Wetenschap

“Meeste medische artikelen Wikipedia staan vol fouten”

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse wetenschappers melden dat medische artikelen op Wikipedia barsten van de onjuiste informatie. In negen van de 10 medische artikelen staat foute informatie, aldus de onderzoekers in The Journal of the American Osteopathic Association. Niet alleen patiënten, maar ook artsen gebruiken de internetencyclopedie vaak als naslagwerk.

Het gaat met name om artikelen over aandoeningen die de gezondheidszorg in de Verenigde Staten het meeste geld kosten, zoals diabetes, longkanker, hartaandoeningen, depressie en rugklachten. De onderzoekers vergeleken de feiten met recente artikelen van de medische online-databases PubMed en UpToDate. De meeste artikelen bleken ‘vele fouten’ te bevatten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De artikelen werden op 25 april 2012 uitgeprint, waarna de wetenschappers tot de ontdekking kwamen dat 90 procent van de artikelen informatie bevat die in strijd is met het nieuwste medische onderzoek. Ze waarschuwen voorzichtig te zijn bij het gebruiken van Wikipedia als informatiebron.

Uit eerder onderzoek bleek dat 47 tot 70 procent van de medici Wikipedia gebruikt als informatiebron. Daarbij wordt aangemerkt dat het aantal in werkelijkheid waarschijnlijk nog hoger ligt. Sinds de oprichting in 2001 is Wikipedia één van de meest gebruikte websites voor het opzoeken van informatie.

De resultaten uit het artikel van hoofdonderzoeker Robert Hasty van de Wallace School of Osteopathic Medicine in North Carolina spreken de uitkomsten van eerdere onderzoeken – dat Wikipedia vergelijkbaar was met de prestigieuze Encyclopædia Britannica – tegen. Wikipedia heeft meer dan 30 miljoen artikelen in 285 verschillende talen.

[Medisch Contact]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Wikipedia is een manipulatie site!!

Jack
Jack
9 jaren geleden

Heel veel artikelen staan vol fouten. Niet alleen medische. Dat krijg je op een site waar iedereen aanpassingen kan doen. Ik heb Wikipedia nooit als echt betrouwbaar beschouwd.

Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

“Ze waarschuwen voorzichtig te zijn bij het gebruiken van Wikipedia als informatiebron.” 🙂

Wackypedia….

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Niet verbazend. Ben zelf ook al vaker op wiki info gestuit dat duidelijk een zekere mate van propaganda bevat (goed voorbeeld de Roswell pagina). Logisch als iedereen er aan kan bijdragen dan zal de onwaarheden lobby ook sterk vertegenwoordigd zijn. Dus uiteindelijk zie je op wiki dezelfde informatie als dat in de mainstream media als ok wordt bevonden. Wil niet zeggen dat alles op wiki onbetrouwbaar is maar gevoelige onderwerpen, daar moet je niet voor op wiki zijn.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x