Wetenschap

Kwantumraadsel: waar bestaat licht uit?

Help mee door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bestaat licht uit golven of uit deeltjes? Wetenschappers hebben nog altijd geen antwoord op deze vraag omdat licht uit beide lijkt te bestaan.

Tot nu toe bleek licht zich tijdens experimenten altijd te gedragen als een deeltje of een golf, maar nooit allebei. Voor het eerst is nu aangetoond dat licht zich tegelijkertijd als deeltje en als golf kan gedragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wetenschappers hopen nu de precieze aard van licht en de gehele kwantumwereld te kunnen bepalen. Isaac Newton stelde dat licht is gemaakt van deeltjes terwijl James Clerk Maxwell, de grondlegger van de hele klassieke elektromagnetische theorie, licht zag als een golf.

Dualiteit van golven en deeltjes

In 1905 legde Albert Einstein het foto-elektrisch effect uit, het verschijnsel dat elektronen, die niet zo sterk gebonden zijn aan een atoom, loskomen nadat ze voldoende energie hebben opgenomen van een invallende lichtgolf. Hij ontdekte dat licht is opgebouwd uit lichtkwanta of fotonen. Die ontdekking leverde hem de Nobelprijs voor de Natuurkunde op.

Net als licht lijken ook alle subatomische deeltjes, waaronder elektronen en quarks, en zelfs het recent ontdekte Higgsboson-deeltje zowel een golf als een deeltje te zijn. Dit wordt ook wel de dualiteit van golven en deeltjes genoemd, een beginsel van de kwantummechanica dat zegt dat alle deeltjes zich onder bepaalde omstandigheden als golven gedragen en alle golven zich onder bepaalde omstandigheden als een stroom deeltjes gedragen.

Wetenschappers vragen zich af of licht onder bepaalde omstandigheden overgaat van een deeltje in een golf of dat licht te allen tijde zowel een deeltje als een golf is.

Non-lokaliteit

Voor het eerst hebben onderzoekers een apparaat ontwikkeld waarmee deeltjes en golven tegelijkertijd kunnen worden gedetecteerd. Het apparaat is sterk afhankelijk van non-lokaliteit, wat zoiets betekent als niet plaatsgebonden of zonder oorzaak. Volgens dit kwantumeffect kan hetzelfde deeltje tegelijkertijd op twee verschillende plaatsen bestaan.

Het apparaat detecteerde non-lokaliteit wat betekent dat de fotonen zich in ons experiment tegelijkertijd als deeltje en als golf gedroegen, aldus natuurkundige Albert Peruzzo van de Universiteit van Bristol in een verklaring. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

Het experiment is daarnaast afhankelijk van een ander aspect van de kwantummechanica, te weten kwantumverstrengeling, een fenomeen waarbij twee of meer natuurkundige objecten zodanig zijn verbonden, dat het ene object niet meer volledig beschreven kan worden zonder het andere specifiek te noemen, ook al zijn de beide objecten ruimtelijk gescheiden.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Licht bestaat uit een golf of freqentie.Zo ga je van onzichtbare radiogolven in het spectrum, naar zichtbare in het spectrum.Hoe kan het dat wij dan licht kunnen zien?Ons brein en onze ogen zijn hiervoor gemaakt,om het te kunnen zien.(ontvangstapparaat)want ga je hoger in het spectrum, dan wordt het licht weer onzichtbaar,en heb je een apparaat nodig om weer te kunnen zien. Zoals de infraroodkijker en de ultravioletkijker.En het licht zelf, wordt uitgezonden door de zon, via fotonen.Lichtgevoelige geladen deeltjes.

Frits
Frits
11 jaren geleden

Volgens Viktor Schauberger gedraagt het heelal zich als water, fluïdum.
Boeiend om zijn boek te lezen: “Een leven lang leren van de natuur”

Chris van Kalken
Chris van Kalken
11 jaren geleden

De bewijzen stapelen zichzelf op in de richting van een allesomvattend bewustzijn waarbij het holografisch universum het deel is waar wij ons in bevinden, kunnen waarnemen en gecreëerd hebben.

kengai
kengai
11 jaren geleden

Is dat niet hetzelfde als praxis

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x