, wordt het materie: de trilling is zo laag dat het tastbare vorm aan neemt, wij zijn ook licht, alleen in een lage trilling.
  Mooi om te lezen is het boek van Elisabeth Haich, inwijding.
  Daarin wordt dat verteld.[/quote]

  ah mooi boek. Lang geleden dat ik die gelezen heb. Ga ‘m weer ‘s uit de kast pakken. Tx

  1 likes
 14. [quote name=”Aardebewoner”]LICHT BESTAAT UIT LICHT[/quote]
  Licht is niet zo heel erg licht. Het heeft zelfs een materiele component. Massa heeft er effect op en kan licht zelfs afbuigen tot een zwaartekrachtlens. Mischien hebben die twee meer met elkaar dan we denken. Allebij hetzelfde beestje maar in verschillende vorm.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

jeffrey epstein

Gaat de FBI Bill Gates ondervragen over zijn banden met Jeffrey Epstein?

Ghislaine Maxwell, de vertrouweling van de overleden ...