Homepagina » Bewustzijn » Kijken: Neil deGrasse Tyson legt tijdloosheid van lichtdeeltjes uit
Kijken: Neil deGrasse Tyson legt tijdloosheid van lichtdeeltjes uit

Kijken: Neil deGrasse Tyson legt tijdloosheid van lichtdeeltjes uit

De Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson legt uit waarom lichtdeeltjes of fotonen buiten de tijd bestaan.

Tijdens een uitzending van StarTalk Radio ging hij onder meer in op het verschijnsel dat volgens een stilstaande waarnemer de tijd van een bewegende waarnemer trager verloopt.

Bij snelheden in wat gemakshalve het dagelijks leven genoemd kan worden, is dit effect zeer klein. Het kan alleen met de nauwkeurigste klokken gemeten worden. In de buurt van de lichtsnelheid wordt het echter zeer groot.

“Dit is de relativiteit van tijd. Dit is bekend. We hebben dit gemeten,” zei Tyson. “Je klok loopt niet alleen langzamer, je metabolisme vertraagt, je hersensynapsen vuren minder snel, alles gaat langzamer.”

Als je eenmaal de lichtsnelheid hebt bereikt, zo legde Tyson uit, staat de tijd stil.

“Het foton, de drager van licht, beweegt zich met de lichtsnelheid. Het accelereert niet van 0 naar de lichtsnelheid in 3,4 seconden,” ging hij verder. Het beweegt zich met de lichtsnelheid en omdat het zich met de lichtsnelheid beweegt zal elk horloge dat het foton draagt nooit tikken. Als jij het foton bent en je wordt ergens vanuit het universum uitgezonden ben je gelijk waar je moet zijn. Er is geen tijd voorbij gegaan omdat tijd bij de snelheid waarmee je reist niet bestaat.”

Co-host Chuck Nice betreurde het dat hij geen cannabis bij zich had omdat Tyson hem juist had weten te overdonderen. “Sommige mensen zouden daar van tevoren om hebben gevraagd,” reageerde Tyson.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.Bovendien is de snelheid van het licht geen exact 300.000km per seconde, maar minder.Maar de persoon in kwestie heeft groot gelijk.Reis je lichtsnelheid,staat tijd stil.

  0 likes
 2. De beperking van ons “fysieke lichaam” laat ons “denken” dat alles aan tijd verbonden is. Echter is dit niet zo, dmv in de buurt te komen van de lichtsnelheid (let op nog wel steeds onderdeel van ons fysieke Universum) lijkt “tijd” ineens niet meer te bestaan of invloed te hebben.

  Hoe meer wij in bewustzijn dus groeien des te groter en mooier onze beleving van het bestaan wordt 🙂

  0 likes
 3. [quote name=”Hunting Wolf”]Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.Bovendien is de snelheid van het licht geen exact 300.000km per seconde, maar minder.Maar de persoon in kwestie heeft groot gelijk.Reis je lichtsnelheid,staat tijd stil.[/quote]

  Ik zeg net tegen mijn vrouw was er maar iemand die dit kon bevestigen.
  En dan kom jij!
  mijn vrouw zij toen; wat weet die eikel er nou van?
  Maar ik zij toen, ja maar deze jongen blowt vaak.
  Toen zij ze, okeeeee……

  0 likes
 4. [quote name=”Hunting Wolf”]Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.[/quote]
  Dar gaat alleen maar op als je al met 299792458 meter per seconde gaat. Alles wat trager gaat heeft het wel. 😀

  0 likes
 5. The End of Time, Julian Barbour:

  http://youtu.be/WKsNraFxPwk

  VPRO, Noorderlicht 5 jaar geleden.
  Must to watch, als je serieus in het onderwerp geïnteresseerd bent!

  “Tijd bestaat niet”

  0 likes
 6. Klinkt allemaal heel interessant maar dan stel ik me toch de volgende vragen: De enige plaats waar het licht op volle snelheid kan reizen is in de ruimte en wij meten de afstanden naar andere zonnen en melkwegen aan de hand van de lichtsnelheid. Zo wordt zelfs de ouderdom van het universum bepaald. Kloppen die afstanden nog wel als er geen tijd van verplaatsing is?.” Als jij het foton bent en je wordt ergens vanuit het universum uitgezonden ben je gelijk waar je moet zijn. Er is geen tijd voorbij gegaan omdat tijd bij de snelheid waarmee je reist niet bestaat.” Wat is dan 1 lichtjaar?(ja de huidige theorie ken ik wel, 300.000km per sec. en dat 1 jaar lang).
  Radiosignalen reizen wel met die snelheid dat is bewezen.

