Homepagina » Archeologie » Meer dan 50 ‘Nazcalijnen’ gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis
Meer dan 50 'Nazcalijnen' gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis

Meer dan 50 ‘Nazcalijnen’ gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis

In het noorden van Kazachstan zijn meer dan 50 geogliefen ontdekt, waaronder een gigantisch hakenkruis. Dat hebben archeologen bekendgemaakt. De structuren doen sterk denken aan de Nazcalijnen in Peru.

De geogliefen, die met behulp van Google Earth zijn gevonden, bestaan uit verschillende geometrische vormen, waaronder vierkanten, cirkels, kruizen en swastika’s (een symbool dat in de oudheid veelvuldig werd gebruikt).

De figuren hebben een doorsnee van 90 tot 400 meter en zijn daarmee in sommige gevallen groter dan een vliegdekschip. Onderzoekers zeggen dat de geogliefen vanaf de grond moeilijk zijn te zien, maar vanuit de lucht gemakkelijk zijn te onderscheiden.

De geogliefen zijn het afgelopen jaar onderzocht door archeologen van de Universiteit van Kostanai in Kazachstan en de Universiteit van Vilnius in Litouwen. De vondst is onlangs gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de European Association of Archaeologists in Istanboel.

De meeste geogliefen bestaan uit heuvels van aarde, maar één van de swastika’s bleek gemaakt te zijn van hout. Archeologen Irina Shevnina en Andrew Logvin van de Universiteit van Kostanai vermoeden dat er rituelen werden gedaan bij de lijnen.

“We kunnen alleen zeggen dat de geogliefen zijn gemaakt door een oud volk. Door wie precies en met welk doel, blijft vooralsnog een mysterie,” aldus Shevnina en Logvin. Waarom de makers geometrische vormen gebruikten is ook een mysterie. De swastika is een oud symbool dat veel in Europa en Azië wordt aangetroffen.

Hoewel de Nazcalijnen in Peru ’s werelds beroemdste geogliefen zijn, blijkt uit archeologisch onderzoek dat ze door verschillende culturen over de hele wereld zijn vervaardigd. In het Midden-Oosten hebben archeologen bijvoorbeeld duizenden wielvormige structuren gevonden die gemakkelijk vanuit de lucht zijn te zien, maar op de grond niet opvallen.

In Rusland zijn recentelijk geogliefen in de vorm van een eland opgegraven, die ouder zijn dan de Nazcalijnen. Ook in Groot-Brittannië, Brazilië en zelfs het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn soortgelijke geogliefen gevonden. Door de komst van Google Earth zijn zowel professionele archeologen als amateurs in staat om deze raadselachtige structuren te vinden en te bestuderen.

[Live Science]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Wat een rare berichtgeving: hakenkruizen? Een swastika is een heilig symbool dat door de nazi s werd omgekeerd en als hakenkruis werd geintroduceerd.

  7 likes
  • De meeste mensen weten dat niet meer omdat je tegenwoordig niets meer leert op school, behalve dat je eerlijk moet delen en je buurman best wel de hele dag op de bank kan zitten terwijl jij je de kolere werkt. Maar Swastikas en hoe de Duitser er aan kwamen, dara wordt met geen woord over gerept, zoals Nederlanders ook de eigen vlaggen niet meer kennen en direct roepen dat een bepaalde vlag bij de NSB hoort, in plaats van bij de rijke geschiedenis voor die periode. Progressiever kunnen ze het niet maken, wel indoctrinerender.

   0 likes
 2. In Kazachstan zouden ze in 2012 ook een Buitenaardse Ambassade bouwen, ook niets meer van gehoord, terwijl die 50 geogliefen wel op bezoekers vanuit de ruimte duiden.

  4 likes
 3. hakenkruis? swastika ik zie er niet een! het lijkt mijn meer een triskelion. door zulke foute berichtgevingen staan die wetenschappers flink in de hemd..

  3 likes
 4. Het moet haast wel een platform zijn voor ufo’s om op te landen… wat kan het anders zijn?

  1 likes
 5. Een heel groot hakkekruis met daaronder de tekst: Adolf was here!

  Ja dan weten we genoeg.

  1 likes
 6. Jammer, geen data, zoals ouderdom of exacte locatie. Hout valt heel goed te dateren.
  Waarschijnlijk gebouwd om territorium af te bakenen of heilige plaats te markeren voor rituelen.
  De swastika was waarschijnlijk hun ‘logo’, veel volken hadden toen een eigen symbool zoals slang, zon/maan, boom etc.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

beschaving

Bewijs voor mysterieuze wereldomvattende beschaving die aarde beheerste? 250+ verbluffende foto’s

Volgens Jimmy van het populaire YouTube-kanaal Bright ...

kazachstan

Sneeuw legt hoofdstad Kazachstan lam: record van 1964 geëvenaard. Bekijk deze bizarre beelden

In Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan, is ...