Homepagina » Buitenland » Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek
Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek
Foto: Hugoshi Wikimedia Commons

Wat zit er echt achter de machtsstrijd in Venezuela? Bekijk dit gesprek

De macht van Amerika is tanende. Wat stelt het machtigste land ter wereld nog voor? En wat kunnen we op geopolitiek gebied verwachten in China en Venezuela?

We hebben altijd gedacht dat China zal worden zoals ‘wij’. Dat is een groot misverstand, stelt classicus Jan van der Putten, die naam heeft gemaakt als correspondent in Zuid-Amerika voor de voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad.

China wil niets anders zijn dan ‘zichzelf’, maar dan in de moderne tijd, merkt hij op.

Achtertuin

Zuid-Amerika wordt van oudsher de achtertuin van Uncle Sam genoemd.

In Zuid-Amerika heeft men gedurende decennia de westerse koloniale machten buiten de economische en politieke ontwikkelingen proberen te houden. Dat idee is inmiddels gekanteld.

Gekanteld

Van der Putten gaat in onderstaande video met Karel van Wolferen in gesprek over de opkomst van China, het wezen van het Chinese politieke systeem en de Chinese betrokkenheid bij de machtsstrijd in Venezuela.

Binnenkort verschijnt van zijn hand het boek ‘Centrum van de wereld: hardnekkige westerse misverstanden over China’.

[Café Weltschmerz]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
marcel Koningen
marcel Koningen
1 jaar geleden

Diefstal van olie,olie,olie en hadden we olie al genoemd oja denk ook even over olie na.Door een navo lid die ons medeplichtig maakt daaraan als het lukt.Maduro is naar voren geschoven door de volkscomitee’s ,hij is dus de wettelijke volks vertegenwoordiger .De vele dikke buikjes en overgewicht en opvallende lichte kleur van de aanhang die de in amerika opgeleide zelf benoemde nieuwe keizer steunt wijzen er op dat dat de economische van hun bevoorrecht positie beroofden gaat en de schreeuw niet om eten maar terug verlangen daarna is.Ik ben geen fan van beiden maar de een is wettelijk en de ander niet.De echte problemen komen door de economische sancties waar altijd niet de machthebbers maar de bevolking de pisang is.Mvrg,Marcel

jolo
jolo
1 jaar geleden

VS heeft duidelijke aversie van Chavez gehad en ook van Maduro, nu economisch het niet voor de wind gaat vallen ze als hyena’s op de prooi(oliebronnen nog groter dan Saoudie-arabie)\|||||?

weg met ons
weg met ons
1 jaar geleden

Het zou mij niet verbazen (tegenwoordig verbaast mij helemaal niets meer) als uit Venezuela een verdere strijd ontstaat die zal leiden naar de finale klap. WOIII kan onschuldig geboren worden uit een economische strijd. Het kan Noord-Korea zijn, Syrië, maar evenzo Venezuela. Deze strijd is zoals altijd om banken of grondstoffen. De suikerpot zo dichtbij de VS, dan is de verleiding al helemaal daar om de vinger erin te steken.

De VS is de enige echte gangmaker in het veroorzaken van vele crisissen, onrust,, oorlogen en volksopstanden in de wereld en dat alles voor het monopolie op de wereldwijde macht.

Helaas voor de VS, er zijn nieuwe machten opgestaan die vele malen sterker dreigen te worden dan de VS ooit heeft durven dromen. De VS heeft ingezet op een doortrapt beleid, op achterbaksheid i.p.v. open kaart te spelen en daarbij de zakenpartners fair te behandelen, heeft Amerika ingezet op het judaspaard. Amerika zal ten ondergaan als machtigste natie/ nazi in de wereld en dat door eigen smeerlapperij. Dat is meer dan de verdiende loon, echter zal de VS eerst Europa uitzuigen en weggooien als een lege opgebruikte verpakking zoals parasieten een gezond dier leegzuigen en ombrengen zal ze Europa economisch (proberen) kapot willen hebben of op z’n minst onder de totale macht willen krijgen

Nederland is daarbij als een onderdanige domme hond meer dan bereid zijn beleid blijvend af te stemmen op z’n parasitaire VS meester totdat het land finaal kapot is. Nederland wedt op een judaspaard en overziet niet goed de gevolgen (of juist wel) en hobbelt braaf achter Brussel aan. Brussel is een sub nazi adelaarsnest, een stuurmechaniek van de VS.

Daarom spuugt en kakt de overheid en politiek ook op het Nederlandse volk. Het gaat niet meer om de Nederlandse bevolking, maar om de Nazi zio VS.

brg
brg
Reactie op  weg met ons
1 jaar geleden

Elke natie moet in de waarde worden gelaten

weg met ons
weg met ons
Reactie op  brg
1 jaar geleden

@brg

Absoluut waar. Helaas zijn er grote aantallen gevaarlijke idioten en heel slecht volk met macht die daar dus duidelijk anders over denken. Het indoctrineren begint reeds op school en bij de politiek en z’n clubleden waar men van mening is en leert dat we anderen moeten dwingen deel te nemen aan een wereld waar men verplicht wordt dat te doen of dat te delen ten koste van jezelf. Mensen die hard werken, spaarzaam en zuinig op hun leven en bezittingen zijn worden gedwongen te felen of zelfs alles af te staan. Foute machthebbers en overheden met heel rare en enge linkse of anders wel met rechtse ideeën vinden dit, ook in NL, heel acceptabel en de normaalste zaak van de wereld. Zelfs dat soevereine landen met geweld mogen worden bezet en uitgemoord ten behoeve van een zogenaamd betere wereld.

brg
brg
Reactie op  weg met ons
1 jaar geleden

Ik neem aan dat je groupthink wilt beschrijven en ik ben voor de vrije individu, als ik, die zich kan vergissen. Ik ben niet bemoeizuchtig en ik kan niet opscheppen over een hoge onderwijsniveau want dat haal ik pas uit als ik een beroepschrift ga indienen. Waarom een organisatie of instelling graag individuen wilt laten conformeren heeft denk ik met psychische druk te maken want de collectiviteit zou de macht in handen hebben. Ik heb “a moral obligation to disobey injust law’s” je leest wel dat ik iemand citeer wiens naam ik ben vergeten. USA en EU ventileren hun ongenoegen uit over de gang van zaken in Venezuela door hun dubbele standaard. Hun machtsvertoon is nooit omgevallen. De wereld wijst die 2 continenten alle gezag toe en wijst niet aan China toe of aan opkomende natie Rusland. Wat kan ik doen aan dit huidig bestel? Ik bemoei niet want op micro-niveau word ik maar bezig gehouden om geen lafaard te zijn t.o.v. die organisaties of instellingen met reptielenbrein handhavers die carrière willen maken.

x

Check Also

hek

Hek om Bergschenhoek tegen coronavirus? ‘We zijn krankzinnig geworden’

Rond een basisschool in het dorp Bergschenhoek ...

lockdowns

President Mexico: Politici die lockdowns instellen gedragen zich als ‘dictators’

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x