  0 likes
 7. [quote name=”Matt”]Klinkt allemaal heel interessant maar dan stel ik me toch de volgende vragen: De enige plaats waar het licht op volle snelheid kan reizen is in de ruimte en wij meten de afstanden naar andere zonnen en melkwegen aan de hand van de lichtsnelheid. Zo wordt zelfs de ouderdom van het universum bepaald. Kloppen die afstanden nog wel als er geen tijd van verplaatsing is?.” Als jij het foton bent en je wordt ergens vanuit het universum uitgezonden ben je gelijk waar je moet zijn. Er is geen tijd voorbij gegaan omdat tijd bij de snelheid waarmee je reist niet bestaat.” Wat is dan 1 lichtjaar?(ja de huidige theorie ken ik wel, 300.000km per sec. en dat 1 jaar lang).
  Radiosignalen reizen wel met die snelheid dat is bewezen.[/quote]

  Ja, moeilijk allemaal voor te stellen. Helemaal als je moet bedenken dat wanneer je als foton met lichtsnelheid reist, de tijd voor je stilstaat. Dat betekent dat het afleggen van een afstand voor jou tijdloos is, ofwel er is voor jou als foton geen afstand! Daarmee kun je dus overal tegelijkertijd aanwezig zijn, maar dat dan wel weer in tijd/ruimte. Zou bij dit soort dingen niet te lang stilstaan, zelfs ik krijg hoofdpijn van dit soort gedachte-experimenten. Misschien dat Einstein er daarom later zo verwilderd uitzag 😉

  0 likes
 8. [quote name=”silversurfer”][quote name=”Hunting Wolf”]Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.Bovendien is de snelheid van het licht geen exact 300.000km per seconde, maar minder.Maar de persoon in kwestie heeft groot gelijk.Reis je lichtsnelheid,staat tijd stil.[/quote]

  Ik zeg net tegen mijn vrouw was er maar iemand die dit kon bevestigen.
  En dan kom jij!
  mijn vrouw zij toen; wat weet die eikel er nou van?
  Maar ik zij toen, ja maar deze jongen blowt vaak.
  Toen zij ze, okeeeee……[/quote]
  Maar weet je wel waarom ze okee zei??Blowen maakt de hersenen speels, en maakt je een wijs man:)Raar dat je dat trouwens je vrouw vragen moest.Ben je zo onzeker???Of wou je een scheldwoordje kwijt??:)Bij de C1000 krijg je als je boodschappen haalt, een boekje cadeau wat heet “1000 dingen die u nog niet wist”!!Zelfs in dat boekje staat de exacte lichtsnelheid!!Dus vraag om dat boekje, wordt je echt een wijs man van.:)

  0 likes
 9. [quote name=”Matt”]Klinkt allemaal heel interessant maar dan stel ik me toch de volgende vragen: De enige plaats waar het licht op volle snelheid kan reizen is in de ruimte en wij meten de afstanden naar andere zonnen en melkwegen aan de hand van de lichtsnelheid. Zo wordt zelfs de ouderdom van het universum bepaald. Kloppen die afstanden nog wel als er geen tijd van verplaatsing is?.” Als jij het foton bent en je wordt ergens vanuit het universum uitgezonden ben je gelijk waar je moet zijn. Er is geen tijd voorbij gegaan omdat tijd bij de snelheid waarmee je reist niet bestaat.” Wat is dan 1 lichtjaar?(ja de huidige theorie ken ik wel, 300.000km per sec. en dat 1 jaar lang).
  Radiosignalen reizen wel met die snelheid dat is bewezen.[/quote]
  Dat van die radiosignalen is correct.En in het filmpje wordt eerst het voorbeeld gesteld van U zit,en ik loop.Voor de loper gaat de tijd sneller, dan voor de zitter.Dus als ik zit te kijken, en u vliegt met de snelheid van het licht, staat voor mij als zitter de niet stil, en gaat u zo snel, dat de tijd voor u stil staat.M.A.W Tijd bestaat niet.Een simpel voorbeeld, u verlaat de aarde en vliegt 1 jaar met lichtsnelheid, en komt retour aarde.Dan is uw familie allang overleden, en u bent amper ouder geworden.

