Homepagina » Buitenland » Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek
Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek
Foto: Hugoshi Wikimedia Commons

Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek

De macht van Amerika is tanende. Wat stelt het machtigste land ter wereld nog voor? En wat kunnen we op geopolitiek gebied verwachten in China en Venezuela?

We hebben altijd gedacht dat China zal worden zoals ‘wij’. Dat is een groot misverstand, stelt classicus Jan van der Putten, die naam heeft gemaakt als correspondent in Zuid-Amerika voor de voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad.

China wil niets anders zijn dan ‘zichzelf’, maar dan in de moderne tijd, merkt hij op.

Achtertuin

Zuid-Amerika wordt van oudsher de achtertuin van Uncle Sam genoemd.

In Zuid-Amerika heeft men gedurende decennia de westerse koloniale machten buiten de economische en politieke ontwikkelingen proberen te houden. Dat idee is inmiddels gekanteld.

Gekanteld

Van der Putten gaat in onderstaande video met Karel van Wolferen in gesprek over de opkomst van China, het wezen van het Chinese politieke systeem en de Chinese betrokkenheid bij de machtsstrijd in Venezuela.

Binnenkort verschijnt van zijn hand het boek ‘Centrum van de wereld: hardnekkige westerse misverstanden over China’.

[Café Weltschmerz]


Vond je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Het zou mij niet verbazen (tegenwoordig verbaast mij helemaal niets meer) als uit Venezuela een verdere strijd ontstaat die zal leiden naar de finale klap. WOIII kan onschuldig geboren worden uit een economische strijd. Het kan Noord-Korea zijn, Syrië, maar evenzo Venezuela. Deze strijd is zoals altijd om banken of grondstoffen. De suikerpot zo dichtbij de VS, dan is de verleiding al helemaal daar om de vinger erin te steken.

  De VS is de enige echte gangmaker in het veroorzaken van vele crisissen, onrust,, oorlogen en volksopstanden in de wereld en dat alles voor het monopolie op de wereldwijde macht.

  Helaas voor de VS, er zijn nieuwe machten opgestaan die vele malen sterker dreigen te worden dan de VS ooit heeft durven dromen. De VS heeft ingezet op een doortrapt beleid, op achterbaksheid i.p.v. open kaart te spelen en daarbij de zakenpartners fair te behandelen, heeft Amerika ingezet op het judaspaard. Amerika zal ten ondergaan als machtigste natie/ nazi in de wereld en dat door eigen smeerlapperij. Dat is meer dan de verdiende loon, echter zal de VS eerst Europa uitzuigen en weggooien als een lege opgebruikte verpakking zoals parasieten een gezond dier leegzuigen en ombrengen zal ze Europa economisch (proberen) kapot willen hebben of op z’n minst onder de totale macht willen krijgen

  Nederland is daarbij als een onderdanige domme hond meer dan bereid zijn beleid blijvend af te stemmen op z’n parasitaire VS meester totdat het land finaal kapot is. Nederland wedt op een judaspaard en overziet niet goed de gevolgen (of juist wel) en hobbelt braaf achter Brussel aan. Brussel is een sub nazi adelaarsnest, een stuurmechaniek van de VS.

  Daarom spuugt en kakt de overheid en politiek ook op het Nederlandse volk. Het gaat niet meer om de Nederlandse bevolking, maar om de Nazi zio VS.

  13 likes
  • Elke natie moet in de waarde worden gelaten

   2 likes
   • @brg

    Absoluut waar. Helaas zijn er grote aantallen gevaarlijke idioten en heel slecht volk met macht die daar dus duidelijk anders over denken. Het indoctrineren begint reeds op school en bij de politiek en z’n clubleden waar men van mening is en leert dat we anderen moeten dwingen deel te nemen aan een wereld waar men verplicht wordt dat te doen of dat te delen ten koste van jezelf. Mensen die hard werken, spaarzaam en zuinig op hun leven en bezittingen zijn worden gedwongen te felen of zelfs alles af te staan. Foute machthebbers en overheden met heel rare en enge linkse of anders wel met rechtse ideeën vinden dit, ook in NL, heel acceptabel en de normaalste zaak van de wereld. Zelfs dat soevereine landen met geweld mogen worden bezet en uitgemoord ten behoeve van een zogenaamd betere wereld.

    6 likes
    • Ik neem aan dat je groupthink wilt beschrijven en ik ben voor de vrije individu, als ik, die zich kan vergissen. Ik ben niet bemoeizuchtig en ik kan niet opscheppen over een hoge onderwijsniveau want dat haal ik pas uit als ik een beroepschrift ga indienen. Waarom een organisatie of instelling graag individuen wilt laten conformeren heeft denk ik met psychische druk te maken want de collectiviteit zou de macht in handen hebben. Ik heb “a moral obligation to disobey injust law’s” je leest wel dat ik iemand citeer wiens naam ik ben vergeten. USA en EU ventileren hun ongenoegen uit over de gang van zaken in Venezuela door hun dubbele standaard. Hun machtsvertoon is nooit omgevallen. De wereld wijst die 2 continenten alle gezag toe en wijst niet aan China toe of aan opkomende natie Rusland. Wat kan ik doen aan dit huidig bestel? Ik bemoei niet want op micro-niveau word ik maar bezig gehouden om geen lafaard te zijn t.o.v. die organisaties of instellingen met reptielenbrein handhavers die carrière willen maken.

     1 likes
 2. Diefstal van olie,olie,olie en hadden we olie al genoemd oja denk ook even over olie na.Door een navo lid die ons medeplichtig maakt daaraan als het lukt.Maduro is naar voren geschoven door de volkscomitee’s ,hij is dus de wettelijke volks vertegenwoordiger .De vele dikke buikjes en overgewicht en opvallende lichte kleur van de aanhang die de in amerika opgeleide zelf benoemde nieuwe keizer steunt wijzen er op dat dat de economische van hun bevoorrecht positie beroofden gaat en de schreeuw niet om eten maar terug verlangen daarna is.Ik ben geen fan van beiden maar de een is wettelijk en de ander niet.De echte problemen komen door de economische sancties waar altijd niet de machthebbers maar de bevolking de pisang is.Mvrg,Marcel

  9 likes
 3. VS heeft duidelijke aversie van Chavez gehad en ook van Maduro, nu economisch het niet voor de wind gaat vallen ze als hyena’s op de prooi(oliebronnen nog groter dan Saoudie-arabie)\|||||?

  8 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Coronavirus is door mensen gemaakt, beweert ex-MI6-baas: ‘Belangrijk rapport’

De voormalige baas van MI6 heeft beweerd ...

coronamaatregelen

Boze Belgen klagen overheid aan om coronamaatregelen: ‘Georganiseerde uitroeiing van bejaarden’

Meer dan 30 Belgen slepen de Belgische ...