Universum

Leven we in de Matrix?

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de filmklassieker The Matrix uit 1999 ziet hoofdpersoon Neo mensen die tegen muren oplopen en plotseling verdwijnen.

Zij kunnen de regels in het universum doorbreken omdat Neo’s bewustzijn vastzit in de Matrix, een virtuele werkelijkheid die is gecreëerd door machines.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Neo komt voor de keuze te staan om de blauwe pil te nemen en terug te keren naar zijn virtuele bestaan of de rode pil te nemen en de waarheid over de Matrix te achterhalen.

Goden

Natuurkundigen kunnen ons nu dezelfde keuze bieden. Ze willen achterhalen of we in onze eigen virtuele Matrix leven door straling uit de ruimte te bestuderen. Als dat zo blijkt te zijn, hebben de natuurkundige wetten weinig van doen met de fundamentele regels die van toepassing zijn in het meta-universum dat wordt bewoond door onze programmeurs. Voor ons zouden zij goden zijn, die de realiteit in een oogwenk kunnen veranderen.

Aangezien de gemiddelde mobiele telefoon van nu meer rekenkracht heeft dan de NASA-computers ten tijde van de maanlandingen, is het niet moeilijk voor te stellen dat er simulaties kunnen bestaan voor intelligent leven.

In 2007 stelde professor John D. Barrow van de Universiteit van Cambridge voor dat een onvolmaakte simulatie van de realiteit meetbare fouten bevat. Het besturingsprogramma van het universum zou om de zoveel tijd een upgrade nodig hebben om te blijven werken.

Realityshow

Hoe ouder de simulatie, hoe meer constantes in de natuur beginnen te variëren. Denk aan bijvoorbeeld de lichtsnelheid of de fijnstructuurconstante.

Enkele weken voordat de film de Matrix uitkwam, ontdekten astronomen dat de fijnstructuurconstante, de constante die de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking bepaalt, een duizendste procent groter is dan 10 miljard jaar geleden. In 2011 kwamen natuurkundigen van het OPERA-experiment in het nieuws toen ze beweerden dat neutrino’s sneller dan het licht kunnen reizen.

Misschien is dit universum wel één grote realityshow en kunnen onze programmeurs de regels op ieder gewenst moment aanpassen. Misschien zijn deze programmeurs op hun beurt ook weer simulaties in een universum met weer andere fundamentele wetten. Als dat zo is meten we geen natuurkundige wetten, maar kunstmatige wetten die door onze programmeurs zijn bedacht.

Door de kosmische straling te bestuderen hopen wetenschappers te achterhalen of we daadwerkelijk stukjes code zijn in een kunstmatige Matrix. Ben je bereid te accepteren dat je nooit meer zeker zult weten wat echt is, inclusief jezelf? Neem je de blauwe of de rode pil?

Bron: Discovermagazine.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sina
Sina
10 jaren geleden

Ik neem de rode pil. 🙂

Richie Cunningham
Richie Cunningham
10 jaren geleden

Misschien is dit universum wel één grote realityshow en kunnen onze programmeurs de regels op ieder gewenst moment aanpassen. Misschien zijn deze programmeurs op hun beurt ook weer simulaties in een universum met weer andere fundamentele wetten. Als dat zo is meten we geen natuurkundige wetten, maar kunstmatige wetten die door onze programmeurs zijn bedacht.

En Natuurkundigen willen hier achter komen? Beetje ver gezocht.

Loekie
Loekie
10 jaren geleden

Was de keus er maar echt !!!

MEGA DONKER ROOD :o)

Ghost
Ghost
10 jaren geleden

Het is wel zo dat je 200 jaar geleden niet moest aankomen met het verhaal dat je over een tijdje GTA 5 zit te spelen op een 46 inch flat screen. Hoe leg je überhaupt uit hoe dit allemaal werkt en kan? Raar eigenlijk dat er bijvoorbeeld tussen de eeuwen 1200 en 1300 niet zoveel bijzonders gebeurde. En moet je nu eens kijken als we 2013 vergelijken met 1913. Best bizar en het lijkt allemaal alleen maar sneller te gaan. Wat is er over 50 jaar ineens mogelijk wat nu nog onmogelijk lijkt?

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x