  0 likes
 10. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”silversurfer”][quote name=”Hunting Wolf”]Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.Bovendien is de snelheid van het licht geen exact 300.000km per seconde, maar minder.Maar de persoon in kwestie heeft groot gelijk.Reis je lichtsnelheid,staat tijd stil.[/quote]

  Ik zeg net tegen mijn vrouw was er maar iemand die dit kon bevestigen.
  En dan kom jij!
  mijn vrouw zij toen; wat weet die eikel er nou van?
  Maar ik zij toen, ja maar deze jongen blowt vaak.
  Toen zij ze, okeeeee……[/quote]
  Maar weet je wel waarom ze okee zei??Blowen maakt de hersenen speels, en maakt je een wijs man:)Raar dat je dat trouwens je vrouw vragen moest.Ben je zo onzeker???Of wou je een scheldwoordje kwijt??:)Bij de C1000 krijg je als je boodschappen haalt, een boekje cadeau wat heet “1000 dingen die u nog niet wist”!!Zelfs in dat boekje staat de exacte lichtsnelheid!!Dus vraag om dat boekje, wordt je echt een wijs man van.:)[/quote]

  Werk jij bij de C1000?

  0 likes
 11. [quote name=”silversurfer”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”silversurfer”][quote name=”Hunting Wolf”]Onthouden dus, tijd bestaat niet dus kun je ook niet te hard rijden in je auto met zoveel km per uur.Bovendien is de snelheid van het licht geen exact 300.000km per seconde, maar minder.Maar de persoon in kwestie heeft groot gelijk.Reis je lichtsnelheid,staat tijd stil.[/quote]

  Ik zeg net tegen mijn vrouw was er maar iemand die dit kon bevestigen.
  En dan kom jij!
  mijn vrouw zij toen; wat weet die eikel er nou van?
  Maar ik zij toen, ja maar deze jongen blowt vaak.
  Toen zij ze, okeeeee……[/quote]
  Maar weet je wel waarom ze okee zei??Blowen maakt de hersenen speels, en maakt je een wijs man:)Raar dat je dat trouwens je vrouw vragen moest.Ben je zo onzeker???Of wou je een scheldwoordje kwijt??:)Bij de C1000 krijg je als je boodschappen haalt, een boekje cadeau wat heet “1000 dingen die u nog niet wist”!!Zelfs in dat boekje staat de exacte lichtsnelheid!!Dus vraag om dat boekje, wordt je echt een wijs man van.:)[/quote]

  Werk jij bij de C1000?[/quote]
  Nee, ik werk niet meer.Ik zit in de W.A.O.en was Hoofdagent, bij de politie Fryslan.Fijne Zondag!!

  0 likes
 12. de tijd kan dan wel stilstaan als je met lichtsnelheid reist…tijd veronderstel het tikken van seconden…het wil niet zeggen dat veranderingen van vormen [scheppingen creaties enzv…daar ook mee stilstaat..
  het is alleen maar de tijd …als ik om de aarde reist met snelheidslicht..wil niet zeggen dat alles wat op aarde gebeurt ook stilstaat…het is alleen maar de tijd…en wat is tijd nou eigenlijk..het is alleen maar het tikken van seconden die eigenlijk bedacht is door de mens het is alleen maar een bedenksel van de mens ..en een bedenkels is een creatie van de vorm die we tijd noemen…de mens leeft met tijd…maar in wezen bestaat deze niet eens…alleen veranderingen van vorm bestaat..en deze bestaan niet uit tijd ..maar uit veranderingen die alleen maar de vorm veranderd naar een vorm die beter bij haar past..ook het verleden en de toekomst bestaat niet …alleen maar veranderingen waarin het oude niet meer past in het nieuwe..ook het nieuwe is weer onderhevig aan veranderingen…de mens noemt het tijdsveranderingen…waarin zij leeft met tijd van verleden en toekomst…door deze word ook hele systemen.. geloven beheerst deze leven met tijd…het verstand kan niet zonder tijd verleden en toekomst het denken in tijd met het verstand waarin vele gefrusteert raakt door zijn eigen denkgedachten patronen….zij wil zekerheid..
  eigenlijk is het denken een gefrusteert eigenschap die leeft in de brein van de mens…gelukkig is hij die daar niet meer mee leeft zij/hij leeft zonder tijdverledentoekomst..zij heeft vrede met alles..wat op haar pad komt…zij leeft en geniet van het moment waarin tijd niet bestaat..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...