
Afstand houden en landen in lockdown plaatsen is het domste wat je kunt doen als je te maken hebt met een virus zoals corona. Dat zegt professor Knut Wittkowski van The Rockefeller University.
Hij laat gegevens zien waaruit blijkt dat China en Zuid-Korea al over hun piek heen waren toen ze lockdownmaatregelen namen.
Ze hadden dus eigenlijk al groepsimmuniteit bereikt.
Scholen moeten open blijven
Dr. Wittkowski zegt dat kinderen nu juist naar school moeten gaan en elkaar moeten besmetten. “Dat draagt bij aan de groepsimmuniteit.”
“Het enige wat luchtwegaandoeningen tegenhoudt is groepsimmuniteit,” licht hij toe. “Ongeveer 80 procent van de mensen moet in contact zijn geweest met het virus. De meerderheid zal daar niets van merken of zeer milde symptomen krijgen, vooral als het kinderen zijn.”
Het is dus heel belangrijk om de scholen open te houden, benadrukte dr. Wittkowski. Verzorgingstehuizen moeten volgens hem wel hun deuren sluiten.
“Een epidemie als Covid-19 houdt twee weken aan, piekt twee weken en verdwijnt vervolgens weer, als je niets doet.”
Zelfs als we de coronadoden meetellen, hebben we nog een normaal griepseizoen
“In het geval van de Verenigde Staten zou de epidemie al voorbij zijn als er niet was ingegrepen.”
Hij legt het als volgt uit:
Twee procent van de symptomatische gevallen zal sterven. Dat komt neer op 500 mensen per dag, vier weken lang. Dat zijn ongeveer 10.000 doden. In de VS sterven er ongeveer 35.000 mensen per jaar aan de griep. Dus zelfs als we de coronadoden meetellen, hebben we nog een normaal griepseizoen.
Waarom worden ziekenhuizen dan overspoeld met patiënten met corona?
Dat komt volgens dr. Wittkowski omdat er recentelijk is bezuinigd op de zorg.
Naar buiten
“Er zijn geen aanwijzingen dat deze griep fundamenteel anders is dan een gewone griep,” zegt hij.
“We weten wat er in China is gebeurd, we weten wat er in Zuid-Korea is gebeurd, we weten wat er in Europa gebeurt. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus anders is dan de gewone griep, misschien een beetje heftiger.”
De griep is vaak in de lente weer voorbij omdat mensen dan veel naar buiten gaan. Buiten kan het virus zich namelijk niet gemakkelijk verspreiden.
“Door binnen te blijven, hou je het virus in leven,” stelt Wittkowski. “Door naar buiten te gaan, hou je iedere luchtwegaandoening tegen.”
Bekijk het interview hieronder:
Wel ben ik voorstander van een 1000Km politiek. Een afstand van 1000Km tussen de politicus en de burger. Of O Nee, die hebben we al lang 😀
Tja klinkt logisch tenzij het virus uit een lab komt , en het veel besmettelijker is gemaakt op 1 of andere manier .
Wil deze man graag geloven maar The Rockefeller University klinkt me een beetje banaal in de oren op 1 of nadere manier !
Maar dan nog…in Nederland is er bezuinigd op de zorg de laatste jaren. Een grote groep mensen iedere dag met ademhalingsproblemen kunnen de ziekenhuizen niet aan, dan moet je ook jongeren laten sterven. In Duitsland zou het misschien wel goed kunnen, daar is genoeg capaciteit lijkt het. Ik vraag me ook af hoe dat moet als die corona-app verplicht wordt hier in Nederland, ik heb een simpele telefoon waar geen apps op kunnen. Ik was niet van plan om een dure smartphone te kopen of een duur abonnement te nemen van €30 of € 40 per maand. Dat is een groot bedrag op jaarbasis. Mijn vader van 82 weet helemaal niet hoe zo’n smartphone werkt en wil wel graag z’n boodschappen doen anders heeft hij niks te eten.
Enerzijds is de lockdown heel goed voor het besef van de mensen. Nu ervaren ze hoe
het voor dieren voelt om de hele dag in een hokje, stal of boerderij opgesloten te zitten.