Wetenschap

Kwantumeffect: wordt geur bepaald door trilling?

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komen steeds meer aanwijzingen dat menselijke reuk gepaard gaat met een kwantummechanisch effect.

Ons reukvermogen lijkt niet af te hangen van de vorm van moleculen die we opsnuiven in de lucht. Volgens een controversiële theorie bepaalt de trilling van de moleculen wat we ruiken, zo meldt de BBC.

Een studie in PLoS ONE heeft aangetoond dat mensen het verschil kunnen ruiken tussen twee moleculen met dezelfde vorm, maar met een verschillende trilling of vibratie.

Rotte eieren

De bevindingen wijzen erop dat kwantumeffecten zich voordoen in biologische systemen. De triltheorie werd oorspronkelijk voorgesteld door Luca Turin van het Fleming Biomedisch Onderzoekscentrum in Griekenland. Hij stelt dat de geur van een molecuul afhankelijk is van de trillingsfrequentie.

Kijk bijvoorbeeld naar moleculen die bestaan uit zwavel- en waterstofatomen. Ze kunnen allerlei vormen aannemen, maar ze ruiken allemaal naar rotte eieren. Vanuit een traditioneel oogpunt bekeken is dit moeilijk te verklaren, aldus Turin. Maar als je een alternatieve theorie in beschouwing neemt en stelt dat de geur van een molecuul wordt bepaald door trilling, is het mysterie opgelost.

Moleculen kunnen worden gezien als een verzameling atomen met veren. Energie of de juiste frequentie kan ervoor zorgen dat de veren gaan trillen. In 1996 opperde Dr. Turin in een studie in Chemical Senses dat deze trillingen geuren kunnen verklaren.

Fruitvliegjes

Turin nam twee moleculen met dezelfde vorm, maar met een verschillende trilling. Hij verving waterstofatomen door zwaardere deuteriumatomen. Leslie Vosshall van de Rockefeller University (pdf) probeerde de theorie van Turin in 2004 te ontkrachten.

In 2011 publiceerden Dr. Turin en zijn collega’s opnieuw een studie waarin ze lieten zien dat fruitvliegjes het verschil merken tussen zwaardere en lichtere versies van hetzelfde molecuul. Het onderzoek is nu herhaald met menselijke proefpersonen. De deelnemers roken een verschil tussen beide moleculen. Voor Vosshall blijft het echter een fantasieverhaal.

Hoewel steeds meer wetenschappers de triltheorie serieus beginnen te nemen, lijkt er vooralsnog geen einde te komen aan het debat. “Hij kan rekenen op enige steun, maar mensen willen zich nog niet achter Luca scharen,” legde Tim Jacob van de Universiteit van Cardiff uit. “Dat zou wetenschappelijke zelfmoord zijn.”

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
blup
blup
9 jaren geleden

Een keertje LSD doen, dan kom je daar ook achter.

DingieM
DingieM
9 jaren geleden

“Dat zou wetenschappelijke zelfmoord zijn.”

Zo krom zit de wetenschappelijke communie in elkaar. Ontdek de waarheid wat niet past in de doctrine van die sekte en je wordt je werkvergunning ontnomen.

Coeus
Coeus
9 jaren geleden

Het suggereert ook dat hetzelfde molecuul anders ruikt bij verschillende temperaturen.

Robert vdf Boerman
Robert vdf Boerman
9 jaren geleden

Eindelijk komt men er achter dat alles om ons heen uitsluitend uit trillingen bestaat… Water Klank Beelden geven dit mooi weer: http://www.waterklankbeelden.nl

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x