Aan prins Bernhard zijn inmiddels de nodige biografieën gewijd. Zijn naam is voor velen synoniem met de Lockheed-affaire en talloze buitenechtelijke affaires. Ook had de prins een andere ‘liefde’: de geheime diensten.
Vanaf zijn vroege jeugd flirtte Bernhard met de nazi’s (zijn naam stond in de administratie van de ‘Sturm’) en hun geheime dienst Reichssicherheitshauptamt. Hij was ook grondlegger van de na-oorlogse Nederlandse inlichtingendienst, toen nog BNV geheten. Na de oorlog werkte Bernhard samen met de CIA, zo schrijft Philip Dröge in zijn boek Beroep: meesterspion.
Voor zijn boek deed Dröge onder meer onderzoek in geopende archieven van de Britse veiligheidsdienst MI5, waarin hij bewijzen vond dat de Nederlandse dubbelspion Christiaan Lindemans (King Kong) in 1944 vrij toegang had tot het hoofdkantoor van prins Bernhard in Brussel en de Duitsers op de hoogte bracht van de geallieerde plannen voor een luchtlanding bij Arnhem.
In 1951 vliegt Bernhard naar Zuid-Amerika. In Argentinië betaalt hij steekpenningen namens treinfabriek Werkspoor en probeert hij voor eigen rekening wapens en vliegtuigmotoren te verkopen. Hij reist vervolgens door naar Chili, waar hij namens de CIA de harde kern van officieren ontmoet die later de coup tegen president Salvador Allende zal plegen.
Eenmaal in Chili aangekomen speelt een legerband in een uniform dat als twee druppels water lijkt op dat van de Duitse Wehrmacht uit de Tweede Wereldoorlog, het Wilhelmus. Bernhard ontmoet in Chili hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en grootgrondbezitters. Hij heeft ook een ontmoeting met Raul Marin Balmaceda, een rechts parlementslid dat kort na het bezoek van Bernhard met hulp van de CIA de zeer rechtse Acción Chilena Anticomunista (AChA) opricht.
Jezuïeten
In Santiago brengt Bernhard een bezoek aan hoofd van de Chileense strijdkrachten Guillermo Barios Tirado, die goed bevriend was met de latere dictator Pinochet. Hij ontmoet er ook een groep Nederlandse en Vlaamse jezuïeten, die in Chili lesgeven op lagere en middelbare scholen. Met hulp van de CIA en prins Bernhard bepalen deze jezuïeten later de toekomst van Chili.
De CIA had grote interesse in Chili en begon de geheime Operatie Condor, die tot in de jaren zeventig zou duren en waarbij de wrede generaal Augusto Pinochet aan de macht kwam. Tijdens het bewind van de Amerikaanse president Richard Nixon en zijn minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger kwam in Zuid-Amerika met hulp van het Witte Huis een aantal schimmige militaire regimes aan de macht.
Verschillende Chileense historici en journalisten hebben uit de doeken gedaan hoe de jezuïeten zijn ingezet om het land te sturen. Zij zijn als geen ander in staat de pols van de natie te voelen en zo mogelijk een kudde bij te sturen. Daartoe werden clubs en scholen die de orde had gesticht een belangrijk wapen.
In 1959 kwam de belangrijke jezuïet Roger Vekeman aan in Santiago de Chili. Hij wist de Chileense overheid over te halen een faculteit der sociologie te stichten aan de Katholieke Universiteit van Santiago, om de problemen ‘op een wetenschappelijke manier te onderzoeken’. Fondsen voor de faculteit kwamen onder meer uit de Verenigde Staten.
Journalist loopt door Parijs en schrikt zich rot: ‘schokkend, onherkenbaar’
Wat je moet weten over de Digital Services Act die op 25 augustus ingaat: ‘Burger is het haasje’
Arts Zev Zelenko over covid-genocide: ‘Dit is de grootste psyop uit de geschiedenis’
Advocaat: ‘Elke keer als ze de prik pushen, schiet het aantal overlijdens omhoog’
Mensen zijn perfecte slaven die worden leeg geperst als een sinaasappel. Ex-elitebankier Ronald Bernard getuigt over kindermisbruik
Economen doen opmerkelijke oproep richting Britse regering: “Geef gezinnen gratis geld”
Pathologische leugenaar: zo wordt er gereageerd op uitreiking eredoctoraat aan Marc van Ranst
Wat de media je niet vertellen over onderzoeken naar het verband tussen vaccinaties en autisme
Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet