Homepagina » Archeologie » Meer dan 50 ‘Nazcalijnen’ gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis
Meer dan 50 'Nazcalijnen' gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis

Meer dan 50 ‘Nazcalijnen’ gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis

In het noorden van Kazachstan zijn meer dan 50 geogliefen ontdekt, waaronder een gigantisch hakenkruis. Dat hebben archeologen bekendgemaakt. De structuren doen sterk denken aan de Nazcalijnen in Peru.

De geogliefen, die met behulp van Google Earth zijn gevonden, bestaan uit verschillende geometrische vormen, waaronder vierkanten, cirkels, kruizen en swastika’s (een symbool dat in de oudheid veelvuldig werd gebruikt).

De figuren hebben een doorsnee van 90 tot 400 meter en zijn daarmee in sommige gevallen groter dan een vliegdekschip. Onderzoekers zeggen dat de geogliefen vanaf de grond moeilijk zijn te zien, maar vanuit de lucht gemakkelijk zijn te onderscheiden.

De geogliefen zijn het afgelopen jaar onderzocht door archeologen van de Universiteit van Kostanai in Kazachstan en de Universiteit van Vilnius in Litouwen. De vondst is onlangs gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de European Association of Archaeologists in Istanboel.

De meeste geogliefen bestaan uit heuvels van aarde, maar één van de swastika’s bleek gemaakt te zijn van hout. Archeologen Irina Shevnina en Andrew Logvin van de Universiteit van Kostanai vermoeden dat er rituelen werden gedaan bij de lijnen.

“We kunnen alleen zeggen dat de geogliefen zijn gemaakt door een oud volk. Door wie precies en met welk doel, blijft vooralsnog een mysterie,” aldus Shevnina en Logvin. Waarom de makers geometrische vormen gebruikten is ook een mysterie. De swastika is een oud symbool dat veel in Europa en Azië wordt aangetroffen.

Hoewel de Nazcalijnen in Peru ’s werelds beroemdste geogliefen zijn, blijkt uit archeologisch onderzoek dat ze door verschillende culturen over de hele wereld zijn vervaardigd. In het Midden-Oosten hebben archeologen bijvoorbeeld duizenden wielvormige structuren gevonden die gemakkelijk vanuit de lucht zijn te zien, maar op de grond niet opvallen.

In Rusland zijn recentelijk geogliefen in de vorm van een eland opgegraven, die ouder zijn dan de Nazcalijnen. Ook in Groot-Brittannië, Brazilië en zelfs het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn soortgelijke geogliefen gevonden. Door de komst van Google Earth zijn zowel professionele archeologen als amateurs in staat om deze raadselachtige structuren te vinden en te bestuderen.

[Live Science]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

In Kazachstan zouden ze in 2012 ook een Buitenaardse Ambassade bouwen, ook niets meer van gehoord, terwijl die 50 geogliefen wel op bezoekers vanuit de ruimte duiden.

c.e.
c.e.
7 jaren geleden

Jammer, geen data, zoals ouderdom of exacte locatie. Hout valt heel goed te dateren.
Waarschijnlijk gebouwd om territorium af te bakenen of heilige plaats te markeren voor rituelen.
De swastika was waarschijnlijk hun ‘logo’, veel volken hadden toen een eigen symbool zoals slang, zon/maan, boom etc.

c.e.
c.e.
7 jaren geleden

Het moet haast wel een platform zijn voor ufo’s om op te landen… wat kan het anders zijn?

Imala
Imala
7 jaren geleden

Wat een rare berichtgeving: hakenkruizen? Een swastika is een heilig symbool dat door de nazi s werd omgekeerd en als hakenkruis werd geintroduceerd.

x

Check Also

india

‘Ongelofelijk effect’ in India door behandeling van corona met ivermectine

Onlangs kondigden verschillende Indiase deelstaten, waaronder Goa ...

soros

Peruaanse rechtbank: Soros en Bill Gates zitten achter het coronavirus

Een Peruaanse rechtbank heeft beweerd dat ‘de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

7
0
We lezen graag je reactie!x