Buitenland

“Kom maar hier”: Meer dan 13.000 IJslanders stellen hun huis beschikbaar aan Syrische vluchtelingen

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Meer dan 13.000 IJslanders hebben aangeboden om Syrische vluchtelingen in hun huis op te vangen, nadat de regering had gezegd dat ze dit jaar maar 50 mensen zou opvangen. Na het massale aanbod van inwoners om bij hen thuis vluchtelingen op te vangen gaat de regering van IJsland, een land dat zo’n 300.000 inwoners telt, bekijken of er toch meer vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

De IJslandse schrijfster en professor Bryndis Bjorgvinsdottir startte via Facebook een actie om de regering aan te sporen meer vluchtelingen op te vangen: Kæra Eygló Harðar – Sýrland kallar (Syrië heeft je nodig). De reacties stroomden al snel binnen. “Ik denk dat mensen er genoeg van hebben om nieuwsuitzendingen te zien van stervende vluchtelingen op de Middellandse Zee en in vluchtelingenkampen, en dat ze daar nu iets aan willen doen,” aldus Bjorgvinsdottir.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
"Kom maar hier": Meer dan 13.000 IJslanders stellen hun huis beschikbaar aan Syrische vluchtelingen
Bryndis Bjorgvinsdottir (Facebook)

Speciale commissie

“Vluchtelingen zijn menselijk kapitaal, ze hebben ervaring en hebben vaardigheden,” zegt de initiatiefneemster. “Vluchtelingen zijn onze toekomstige partners, beste vrienden, of zielsverwanten, de drummer van de band van onze kinderen, onze volgende collega’s, Miss IJsland in 2022, de timmerman die eindelijk de badkamer afmaakt, de kok in het restaurant, de brandweerman, de computerexpert of tv-presentator.”

Door de enorme respons heeft premier Sigmundur David Grunnlaugsson een speciale commissie samengesteld die moet gaan onderzoeken of er meer vluchtelingen opgevangen kunnen worden.

Eén van de ruim 13.000 IJslanders die vluchtelingen willen opvangen is Manda Jónsdóttir, een medewerker van een psychiatrisch centrum. “Ik wil ze kleren, voedsel, speelgoed en een auto geven. En ik kan er een paar onderdak bieden in een extra kamer,” zegt ze. “Ik zou vluchtelingen psychische hulp willen bieden, zodat ze hun trauma’s kunnen verwerken.”

Meest vreedzame land

“Ik zal je leren om Engels en IJslands te praten en IJslandse truien te breinen,” schrijft een vrouw. Een andere vrouw stelt twee leegstaande slaapkamers beschikbaar in haar huis. “Eén van de kamers is groot, de andere wat kleiner. Ik bied de kamers aan en koop natuurlijk bedden.”

Er zijn meer dan vier miljoen Syriërs naar het buitenland gevlucht, terwijl 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht zijn in eigen land. Het gaat om de grootste vluchtelingenstroom sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. IJsland geldt volgens het World Economic Forum als meest vreedzame land ter wereld. Vind je dit een mooie ontwikkeling? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x